Święta to zwykle trudny czas dla małych alergików. Na stole znajdzie się wiele smakowitych rzeczy, których maluch z alergią musi unikać. Sprawdź, co możesz przyrządzić, jeśli Twoje dziecko ma jedną z częstych alergii pokarmowych.
Konsultacja merytoryczna: lek. med. Danuta Chrzanowska-Liszewska, specjalista pediatrii i neonatologii
Jedną z alergii pokarmowych jest alergia na gluten. W okresie Świąt może być szczególnie dotkliwa ze względu na panierkę używaną do smażenia (ryby), makarony (zupa grzybowa, kluski z makiem) czy ciasta i ciasteczka, których nie może zabraknąć na świątecznym stole.
Maluch nie powinien jeść smażonych, ciężkich potraw. Najlepiej ugotuj dziecku rybę na parze lub upiecz. Będzie lżejsza, mniej tłusta a także unikniesz obtaczania jej w mące, bułce i jajku.
Zupa grzybowa nie jest najlepszym wyborem dla małych dzieci. Nie zaleca się podawania grzybów dzieciom do 10.roku życia. Lepiej więc zrobić barszczyk. Jeśli tradycyjnie podajecie łazanki z makiem poszukaj makaronu bezglutenowego lub zastąp potrawę jakimś innym łakociem.
Tradycyjnie na stole zwykle pojawiają się różne ciasta, pierniczki i ciasteczka. Użyj do ich zrobienia mąki bezglutenowej, dzięki temu także mały alergik będzie mógł ich spróbować.
Jeśli dziecko jest uczulone na jajka to największym wyzwaniem może być przygotowanie wypieków, pasztetu czy pierogów. Nie jest to jednak niemożliwe.
W ciastach jajka można z powodzeniem zastąpić bananami lub papką zrobioną ze zmielonego siemienia z dodatkiem ciepłej wody. Powstałe w ten sposób spoiwo świetnie klei ciasto. W ten sam sposób siemienia można użyć do zrobienia pasztetu. Sprawdzą się też zmielone płatki owsiane.
Mleko krowie w wielu wypadkach można zastąpić mlekiem kozim czy roślinnym. Mamy, których dzieci są uczulone na białka mleka krowiego wiedzą, że da się zrobić pyszne naleśniki czy ciasto z użyciem napoju sojowego, owsianego albo migdałowego. W wielu potrawach czy deserach wykorzystuje się mleko kokosowe, które jest bardzo zdrowe i przyjemne w smaku.
W czasie świąt na stole mogą pojawić się potrawy, które zawierają składniki potencjalnie alergizujące. Jeśli do tej pory Twój maluszek nie próbował orzechów czy cytrusów – bądź ostrożna. Potrafią wywołać bardzo silną reakcję alergiczną a w święta zwykle dostęp do lekarzy jest utrudniony. Najlepiej pozostawić eksperymenty na inny czas.
Pamiętaj! Nowe składniki zawsze podawaj pojedynczo i w odstępach kilkudniowych. Nie spiesz się z podawaniem dziecku miodu, orzechów, cytrusów, grzybów czy sezamu, gdyż mogą być niebezpieczne i silnie alergizujące.
Pierniczki
Składniki:
200 g mąki (na przykład połączenie migdałowej i kukurydzianej – są bezglutenowe a migdałowa zapewni korzenny smak)
50 g zmielonego siemienia lnianego,
50 g syropu z agawy, daktyla lub ewentualnie miodu, jeśli dziecko nie ma uczulenia na miód
50 ml oleju
80 – 90 ml mleka (może być roślinne)
1-2 łyżeczki przyprawy korzennej, piernikowej (można zastąpić samodzielnie zrobioną mieszanką z cynamonu i zmielonych goździków, kardamonu)
Sól do smaku
Wykonanie:
Wymieszaj suche składniki w misce. Dodaj mleko, olej i syrop. Wyrób ciasto i rozwałkuj. Użyj foremek ze świątecznymi kształtami i wykrój pierniczki. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 5-10 minut w 180 stopniach.
Uszka z pieczarkami
Małym dzieciom lepiej nie podawać grzybów. Jednak od 2. roku można zrobić uszka z pieczarkami.
Składniki
Ciasto:
300 g mąki bezglutenowej
olej
bardzo ciepła woda
Farsz:
300 g pieczarek
Cebula
Sól
Pieprz
Olej
Wykonanie:
Do mąki dodaj łyżkę oleju, trochę soli i około szklanki bardzo ciepłej wody. Rozcieraj aż powstanie ciasto. W razie potrzeby dodaj wody. Pieczarki z cebulką drobno pokrój i podsmaż na oleju. Dopraw delikatnie farsz. Rozwałkuj ciasto i potnij na kwadraty. Nakładaj farsz i zlepiaj a potem gotuj w osolonej wodzie.
Ryba pieczona
Składniki:
1 kg filetów z ryby (na początek bezpieczniej jest podać dziecku rybę słodkowodną np. sandacza albo pstrąga)
warzywa: marchewka, pietruszka, por, kawałek selera, cebula
olej
sól
pieprz
Wykonanie:
Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę drobno pokrój. Rybę podziel na porcje. Natłuść naczynie do zapiekania (jeśli dziecko nie jest uczulone może być masłem). Układaj warstwami rybę i warzywa. Delikatnie przypraw. Na wierzchu skrop oliwą, olejem albo oprósz wiórkami masła. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, zapiekaj 30 min aż ryba i warzywa będą miękkie.
Zdarza się, że dzieci już od pierwszych miesięcy życia cierpią na alergie pokarmowe. Dowiedz się, dlaczego tak się dzieje, jak rozpoznać uczulenie u malca i co robić, żeby objawy ustąpiły.
W składzie wielu produktów znajdują się konserwanty, barwniki i wzmacniacze smaku. Sprawdź, co i w jaki sposób szkodzi, czego unikać kupując żywność dla dziecka.
Twoje dziecko nie ma ochoty pić mleka? Nie musi. Sprawdź, w jaki sposób dostarczyć mu zawarte w mleku wapń oraz inne niezbędne minerały i witaminy.
Nawet całkiem małe dzieci mogą pozostawać na diecie wegetariańskiej. Należy ją jednak odpowiednio skomponować.
Jak ważne są zboża z pełnego przemiału w diecie dziecka, co zawierają, które z nich mają gluten, i od kiedy najlepiej wprowadzać je do diety niemowlaka – dowiecie się z naszego artykułu.
Na początku każda alergia wydaje się bardzo trudna i powstaje milion myśli, ale to co podawać małemu alergikowi. Na szczęście większość alergii nie jest taka trudna. Trze się przyzwyczaić i nauczyć z nią żyć. Warto też uprzedzić rodzinę i bliskich. B...
Moj synek jeśli chodzi o jedzenie to jest uczulony troche na bialko , drob i wieprzowina , także ciezko by bylo.zeby tego nie jadl...i jak najpierw synek mial.ciągle problemy z skora i brzuszkiem pediatra dala nam skierowanie do alergologa i przepsal...
Dziewczyny dobrze mówicie, zgadzam się z wami. Mając dziecko alergika cała rodzina powinna się do niego dostosować i w jego towarzystwie nie spożywać tych produktów których dziecko akurat nie może. Zależy też oczywiście ile dziecko ma lat czy miesiec...