Mroźna i śnieżna zima zachęca do aktywności na świeżym powietrzu. Wystarczy tylko ciepło się ubrać, nasmarować buzię kremem i w drogę. Po powrocie z takiej wyprawy nawet największe niejadki chętnie zjedzą miseczkę ciepłej, pożywnej zupy.
Konsultacja merytoryczna: lek. med. Danuta Chrzanowska-Liszewska, specjalista pediatrii i neonatologii
Dzieci uwielbiają jazdę na sankach, lepienie bałwanów czy bitwy na śnieżki. Warto z tego korzystać i zimą nie zamykać się w domu bo zimno. Właśnie teraz jest świetny czas na budowanie odporności dzieci. Jeśli temperatura nie jest zbyt niska (dla niemowlaka do – 10 stopni) nie rezygnujcie ze spacerów. Już 40 minut zadziała prozdrowotnie. Zabierzcie rękawiczki na zmianę i coś ciepłego do picia.
Spacer w chłodne dni na pewno zwiększy też apetyt dziecka. Świetnym rozwiązaniem są zupy, w których łatwo „przemycić” wiele zdrowych a niekoniecznie lubianych przez dzieci składników. Poza tym zupy to wygoda, bo wystarczy kilka minut na podgrzanie, by były gotowe do spożycia.
W zimne dni warto zadbać, by w zupie pojawiły się sycące kasze, warzywa z dużą zawartością witamin, szczególnie witaminy C, a także rośliny strączkowe (dla niemowląt do 1.roku życia można użyć soczewicy). W dodatku każdego dnia można robić inną zupę , tym samym urozmaicając bardzo dietę dziecka. Warto zawczasu przygotować sobie bulion warzywny lub warzywno-mięsny (powyżej 1.roku życia dziecka), na bazie którego powstaje wiele zup, i zamrozić porcjami potrzebnymi na jeden dzień.
Włoszczyznę (marchew, pietruszka, seler, por) myjemy, kroimy na mniejsze części, zalewamy zimną wodą i gotujemy. Jeśli chcemy, by był to bulion z mięsem, dodajemy również kawałek mięsa (nie przed skończeniem przez dziecko roku, gdyż mięsny wywar potrafi być silnie alergizujący). Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, mogą być całe ziarnka pieprzu i lubczyk. Warto starym sposobem naszych mam dodać opaloną nad gazem lub na suchej patelni cebulę – wzmocni smak i aromat. Gotujemy na małym ogniu nawet 2-3 godziny. Solimy lekko pod koniec gotowania. Przecedzamy wywar.
Do takiej bazy możemy dodać kalafiora, brokuły, fasolkę szparagową, groszek, dynię czy inne warzywo, które odpowiada naszemu dziecku, by otrzymać szybkie i pożywne danie.
Zupa to dobry sposób, by za jednym zamachem dziecko zjadło porcję warzyw różnego rodzaju. Oto przepis na gęstą zupę jarzynową, która spokojnie może posłużyć za cały obiad.
Składniki:
kawałek mięsa (królika, indyka lub kurczaka)
włoszczyzna
ziemniak
zielony groszek
płatki ryżowe lub kasza jęczmienna
sól
Przygotowanie:
Ugotować mięso. Pokroić drobno włoszczyznę i dodać do mięsa wraz z groszkiem. Gdy warzywa się podgotują dodać ziemniaki i płatki ryżowe. Posolić do smaku.
Dzieci do 1.roku życia nie powinny jeść wywarów z mięsa, dlatego dla nich można mięso ugotować oddzielnie lub z niego zrezygnować. Jeśli odejmiemy od przepisu groszek a płatki zastąpimy kasza jęczmienną otrzymamy sycący i rozgrzewający krupnik.
Składniki:
bulion jarzynowy
brokuły
cebula
natka
jogurt naturalny
oliwa
sól
Przygotowanie:
Do bulionu wrzucić podzielone na różyczki brokuły i zeszkloną na oliwie cebulę. Posolić do smaku. Gdy brokuły zmiękną dodać natkę i całość zmiksować. Przed podaniem dodać łyżeczkę jogurtu. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Jako składników dań dla małych dzieci nie używaj przecierów, koncentratów lub innych produktów z puszki – zamiast tego użyj produktów ze słoika lub z butelki.
Składniki:
włoszczyzna lub gotowy wywar
cebula
sok pomidorowy
oliwa
jajko
mąka
sól
Przygotowanie:
Do wywaru z włoszczyzny dodać zeszkloną na oliwie cebulę oraz sok pomidorowy. Posolić do smaku. W kubku roztrzepać jajko, dodać szczyptę soli i mąkę, tak by ciasto nie było zbyt gęste. Mieszać aż utworzy się gładka, jednolita masa. Jeśli wyszło zbyt gęste, dodać trochę wody. Delikatnie lać na gotująca się zupę, delikatnie mieszając. Gdy wszystkie kluski wypłyną, gotować jeszcze przez minutę czy dwie. Zamiast klusek można użyć naleśnika zrobionego klasycznie ale z dodatkiem samych żółtek, pokrojonego na paseczki. Do zupy można dodać łyżkę jogurtu, natki bądź bazylię.
