Zupy dla ochłody dla dzieci

25.5.2018

Konsultacja merytoryczna: lek. med. Danuta Chrzanowska-Liszewska, specjalista pediatrii i neonatologii

some desc

Zupy dla ochłody dla dzieci

Zupy na zimno to idealna propozycja na letnie upały. Są orzeźwiające, pożywne, pomagają zaspokoić pragnienie, uzupełnić witaminy i są po prostu pyszne. Oto garść sprawdzonych przepisów:

Tradycyjny chłodnik

Zwyczajowo zupę tę przygotowuje się na jogurcie, kefirze lub maślance. Jest to więc zupa, którą można zrobić maluchowi po 10 miesiącu życia, w zależności od dodanych warzyw. Jest sycąca, ma dużo wapnia i witamin bo dodaje się do niej świeże warzywa, które nie tracą swoich cennych właściwości w procesie gotowania. Do tradycyjnego chłodniku można dodać również pietruszkę i koperek, które są bardzo zdrowe a których dzieci zwykle unikają. Dzięki dodaniu ich do smacznej, kolorowej zupy jest szansa, że maluszek przyjmie dodatkową porcję zdrowia.

Składniki

  • jogurt naturalny, kefir bądź maślanka;

  • jajko;

  • botwinka;

  • świeże zioła – koperek, pietruszka, szczypiorek;

  • ogórek;

  • rzodkiewki;

  • szczypta soli do smaku.

W małej ilości wody (ok.300 ml) ugotuj pokrojoną botwinkę, wystarczy 10-15 minut. Poczekaj aż ostygnie. Dodaj startego ogórka i rzodkiewki (jeśli dziecko jest jeszcze małe, można zrezygnować z rzodkiewek, gdyż mogą być dla niego zbyt ostre w smaku) a także posiekane zioła. Botwinkę możesz zmiksować. Dodaj jogurt, według uznania, pamiętaj jednak, że to nie jest barszcz więc warto dodać go sporo (300-500 ml). Posól i odstaw do lodówki. Jeśli Twoje dziecko lubi bardziej wyraziste smaki możesz dodać do niego sok z cytryny. Ugotuj jajka na twardo. Podawaj na zimno z pokrojonymi w cząstki (wielkość w zależności od wieku dziecka) jajkami.

Gazpacho

Ta hiszpańska zupa to świetna odpowiedź na upały. Pomidory mają dużo witaminy C oraz E a także witaminy z grupy B. Posiadają bogactwo minerałów, z czego szczególnie dużo potasu. Zupa jest orzeźwiająca, lekka, uzupełnia płyny i niedobory ważnych składników.

Do tradycyjnego gazpacho dodaje się sporo czosnku, jednak jeśli Twoje dziecko jest jeszcze małe lub nie lubi ostrych smaków – można z niego zrezygnować lub dać bardzo małą ilość.

Składniki:

  • pomidory;

  • ząbek czosnku;

  • oliwa z oliwek;

  • zioła – natka pietruszki, bazylia, tymianek;

  • do smaku sól, cukier.

Zblenduj obrane pomidory z czosnkiem, oliwą i przyprawami. Dla urozmaicenia pomidory możesz częściowo zastąpić innymi warzywami: ogórkami, papryką czy cebulką. Możesz dodać soku pomidorowego lub wody w zależności od tego, jaką chcesz uzyskać konsystencję. Dodaj drobno posiekane świeże zioła i kilka kropel cytryny (opcjonalnie). Możesz przed dodaniem ziół przetrzeć zupę przez sito. Podawaj z chlebem lub opieczonymi grzankami. Z uwagi na czosnek, który może być nieco drażniący dla młodego żołądka, tę zupę również polecamy po 10 miesiącu życia.

Zupa owocowa – wiśniowa

Popularne są u nas owocowe zupy klarowne, często podawane z makaronem. Owocowe zupy mogą jednak świetnie sprawdzić się jako krem. Można je zrobić z różnego rodzaju owoców, warto wykorzystać te uprzednio zamrożone.

Składniki:

  • wiśnie (ok. kilograma);

  • 2-3 łyżeczki cukru;

  • jogurt naturalny.

Mrożone wiśnie rozmroź, sprawdź czy nie mają pestek, świeże - wydryluj. Włóż je do garnka, zalej wodą tak, by przykryła owoce. Gotuj kilkanaście minut, po odstawieniu dodaj cukier. Poczekaj aż wystygną. Zblenduj owoce na gładki krem. Możesz dodać wody jeśli wolisz rzadszą wersję. Dodaj jogurt. Jeśli chcesz by zupa była bardziej sycąca, możesz podać ją również makaronem lub ryżem. Zamiast wiśni możesz wykorzystać truskawki, jagody czy maliny. Ta zupa nadaje się dla dzieci już po 9-10 miesiącu życia.

Zupa waniliowa z owocami

Zupy mleczne nie zawsze wywołują dobre skojarzenia. Zwykle są podawane na gorąco ale nie musi tak być. Zupa waniliowa świetnie sprawdzi się jako zupa na ciepło ale także w wersji na zimno. Jest bardzo pożywna gdyż zrobiona z mleka i żółtek jajek. Ze względu na użycie mleka krowiego zalecamy ją po 12 miesiącu życia.

Składniki:

  • ok 750. ml mleka;

  • laska wanilii;

  • 3 żółtka jajek;

  • cukier (ok. pół szklanki);

  • owoce do przybrania (truskawki, jagody, maliny).

Gotuj mleko wraz z rozciętą laską wanilii. Żółtka połącz z cukrem i dobrze ukręć. Upewnij się co do świeżości jajek. Do żółtek z cukrem dodawaj po trochu gorące mleko, mieszaj, dodaj do reszty mleka i zagotuj. Wystudź lub podawaj na ciepło. Przybierz cząstkami owoców – truskawek, malin lub jagodami.

Smacznego!