Owoce w diecie dziecka

Dietetycy i pediatrzy biją na alarm - dzieci jedzą za mało owoców, mają za mało zróżnicowaną dietę, co wpływa na ryzyko wielu chorób, w tym nadmiernej otyłości. Dlatego, jeśli chcesz, by Twoje dziecko było zdrowe i szczupłe, podawaj mu owoce zamiast słodyczy. Od małego - wiadomo - czym skorupka za młodu nasiąknie… Jak to zrobić, od czego zacząć i dlaczego owoce w diecie dziecka są tak ważne, przeczytasz w naszym artykule.

Czas wprowadzania owoców do diety dziecka różni się w zależności od sposobu karmienia. Dzieciom karmionym mlekiem modyfikowanym zaleca się wprowadzanie owoców w postaci soków już około 4. miesiąca życia, a w postaci musów po 4. miesiącu. Dzieci karmione piersią do 6. miesiąca życia nie potrzebują dopajania, w związku z tym soki i musy owocowe wchodzą do menu dziecka od około 7. miesiąca życia.

Jakie owoce podać dziecku na początek

Rozpoczynamy wprowadzanie owoców do diety dziecka od owoców rodzimych, w naszym klimacie będą to jabłka. Będzie to zarazem jeden z pierwszych posiłków stałych, podawanych łyżeczką. W tym celu jabłko można zetrzeć lub wykorzystać mus jabłkowy ze słoiczka. Do pierwszego roku życia zaleca się podawanie niemowlętom jednej (góra dwóch) porcji owoców, po pierwszym roku życia ilość zalecanych porcji owoców wzrasta do 2-3.

Zaczynamy więc od jabłek, kolejne owoce wprowadzamy z przestrzeganiem reguł wprowadzania nowych pokarmów: niewielkie ilości co kilka dni, by móc dostrzec i zareagować na ewentualną reakcję uczuleniową.

  • Po 4. miesiącu (u dzieci karmionych piersią - po 6.) można wprowadzić następujące owoce: jabłka, porzeczki, jagody, maliny, jeżyny, winogrona, owoce dzikiej róży, brzoskwinie;

  • Po 5. miesiącu (u dzieci karmionych piersią - po 7.) możemy wprowadzić śliwki;

  • Po 6. miesiącu (u dzieci karmionych piersią - po 8.) do menu dokładamy gruszki, żurawinę, morele oraz banany;

  • Po 9. miesiącu (u dzieci karmionych piersią - po 10-11.) wprowadzamy owoce mające potencjalnie większą tendencję uczulającą, tj.: pomarańcze, mandarynki, cytryny, ananasy, truskawki.

Pamiętaj:

Aby owoce były naprawdę zdrowe…muszą być czyste. Myj dokładnie owoce przed obraniem czy podaniem dziecku. Owoce cytrusowe umyj przed zdjęciem skóry w delikatnym detergencie.

Dlaczego warto podawać dziecku owoce

Owoce zawierają nie tylko dużo witamin i składników mineralnych, ale też unikatowe i niespotykane gdzie indziej fitoskładniki. Są to występujące naturalnie tylko w roślinach substancje, które chronią je przed działaniem bakterii, grzybów i wirusów. U człowieka wpływają na podniesienie odporności, pomagają zwalczać infekcje, oczyszczają organizm z toksyn, wzmacniają naczynia krwionośne i chronią przed promieniami UV.

Najbogatsze w fitoskładniki są warstwy powierzchniowe owocu, leżące tuż pod skórką. Dlatego warto podawać dzieciom owoce ze skórką - młodszym, jeśli tylko nasz sprzęt kuchenny na to pozwala, można robić mus czy sok z nieobranego owocu, a starszym dawać do zjedzenia cały lub pokrojony w cząstki.

Przyjrzyjmy się, jakie dobrodziejstwa niosą ze sobą wybrane owoce.

