Święta alergika – przepisy dla dzieci z alergiami pokarmowymi

25.5.2018

Konsultacja merytoryczna: lek. med. Danuta Chrzanowska-Liszewska, specjalista pediatrii i neonatologii

some desc

Święta alergika – przepisy dla dzieci z alergiami pokarmowymi

Alergia na gluten

Jedną z alergii pokarmowych jest alergia na gluten. W okresie Świąt może być szczególnie dotkliwa ze względu na panierkę używaną do smażenia (ryby), makarony (zupa grzybowa, kluski z makiem) czy ciasta i ciasteczka, których nie może zabraknąć na świątecznym stole.

Maluch nie powinien jeść smażonych, ciężkich potraw. Najlepiej ugotuj dziecku rybę na parze lub upiecz. Będzie lżejsza, mniej tłusta a także unikniesz obtaczania jej w mące, bułce i jajku.

Zupa grzybowa nie jest najlepszym wyborem dla małych dzieci. Nie zaleca się podawania grzybów dzieciom do 10.roku życia. Lepiej więc zrobić barszczyk. Jeśli tradycyjnie podajecie łazanki z makiem poszukaj makaronu bezglutenowego lub zastąp potrawę jakimś innym łakociem.

Tradycyjnie na stole zwykle pojawiają się różne ciasta, pierniczki i ciasteczka. Użyj do ich zrobienia mąki bezglutenowej, dzięki temu także mały alergik będzie mógł ich spróbować.

Alergia na jajka

Jeśli dziecko jest uczulone na jajka to największym wyzwaniem może być przygotowanie wypieków, pasztetu czy pierogów. Nie jest to jednak niemożliwe.

W ciastach jajka można z powodzeniem zastąpić bananami lub papką zrobioną ze zmielonego siemienia z dodatkiem ciepłej wody. Powstałe w ten sposób spoiwo świetnie klei ciasto. W ten sam sposób siemienia można użyć do zrobienia pasztetu. Sprawdzą się też zmielone płatki owsiane.

Alergia na mleko krowie

Mleko krowie w wielu wypadkach można zastąpić mlekiem kozim czy roślinnym. Mamy, których dzieci są uczulone na białka mleka krowiego wiedzą, że da się zrobić pyszne naleśniki czy ciasto z użyciem napoju sojowego, owsianego albo migdałowego. W wielu potrawach czy deserach wykorzystuje się mleko kokosowe, które jest bardzo zdrowe i przyjemne w smaku.

Miód, orzechy, cytrusy, grzyby

W czasie świąt na stole mogą pojawić się potrawy, które zawierają składniki potencjalnie alergizujące. Jeśli do tej pory Twój maluszek nie próbował orzechów czy cytrusów – bądź ostrożna. Potrafią wywołać bardzo silną reakcję alergiczną a w święta zwykle dostęp do lekarzy jest utrudniony. Najlepiej pozostawić eksperymenty na inny czas.

Pamiętaj! Nowe składniki zawsze podawaj pojedynczo i w odstępach kilkudniowych. Nie spiesz się z podawaniem dziecku miodu, orzechów, cytrusów, grzybów czy sezamu, gdyż mogą być niebezpieczne i silnie alergizujące. 

Przepisy dla alergików

Pierniczki

Składniki:

  • 200 g mąki (na przykład połączenie migdałowej i kukurydzianej – są bezglutenowe a migdałowa zapewni korzenny smak)

  • 50 g zmielonego siemienia lnianego,

  • 50 g syropu z agawy, daktyla lub ewentualnie miodu, jeśli dziecko nie ma uczulenia na miód

  • 50 ml oleju

  • 80 – 90 ml mleka (może być roślinne)

  • 1-2 łyżeczki przyprawy korzennej, piernikowej (można zastąpić samodzielnie zrobioną mieszanką z cynamonu i zmielonych goździków, kardamonu)

  • Sól do smaku

Wykonanie:

Wymieszaj suche składniki w misce. Dodaj mleko, olej i syrop. Wyrób ciasto i rozwałkuj. Użyj foremek ze świątecznymi kształtami i wykrój pierniczki. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 5-10 minut w 180 stopniach.

Uszka z pieczarkami

Małym dzieciom lepiej nie podawać grzybów. Jednak od 2. roku można zrobić uszka z pieczarkami.

Składniki

Ciasto:

  • 300 g mąki bezglutenowej

  • olej

  • bardzo ciepła woda

Farsz:

  • 300 g pieczarek

  • Cebula

  • Sól

  • Pieprz

  • Olej

Wykonanie:

Do mąki dodaj łyżkę oleju, trochę soli i około szklanki bardzo ciepłej wody. Rozcieraj aż powstanie ciasto. W razie potrzeby dodaj wody. Pieczarki z cebulką drobno pokrój i podsmaż na oleju. Dopraw delikatnie farsz. Rozwałkuj ciasto i potnij na kwadraty. Nakładaj farsz i zlepiaj a potem gotuj w osolonej wodzie.

Ryba pieczona

Składniki:

  • 1 kg filetów z ryby (na początek bezpieczniej jest podać dziecku rybę słodkowodną np. sandacza albo pstrąga)

  • warzywa: marchewka, pietruszka, por, kawałek selera, cebula

  • olej

  • sól

  • pieprz

Wykonanie:

Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę drobno pokrój. Rybę podziel na porcje. Natłuść naczynie do zapiekania (jeśli dziecko nie jest uczulone może być masłem). Układaj warstwami rybę i warzywa. Delikatnie przypraw. Na wierzchu skrop oliwą, olejem albo oprósz wiórkami masła. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, zapiekaj 30 min aż ryba i warzywa będą miękkie.