Wigilijne menu ciążowej mamy

25.5.2018

Konsultacja merytoryczna: lek. med. dr Paweł Palacz, ginekolog, położnik 

some desc

Wigilijne menu ciążowej mamy

Jakie ryby? 

Podczas wigilijnej kolacji obowiązkowo podaje się ryby. Aby uniknąć zgagi, wzdęć czy mdłości, powinnaś sięgnąć przede wszystkim po ryby pieczone i gotowane na parze, a także faszerowane lub w galarecie. Przygotowane w takiej postaci są lekkostrawne i nie będą powodować u Ciebie przykrych dolegliwości, co może się zdarzyć w przypadku jedzenia smażonych ryb.

Polecamy szczególnie gatunki morskie takie jak: łosoś, makrela, dorsz i halibut, ponieważ są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, witamin A,D,E oraz z grupy B, a dodatkowo ich mięso zawiera łatwo przyswajalne białko. W czasie ciąży, lepiej zrezygnować z popularnych śledzi w marynacie bądź oleju, jeżeli nie ma pewności, że są świeże.

Grzybowa czy czerwony barszcz?

Zdecydowanie lepszy będzie barszczyk. Oprócz tego, że jest smaczny, to jeszcze bardzo zdrowy. Buraki to bogate źródło żelaza, kwasu foliowego, magnezu, potasu, wapnia i przeciwutleniaczy. Zupa grzybowa jest ciężkostrawna i może wywołać u Ciebie bóle brzucha oraz wzdęcia, dlatego w tym roku z niej zrezygnuj.

Postne pierogi i kapusta wigilijna

Kapusta to bogate źródło witaminy C, kwasu foliowego i błonnika. Jest niskokaloryczna, ale niestety powoduje wzdęcia, dlatego podczas Wigilii powinnaś unikać potraw z jej dodatkiem.

Jeśli uwielbiasz pierogi, przygotuj dla siebie porcję z innym nadzieniem np. ze szpinakiem, kaszą gryczaną lub białym serem. Będą równie smaczne i lekkostrawne. Tylko pamiętaj, by ich nie podsmażać. Najlepsze będą gotowane lub podpiekane w piekarniku. Jeśli jednak zdecydujesz się na potrawy z kapustą możesz dodać do farszu odrobinę ziół, np. kminku, który ułatwia trawienie i zapobiega wzdęciom.

Uszka z grzybami

Choć razem z czerwonym barszczem smakują znakomicie, powinnaś z nich zrezygnować, jeśli jesteś w ciąży. Grzyby są ciężkostrawne, nawet te dobrze ugotowane. Poza tym do nadzienia dodaje się podsmażoną cebulkę. Takie połączenie może u Ciebie wywołać bóle brzucha i wzdęcia.

Świąteczny kompot

Kompot z suszu jest idealny dla kobiet w ciąży. Możesz go pić nie tylko dla przyjemności, ale i zdrowia. Suszone jabłka, figi, morele, śliwki i gruszki to bogactwo mikroelementów, które są niezbędne szczególnie w okresie zimy. Kompot zawiera również błonnik, który usprawnia pracę jelit oraz sprzyja rozwojowi dobrej flory bakteryjnej.

Mak w ciąży

Dodawany jest do kutii, łazanek i makowca. Choć pyszny oraz niezwykle wartościowy, nie można zapomnieć, że obciąża układ pokarmowy i jest bardzo kaloryczny. W połączeniu z orzechami, rodzynkami i miodem tworzy bombę kaloryczną. Oczywiście mała porcja nie powinna Ci zaszkodzić, ale jeśli nie zaspokoisz głodu na słodkie, sięgnij raczej po inne smakołyki.

Słodkości wigilijne

W czasie ciąży ciężko oprzeć się pokusie, szczególnie na wigilijne słodkości. Najlepsze i najzdrowsze dla Ciebie będą domowe wypieki. Mamy wtedy pewność, że nie ma w nich żadnych polepszaczy, chemii i kiepskiej jakości tłuszczów. Jedyne co nam może grozić to kalorie JUnikaj ciast z kremami i kakao. Bezpieczny będzie na pewno sernik, szarlotka, pierniczki, kruche ciasteczka, a także ciasto drożdżowe.

Zdrową alternatywą dla świątecznych wypieków będzie kisiel żurawinowy. Możesz go jeść bez ograniczeń. Jest nie tylko smaczny, ale bardzo zdrowy. Żurawina ma działanie przeciwbakteryjne, a dodatkowo to bogate źródło witamin.

Zdrowa przekąska – owoce

W świątecznym menu nie może zabraknąć owoców. W ciąży powinnaś je jeść jak najczęściej, zarówno świeże, jak i suszone. Ze świętami kojarzą się szczególnie cytrusy: pomarańcze, grejpfruty i słodkie mandarynki. Doskonale sprawdzą się w postaci świeżo wyciskanego soku, jak i w całości. Po kolacji warto sięgnąć po kiwi, które poprawia trawienie.