  • jabłka - znajdują się w nich: witamina C, która wzmacnia układ odpornościowy (kwaśne owoce mają jej więcej), zasadowe sole mineralne, które przyczyniają się do odkwaszania organizmu, wartościowe minerały, jak potas i żelazo, oraz błonnik, który reguluje perystaltykę jelit, działając przeciw zaparciom, oraz wchodzące w jego skład pektyny oczyszczające organizm z toksyn oraz metali ciężkich, fitoskładniki - kwercetyna, która chroni przed zmianami rakowymi w komórkach oraz przed chorobami serca.

  • jagody - zawierają bardzo dużo antyoksydantów, czyli substancji neutralizujących wolne rodniki, na uwagę zasługują też zawarte w nich antocyjany wspomagające pracę mózgu, poza tym są bogate w wapno, żelazo i miedź a także w witaminę C, A oraz witaminy z grupy B. Warto wiedzieć, że surowe owoce mają dobroczynny wpływ na zaparcia, natomiast sok z jagód dobry jest na biegunkę.

  • winogrona - stanowią bogate źródło witamin C i A oraz witamin z grupy B, poza tym zawierają potas, fosfor, wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo i jod (pierwiastek ważny w profilaktyce chorób tarczycy i anemii). Dzięki zawartości błonnika mają dobroczynny wpływ na pracę przewodu pokarmowego. Podając winogrona młodszym dzieciom, należy wydłubać pestki i obrać grono ze skórki. Starszym dzieciom, ze względu na obecność stanowiących przeciwwirusową ochronę polifenoli, pozwalajmy jeść winogrona ze skórką.

  • śliwki - zawierają wiele potrzebnych organizmowi składników, takich jak potas, wapń, żelazo, magnez i błonnik. Są świetne w przeciwdziałaniu zaparciom, także w postaci suszonej. Mają dużo witamin: A, C, E, B6, oraz K, która zapewnia odpowiednią krzepliwość krwi, zawierają też polifenole.

  • gruszki - mają dużo błonnika a przy tym są lekkostrawne, więc doskonałe dla dzieci w codziennej diecie z naciskiem na właściwą pracę jelit. Mają w sobie cenne pierwiastki, jak jod oraz bor i potas (wspomagają pracę mózgu), żelazo, wapń, fosfor. Są cennym źródłem witamin C, A, PP, z grupy B oraz soli mineralnych.

  • banany - są bogatym źródłem węglowodanów, które dostarczają organizmowi potrzebnej energii, stąd warto je uwzględnić w menu i podać dziecku na drugie śniadanie, szczególnie gdy szaleje na placu zabaw. Mają też dużą zawartość potasu, który korzystnie wpływa na pracę mózgu i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Poza tym w bananie znajdują się konieczne dla dobrego wzrostu organizmu człowieka żelazo, cynk, selen, fluor, fosfor, mangan i jod oraz witaminy, szczególnie witamina C i B6.

  • pomarańcze - bogate źródło fitoskładników: beta-karotenu czy terpenów (zapobiegających m.in. próchnicy zębów). Poza tym zawierają dużo błonnika, witaminy C i potasu oraz - uwaga - wapnia, więc warto uwzględnić je w diecie nie tylko dziecka, ale też całej rodziny.

Jak podawać owoce, by dziecko chciało jeść

Najmłodszym dzieciom podajemy owoce w postaci musu i/lub soku. Bądźmy cierpliwi, jeśli coś dziecku nie posmakuje, wróćmy do tego za jakiś czas. Nie wmuszajmy w dziecko na siłę, przecież zależy nam, by zaszczepić w nim przyjemność z jedzenia owoców.

Warto zainwestować w kupno sokowirówki czy wyciskarki do cytrusów. Wyciskając soki mamy pewność, że sok ma w składzie 100% owoców.

