Pyszne zupy na rozgrzewkę

25.5.2018

Konsultacja merytoryczna: lek. med. Danuta Chrzanowska-Liszewska, specjalista pediatrii i neonatologii

some desc

Pyszne zupy na rozgrzewkę

Dzieci uwielbiają jazdę na sankach, lepienie bałwanów czy bitwy na śnieżki. Warto z tego korzystać i zimą nie zamykać się w domu bo zimno. Właśnie teraz jest świetny czas na budowanie odporności dzieci. Jeśli temperatura nie jest zbyt niska (dla niemowlaka do – 10 stopni) nie rezygnujcie ze spacerów. Już 40 minut zadziała prozdrowotnie. Zabierzcie rękawiczki na zmianę i coś ciepłego do picia.

Spacer w chłodne dni na pewno zwiększy też apetyt dziecka. Świetnym rozwiązaniem są zupy, w których łatwo „przemycić” wiele zdrowych a niekoniecznie lubianych przez dzieci składników. Poza tym zupy to wygoda, bo wystarczy kilka minut na podgrzanie, by były gotowe do spożycia.

W zimne dni warto zadbać, by w zupie pojawiły się sycące kasze, warzywa z dużą zawartością witamin, szczególnie witaminy C, a także rośliny strączkowe (dla niemowląt do 1.roku życia można użyć soczewicy). W dodatku każdego dnia można robić inną zupę , tym samym urozmaicając bardzo dietę dziecka. Warto zawczasu przygotować sobie bulion warzywny lub warzywno-mięsny (powyżej 1.roku życia dziecka), na bazie którego powstaje wiele zup, i zamrozić porcjami potrzebnymi na jeden dzień.

Bulion

Włoszczyznę (marchew, pietruszka, seler, por) myjemy, kroimy na mniejsze części, zalewamy zimną wodą i gotujemy. Jeśli chcemy, by był to bulion z mięsem, dodajemy również kawałek mięsa (nie przed skończeniem przez dziecko roku, gdyż mięsny wywar potrafi być silnie alergizujący). Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, mogą być całe ziarnka pieprzu i lubczyk. Warto starym sposobem naszych mam dodać opaloną nad gazem lub na suchej patelni cebulę – wzmocni smak i aromat. Gotujemy na małym ogniu nawet 2-3 godziny. Solimy lekko pod koniec gotowania. Przecedzamy wywar.

Do takiej bazy możemy dodać kalafiora, brokuły, fasolkę szparagową, groszek, dynię czy inne warzywo, które odpowiada naszemu dziecku, by otrzymać szybkie i pożywne danie.

Zupa to dobry sposób, by za jednym zamachem dziecko zjadło porcję warzyw różnego rodzaju. Oto przepis na gęstą zupę jarzynową, która spokojnie może posłużyć za cały obiad.

Jarzynowa z mięsem/krupnik

Składniki:

  • kawałek mięsa (królika, indyka lub kurczaka)

  • włoszczyzna

  • ziemniak

  • zielony groszek

  • płatki ryżowe lub kasza jęczmienna

  • sól

Przygotowanie:

Ugotować mięso. Pokroić drobno włoszczyznę i dodać do mięsa wraz z groszkiem. Gdy warzywa się podgotują dodać ziemniaki i płatki ryżowe. Posolić do smaku.
Dzieci do 1.roku życia nie powinny jeść wywarów z mięsa, dlatego dla nich można mięso ugotować oddzielnie lub z niego zrezygnować. Jeśli odejmiemy od przepisu groszek a płatki zastąpimy kasza jęczmienną otrzymamy sycący i rozgrzewający krupnik.

Brokułowa z jogurtem

Składniki:

  • bulion jarzynowy

  • brokuły

  • cebula

  • natka

  • jogurt naturalny

  • oliwa

  • sól

Przygotowanie:

Do bulionu wrzucić podzielone na różyczki brokuły i zeszkloną na oliwie cebulę. Posolić do smaku. Gdy brokuły zmiękną dodać natkę i całość zmiksować. Przed podaniem dodać łyżeczkę jogurtu. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Pomidorowa z niespodzianką

Jako składników dań dla małych dzieci nie używaj przecierów, koncentratów lub innych produktów z puszki – zamiast tego użyj produktów ze słoika lub z butelki. 

