Proste pasty do chleba dla roczniaka

25.5.2018

Konsultacja merytoryczna: lek. med. Danuta Chrzanowska-Liszewska, specjalista pediatrii i neonatologii

some desc

Proste pasty do chleba dla roczniaka

Oto garść prostych przepisów na pasty do chleba. Zastąpcie nimi nudne kanapki z serem żółtym i wędliną i cieszcie się wspólnymi posiłkami. Proponujemy Wam pasty warzywne, rybne, mięsne, znajdzie się też coś dla łasuchów.

Pasty z warzyw strączkowych

Warzywa strączkowe, czyli fasola, groszek, bób, ciecierzyca, soczewica, są bogate w białko i pełne witamin (głównie z grupy B) oraz mikroelementów (wapń, fosfor, żelazo, miedź, cynk i jod),  dlatego warto włączyć je do diety dzieci po 12 miesiącu życia. Wcześniej mogłyby być zbyt obciążające dla małego brzuszka, gdyż potrafią być wzdymające. Są bogate w błonnik, węglowodany i bardzo sycące, dzięki swoim właściwościom stanowią podstawę żywienia na dietach wegetariańskich i wegańskich.

Pasta fasolowa a’la smalec

Składniki:

  • szklanka ugotowanej fasoli

  • mała cebula

  • jabłko

  • majeranek

  • olej

  • sól i pieprz do smaku

Fasolę moczymy przez noc, gotujemy do miękkości. Na patelni podsmażamy delikatnie cebulę i jabłko pokrojone w kostkę, możemy podlać je wodą i poddusić. Blendujemy fasolę na gładką masę, dodajemy cebulkę i jabłko i blendujemy w zależności od wieku i upodobań dziecka na gładko lub tak, by kawałki były wyczuwalne. Dodajemy majeranek, ewentualnie sól i pieprz i mieszamy. Najlepsze po schłodzeniu.

Pasta z czerwonej soczewicy

Składniki:

  • szklanka soczewicy

  • cebula

  • łyżka oliwy

  • sól i pieprz do smaku

  • przecier pomidorowy

Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą, cebulę szklimy na patelni, dodajemy soczewicę i zalewamy 1,5 szklanki wrzątku. Mieszamy, nastepnie gotujemy ok. 15 minut. Jeśli masa jest zbyt gęsta dolewamy wody. Jeśli dziecko lubi pomidorowe smaki dodajemy przecier. Doprawiamy do smaku.

Hummus,  pastę z cieciorki, również łatwo przygotować w domu. 

Pasty mięsne i rybne

Domowe pasty mięsne są o niebo zdrowsze niż wędlina kupiona w sklepie. Warto włączyć je do jadłospisu malucha.

Pasta z kurczaka

Ta nietypowa pasta z wykorzystaniem bakalii jest nie tylko zdrowa, ale może też przekonać dziecko do siebie atrakcyjnym, lekko słodkim smakiem. Jest też dobrym pomysłem na zużycie mięsa z rosołu.

Składniki:

  • 20 dkg ugotowanego bądź upieczonego kurczaka

  • garść orzechów i żurawiny

  • mała cebula

  • naturalny gęsty jogurt bądź majonez

  • sok z cytryny

  • oliwa

  • sól i pieprz (ewentualnie)

Pokrojoną cebulę lekko szklimy na patelni, miksujemy z kurczakiem. W zależności od wieku dziecka dodajemy drobno pokrojone, pokruszone bakalie lub miksujemy na gładko. Na koniec dodajemy cytrynę i przyprawy do smaku a także jogurt i mieszamy.

Uwaga: orzechy są silnie alergizujące, nie polecamy podawać ich dzieciom przed ukończeniem roku, a i wtedy należy zacząć od małej ilości i pilnie obserwować reakcję organizmu dziecka.

Awanturka

Wiele dzieci nie przepada za rybami, a specjaliści polecają szczególnie jedzenie tłustych morskich gatunków, jako świetnego źrodła wapnia (sardynki wraz z ośćmi) i kwasów omega. Warto dać rybom szansę w menu i podać je dziecku jako pastę na kanapkę.

Składniki:

  • puszka sardynek lub szprotek w oleju

  • 25 dkg twarogu

  • szczypiorek

  • kilka łyżek naturalnego jogurtu

  • ogórek kiszony (ewentualnie)

  • sól i pieprz do smaku

Ryby należy odsączyć i rozgnieść widelcem wraz z białym serem. Dla lepszej konsystencji można dodać trochę masła lub jogurtu. Dodajemy szczypiorek i przyprawy. Jako urozmaicenie można pastę podzielić na części i dodać do nich paprykę, awokado czy pokrojonego drobno ogórka kiszonego, wedle upodobań.

Pamiętaj, żeby pasty rybne robić szczególnie ostrożnie, ze względu na znajdujące się w nich ości!

Pasty serowe

Ser jest wdzięczną bazą past, może być wykorzystywany do past na słodko ale też do tych wytrawnych.

Pasta „Zielona”

  • 20 dkg twarogu lub kremowego serka

  • pestki dyni, słonecznika, siemię lniane

  • siekana pietruszka, bazylia lub koperek

  • kiełki

  • awokado

  • jogurt naturalny (w zależności od konsystencji)

  • sól i pieprz, sok z cytryny do smaku

Pestki i natkę, koperek drobno siekamy lub wręcz miksujemy. Dodajemy roztarty twarożek i awokado. Dla lepszej konsystencji proponujemy jogurt, zaś do smaku - sól, pieprz, kapkę oliwy. Posypujemy kiełkami, o ile nie ma sprzeciwu ze strony malucha.

Pasta „Zimowa”

Składniki

  • serek kremowy lub twaróg roztarty z jogurtem naturalnym

  • garść rodzynek, żurawiny, daktyli

  • cynamon

  • miód

  • cząstki pomarańczy

Bakalie namaczamy we wrzątku, miksujemy lekko wraz z pomarańczą i dodajemy do serka. Mieszamy razem bądź miksujemy. Dosypujemy cynamon i dodajemy łyżeczkę miodu. Dla zaostrzenia smaku i wzmocnienia odporności dziecka można dodać troszkę startego imbiru lub skórki z wyszorowanej uprzednio cytryny.

Pasty na słodko

Słodkie nie musi od razu oznaczać niezdrowe, jednak lepiej zrobić słodkości samemu niż korzystać ze smarowideł dostępnych w sklepach.

Pasta czekoladowa z cieciorki

Składniki

  • szklanka ugotowanej cieciorki

  • gorzkie kakao (do smaku i dla koloru)

  • cukier (wedle upodobań)

Kakao mieszamy z cukrem i zalewamy odrobiną wody do rozpuszczenia. Miksujemy cieciorkę i łączymy z kakao. Ta pasta nadaje się nie tylko do chleba ale też do naleśników czy pancake’ów.

Pasta z daktyli

Składniki

  • suszone daktyle

  • orzechy/migdały/pestki/rodzynki czy żurawina

  • kakao ewentualnie

Namaczamy daktyle, miksujemy razem z dodatkami wybranymi według uznania, w zależności od wieku dziecka i ryzyka uczuleń. Dodajemy wody, jeśli potrzeba, oleju kokosowego lub oliwy dla lepszej konsystencji. Daktyle są naturalnie bardzo słodkie, dlatego nie potrzebujemy dodawać już cukru.