28.4.2020
Kasza jest pożywna i zdrowa, dlatego maluch powinien ją jeść. Co jednak kiedy odmawia? Podpowiadamy, jak podawać kaszę i rozsmakować w niej maluszka.
Do jadłospisu możesz ją wprowadzić już z początkiem rozszerzania diety. Podawać w formie papki łyżeczką, w konsystencji płynnej do wypicia w kubeczku lub na gęsto do samodzielnego jedzenia przez dziecko.
Kasze mają dużo wartości odżywczych. Są bogate w błonnik, witaminy, minerały i skrobię. W dodatku sycą na długo. Kasza podawana jednak zbyt długo może się znudzić. Aby tak się nie stało, wzbogać jej smak. Podpowiadamy, jak to zrobić.
Do kaszki możesz dodać przecier owocowy lub warzywny. To danie odpowiednie już dla 6 miesięcznego maluszka. Jeśli będziesz zmieniać dodatki, mały smakosz nie znudzi się smakiem kaszy. Pamiętaj, aby wybierać owoce i warzywa odpowiednie do wieku dziecka.
Starszakowi zamiast przecierów do kaszy dodaj świeże owoce lub warzywa. Surowe lub gotowane pokrojone na cząstki. To idealny dodatek do kaszy manny, kuskusu czy jaglanej.
Owoce zawierają naturalną słodycz. Kaszki z dodatkiem owoców nie musisz dosładzać. Możesz za to dodać odrobinę mleka.
Zupkę możesz zagęścić kaszką jaglana, kukurydzianą i ryżową lub manną, tę ostatnią ze względu na gluten na początku podając w niewielkich ilościach. Zacznij od łyżeczki i obserwuj maluszka. Jeśli nie zauważysz nietolerancji, możesz zacząć podawać ją w większych ilościach.
10-miesięcznemu maluszkowi możesz ugotować krupnik z dodatkiem kaszy krakowskiej lub jęczmiennej. To pełnowartościowy, smaczny i zdrowy posiłek.
Doskonale do sałatek zarówno na ciepło, jak i zimno pasuje kuskus. Jeśli Twój maluch jest alergikiem, możesz zastąpić go kaszką jaglaną.
Kaszkę ugotuj na sypko i dodaj wybrane składniki. Ogórka, pomidora, paprykę, rzodkiewkę i wybrane zioła. Polej oliwą, dodaj zioła i gotowe. Sałatkę zrobisz niemal ze wszystkiego. Jeśli maluch się nią znudzi, następnym razem dodaj do smaku coś nowego.
Do zapiekanki możesz dodać kaszę jaglaną, ale też jęczmienną czy gryczaną. Ugotowaną według przepisu wybraną kaszkę przesyp do żaroodpornego naczynia. Na wierzch ułóż wcześniej uduszone warzywa lub mięso. Zapiecz całość w piekarniku i gotowe. Takie danie to propozycja na ciekawe danie z kaszą dla dwulatka.
Kaszą możesz nadziać pierogi lub naleśniki. Dodaj do niej, w zależności od upodobań maluszka, wybrane składniki. Kaszę możesz połączyć z białym serem i cebulą lub z mięsem. Taki farsz to dobre nadzienie do gołąbków. Kaszą możesz również napełnić wydrążonego pomidora, cukinię lub paprykę i zapiec w piekarniku.
Z kaszy jaglanej możesz przygotować smaczny i zdrowy budyń dla maluszka już od 6 mc życia. Kaszkę ugotuj w garnku z wodą lub Twoim mlekiem, a następnie zmiksuj, dodając nieco mleka. Na koniec dodaj żółtko, zagotuj krótko i połącz z owocami.