Składniki:

  • włoszczyzna lub gotowy wywar

  • cebula

  • sok pomidorowy

  • oliwa

  • jajko

  • mąka

  • sól

Przygotowanie:

Do wywaru z włoszczyzny dodać zeszkloną na oliwie cebulę oraz sok pomidorowy. Posolić do smaku. W kubku roztrzepać jajko, dodać szczyptę soli i mąkę, tak by ciasto nie było zbyt gęste. Mieszać aż utworzy się gładka, jednolita masa. Jeśli wyszło zbyt gęste, dodać trochę wody. Delikatnie lać na gotująca się zupę, delikatnie mieszając. Gdy wszystkie kluski wypłyną, gotować jeszcze przez minutę czy dwie. Zamiast klusek można użyć naleśnika zrobionego klasycznie ale z dodatkiem samych żółtek, pokrojonego na paseczki. Do zupy można dodać łyżkę jogurtu, natki bądź bazylię.

Zupa z soczewicą

Składniki:

  • włoszczyzna

  • cebula

  • ziemniaki

  • soczewica czerwona

  • pomidor lub sos pomidorowy

  • sól, zioła do smaku

  • oliwa

Przygotowanie:

Włoszczyznę umyć, obrać, drobno pokroić i gotować. Gdy warzywa zmiękną dodać pokrojone ziemniaki i wypłukaną soczewicę, posolić do smaku. Na oliwie poddusić cebulę z obranym pomidorem, dodać do zupy. Młodszym dzieciom zupę można zmiksować, dodając uprzednio łyżeczkę jogurtu. Udekorować natką, bazylią lub kolendrą.

Zupa rybna

Pamiętaj,by rybę po ugotowaniu sprawdzić po raz drugi pod względem obecności ości.Z myślą o dziecku najlepiej jest wybrać świeże ryby morskie. Jeśli decydujesz się na mrożone – wybieraj te bez dużej ilości szronu (może on oznaczać wcześniejsze rozmrożenie).

Składniki:

  • wywar jarzynowy

  • ryż

  • kawałek ugotowanej, przebranej ryby

  • kawałki ugotowanych warzyw (marchew, brokuły, kalafior)

  • sól, sok z cytryny, koperek lub natka do smaku

Przygotowanie:

Na gorący wywar wrzucić dokładnie wypłukany ryż. Gdy zmięknie, dodać rybę, przyprawy, skropić sokiem z cytryny. Na sam koniec dodać ulubione, uprzednio ugotowane kawałki warzyw.

Ekspert radzi: lek. med. Danuta Chrzanowska-Liszewska, lekarz pediatra, neonatolog

Wywar
Jeżeli przygotowujemy posiłki dla niemowląt, czyli dzieci do ukończenia 1 roku życia, powinniśmy pamiętać o nieużywaniu wywaru mięsnego lub przygotowanego na kościach, jako bazy do zupy. Wywar taki jest drażniący dla błony śluzowej żołądka, Zwiększa produkcję soków żołądkowych, działa zakwaszająco. Jeżeli chcemy dodać mięso do zupy, np. indyka, możemy ugotować je oddzielnie i dodać odpowiednią ilość pokrojonego drobno, lub dla młodszych dzieci, zmiksowanego z warzywami. Natomiast zaleca się dodawanie do wywarów warzywnych 1-2 łyżeczek tłuszczów roślinnych np. oleju rzepakowego, sojowego lub oliwy z oliwek. Produkty te zawierają kwasy tłuszczowe wielonienasycone (omega3) niezbędne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego i nie tylko. Można też dodawać do zup masło 82% tłuszczu, na zmianę z tłuszczami roślinnymi.

Przyprawy
Co do używania przypraw, można odrobinę posolić zupę ale, należy pamiętać, że nasz maluszek ma inny smak i zaakceptuje warzywa bez soli, inaczej niż my. Posiłki przygotowywane w słoiczkach zawierają minimalną ilość soli albo wcale. Co do ziół, również trzeba pamiętać, że dzieci nie lubią intensywnych aromatów ziołowych w potrawach. Oczywiście, wszystko zależy od nawyków żywieniowych rodziny i preferowanych smaków osoby przygotowującej posiłki. Na przykład Włosi, stosunkowo szybko, przed ukończeniem przez dziecko 1 roku, dodają do zup i potraw parmezan jako przyprawę.

Woda
Rodzice często pytają o rodzaj wody do przygotowywania mleka czy posiłków dla niemowląt. Używanie wody z kranu czy źródlanej (nie mineralnej) zależy od jakości wody na danym terenie. Jeżeli rodzice mieszkają w dużym mieście i mają wątpliwości co do jakości wody, lepiej, by używali wody źródlanej, którą można gotować.