Składniki:
włoszczyzna
cebula
ziemniaki
soczewica czerwona
pomidor lub sos pomidorowy
sól, zioła do smaku
oliwa
Przygotowanie:
Włoszczyznę umyć, obrać, drobno pokroić i gotować. Gdy warzywa zmiękną dodać pokrojone ziemniaki i wypłukaną soczewicę, posolić do smaku. Na oliwie poddusić cebulę z obranym pomidorem, dodać do zupy. Młodszym dzieciom zupę można zmiksować, dodając uprzednio łyżeczkę jogurtu. Udekorować natką, bazylią lub kolendrą.
Pamiętaj,by rybę po ugotowaniu sprawdzić po raz drugi pod względem obecności ości.Z myślą o dziecku najlepiej jest wybrać świeże ryby morskie. Jeśli decydujesz się na mrożone – wybieraj te bez dużej ilości szronu (może on oznaczać wcześniejsze rozmrożenie).
Składniki:
wywar jarzynowy
ryż
kawałek ugotowanej, przebranej ryby
kawałki ugotowanych warzyw (marchew, brokuły, kalafior)
sól, sok z cytryny, koperek lub natka do smaku
Przygotowanie:
Na gorący wywar wrzucić dokładnie wypłukany ryż. Gdy zmięknie, dodać rybę, przyprawy, skropić sokiem z cytryny. Na sam koniec dodać ulubione, uprzednio ugotowane kawałki warzyw.
Ekspert radzi: lek. med. Danuta Chrzanowska-Liszewska, lekarz pediatra, neonatolog
Wywar
Jeżeli przygotowujemy posiłki dla niemowląt, czyli dzieci do ukończenia 1 roku życia, powinniśmy pamiętać o nieużywaniu wywaru mięsnego lub przygotowanego na kościach, jako bazy do zupy. Wywar taki jest drażniący dla błony śluzowej żołądka, Zwiększa produkcję soków żołądkowych, działa zakwaszająco. Jeżeli chcemy dodać mięso do zupy, np. indyka, możemy ugotować je oddzielnie i dodać odpowiednią ilość pokrojonego drobno, lub dla młodszych dzieci, zmiksowanego z warzywami. Natomiast zaleca się dodawanie do wywarów warzywnych 1-2 łyżeczek tłuszczów roślinnych np. oleju rzepakowego, sojowego lub oliwy z oliwek. Produkty te zawierają kwasy tłuszczowe wielonienasycone (omega3) niezbędne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego i nie tylko. Można też dodawać do zup masło 82% tłuszczu, na zmianę z tłuszczami roślinnymi.
Przyprawy
Co do używania przypraw, można odrobinę posolić zupę ale, należy pamiętać, że nasz maluszek ma inny smak i zaakceptuje warzywa bez soli, inaczej niż my. Posiłki przygotowywane w słoiczkach zawierają minimalną ilość soli albo wcale. Co do ziół, również trzeba pamiętać, że dzieci nie lubią intensywnych aromatów ziołowych w potrawach. Oczywiście, wszystko zależy od nawyków żywieniowych rodziny i preferowanych smaków osoby przygotowującej posiłki. Na przykład Włosi, stosunkowo szybko, przed ukończeniem przez dziecko 1 roku, dodają do zup i potraw parmezan jako przyprawę.
Woda
Rodzice często pytają o rodzaj wody do przygotowywania mleka czy posiłków dla niemowląt. Używanie wody z kranu czy źródlanej (nie mineralnej) zależy od jakości wody na danym terenie. Jeżeli rodzice mieszkają w dużym mieście i mają wątpliwości co do jakości wody, lepiej, by używali wody źródlanej, którą można gotować.
W upalne dni zwykle spada nam apetyt. Dotyczy to również dzieci. Ogromnie ważne jest jednak, by w ciepłe dni uzupełniać płyny i się nie przegrzewać. Mamy na to świetne rozwiązanie – zupy na zimno.
Pomidor stanowi doskonały dodatek do sosów, sałatek i kanapek. Dzieci uwielbiają go jeść w postaci zupy oraz keczupu. Dowiedz się, od którego miesiąca można wprowadzić go do diety malucha i dlaczego należy uważać ...
Jesteś na początku rozszerzania diety Twojego dziecka? A może masz roczniaka, który chce jeść tylko kanapki z keczupem? Radzimy, jak zachęcić dziecko do jedzenia nowych rzeczy.
Dań dla niemowląt i małych dzieci nie powinno się solić. Nie znaczy to jednak, że nie można ich doprawić. Na przykład – ziołami.
Ja mam szpinak od mamy, mrożę by wyciągać zimą :) Najlepszy w pierożkach albo naleśnikach, do tego serek feta, pycha. Moja córa uwielbia krupnik i pomidorową dlatego często gotuję. Teraz już po sezonie, ale jesienią uwielbiamy zupy z dyni.
Mariee zalety mieszkania na wsi ;) Swoje warzywka, owoce, kompoty własnej roboty mmmm
rewers, meeega zazdroszczę! Ja swojego czasu hodowałam na balkonie (niewielkim) koperek, szczaw, rukolę i szpinak.