25.5.2018
Konsultacja merytoryczna: lek. med. Danuta Chrzanowska-Liszewska, specjalista pediatrii i neonatologii
Niektóre maluchy w okresie późnoniemowlęcym lub wczesnodziecięcym zaczynają się buntować przeciwko piciu mleka. Jeśli nie jest to wynik choroby lub wyżynania się ząbków, może mleko przestało im po prostu smakować. Nic na siłę – po ukończeniu przez dziecko 6 miesiąca życia możemy mu podawać wapń na różne sposoby. Ważne, by dostarczyć go zgodnie z zapotrzebowaniem małego organizmu. Wapń bowiem odpowiada za tworzenie masy kostnej.
Szklanka mleka (240 mg wapnia) to inaczej:
35 dkg białego sera twarogowego
2 plastry prawdziwego żółtego sera
Pół kulki mozzarelli
Mały kubek jogurtu naturalnego (150 ml)
Starszy niemowlak powinien codziennie spożywać 270 mg wapnia, dziecko w wieku 1-3 lata 500 mg, zaś starszak w wieku 4-8 lat 800 mg. Szklanka mleka zawiera około 240 mg wapnia.
Jeśli dziecko odmawia picia ciepłego mleka, możesz podać mu je w postaci:
pianki – możesz spienić ręcznym spieniaczem do kawy i posypać na górze odrobiną słodkiego kakao;
kawy zbożowej;
kaszki owocowej – spróbuj podać kaszkę mleczną smakową lub z dodatkiem owoców. Jeśli Twoje dziecko odmówi jedzenia kaszki na mleku modyfikowanym, możesz spróbować zamienić ją na bezglutenową kaszkę zbożową, nie zawierającą białka mleka krowiego i białka sojowego. Ona również zawiera wapń oraz niezbędne witaminy i minerały;
budyniu lub koktajlu owocowego – większość dzieci nie oprze się tak pysznemu deserowi mlecznemu;
pana cotty na bazie mleka, śmietany, żelatyny i wanilii;
gofrów i naleśników
Mleko możesz zastąpić jogurtem, kefirem lub maślanką. Zanim Twoje dziecko przyzwyczai się do smaku słodkiego owocowego jogurtu, warto spróbować podać mu naturalny jogurt z owocami. Dzięki temu wprowadzisz do jego diety naturalne, zdrowe cukry zamiast niewskazanej sacharozy.
Jogurt naturalny możesz podać z:
owocami;
rodzynkami ;
miodem;
muesli (najlepiej tym bez dodatku cukru);
w zmiksowanej formie z owocami jako polewa do naleśników lub pierożków z serem;
Kefir możesz użyć do:
sporządzenia koktajli owocowych;
przygotowania twarożku;
Doskonałym źródłem wapnia jest ser żółty, który można wprowadzić w większej ilości do diety starszego malca. Pamiętaj jednak, że zawiera on dużo tłuszczu i może być ciężkostrawny. Ser żółty możesz podawać w formie klasycznej na kanapkach, ale też użyć go do sporządzenia sosu lub posypać makaron parmezanem.
Dużą ilość wapnia znajdziesz w takich produktach, jak: brokuły, kiełki brokułów, sardynki, jarmuż, brukselka, fasola, figi, boćwinka, szpinak, sezam, migdały i orzechy laskowe.
Mleko prócz wapnia zawiera witaminy A, D, B2, białko, fosfor magnez i potas. Jeśli maluch go nie lubi, trzeba mu dostarczyć te witaminy i minerały w postaci innych produktów.
Witaminę A niezbędną dla prawidłowego wzrostu i rozwoju narządu wzroku znajdziesz w jajach, maśle i śmietanie.
Witamina D potrzebna jest do dobrego wchłaniania wapnia w organizmie i odpowiada za prawidłowy rozwój kości i zębów. Jej brak może powodować krzywicę u dzieci a także sprzyjać częstszym infekcjom. Witaminę D znajdziesz w jajkach i wątróbce.
W białko są bogate warzywa strączkowe, suszone figi i zboża (szczególnie amarantus i komosa).
Mleko jest źródłem obcogatunkowego białka więc nie ma obowiązku stosowania go w diecie dzieci. Jeśli badania wykażą u dziecka niedobory witamin i minerałów, lekarz zaleci podawanie ich w formie syropu lub tabletek rozpuszczalnych.