Trochę starszym dzieciom warto pokroić owoce, by mogło samo brać do rączki ich cząstki i gryźć - będzie to dla dziecka dużo atrakcyjniejsze. Jest to także moment na kształtowanie dobrych nawyków - owoce jako przekąska zamiast cukierków czy chipsów.

Koniecznie wkomponuj owoce w codzienne menu. Witamina C zawarta w owocach pomaga przyswoić żelazo zawarte w mięsie. Już najmłodszym dzieciom można podawać kurczaka z jabłkowym puree. Na podwieczorek zaserwuj rodzinie sałatkę owocową - nie ma jak nauka jedzenia owoców przez obserwację i naśladowanie. Zapytaj babcię o przepis na zupę owocową z lanymi kluseczkami lub poszperaj w Internecie. Są tam ciekawe i smaczne przepisy na owocowe dania, jak zupa krem z awokado (po 12. miesiącu życia) czy - dla łasuchów - tarta z owocami i owocowe sorbety.

Podobne artykuły

Suszona żurawina w szklanej miseczce stoi na drewnianym stole. Za nią leżą liście. Czytaj więcej

9 polskich superfoods

Modne ostatnio słowo „superfoods” oznacza produkty spożywcze o wyjątkowych właściwościach odżywczych i zdrowotnych. Co z naszych rodzimych produktów zasługuje na to miano? Podpowiadamy.

Dziecko siedzi na blacie kuchennym. Ma na sobie białą sukienkę. Myje rękami sałatę pod zlewem. Obok stoi mama w białej koszuli, białych spodniach z miską sałaty i się uśmiecha. Za zlewem jest okno i roślina. Czytaj więcej

Kalendarz warzyw i owoców sezonowych w diecie malucha

Do tego, że warzywa i owoce powinny mieć swoje stałe miejsce w diecie dziecka, nikogo przekonywać nie trzeba. Warto jednak używać ich w zgodzie z naturalnym rytmem przyrody tak, by zawsze skorzystać z tego, co w nich ...

Mama w niebieskiej bluzce karmi dziecko łyżeczką. Dziecko ma na sobie kolorowy sweter w paski. Oboje się śmieją. Na stole leży miska i marchewki. Czytaj więcej

Menu przeziębionego malucha

Przeziębione dziecko zwykle traci apetyt. I nie ma w tym nic złego. Ważne, by to co zjada wspierało jego organizm w walce z infekcją.

Dziecko siedzi na krzesełku. Trzyma obiema rękami łyżeczkę, którą gryzie. Usta i brodę ma ubrudzoną w zielonym przecierze. Na stoliku leży miska. Czytaj więcej

Jak zapobiegać otyłości u niemowląt i dzieci

W Polsce coraz więcej dzieci w wieku szkolnym ma nadwagę. Często powodem są złe nawyki żywieniowe. Problem zwykle zaczyna się już na etapie niemowlęctwa. Skąd się bierze nadwaga oraz otyłość u dzieci i jak możesz ...

Dziecko w różowym śliniaku je łyżeczką, Mama w jasnoniebieskiej koszuli trzyma pojemnik i rękę dziecka z łyżeczką, żeby mu pomóc. Czytaj więcej

12 rad jak zachęcić dziecko do jedzenia nowych potraw

Jesteś na początku rozszerzania diety Twojego dziecka? A może masz roczniaka, który chce jeść tylko kanapki z keczupem? Radzimy, jak zachęcić dziecko do jedzenia nowych rzeczy.

Mama w fartuchu i koszuli w paski z dwójką dzieci w fartuchach, koszulkach w paski i czapkach kucharskich robią sałatkę warzywną. Mama uśmiecha się i podaje łyżkę uśmiechającemu się dziecku. Drugie dziecko siedzi na stole i trzyma łyżkę.  Na stole leżą warzywa i stoi miska z sałatką. Czytaj więcej

13 sposobów na zdrowszą dietę dziecka powyżej 1 roku

Jak sprawić, by dieta Twojego dziecka była zdrowsza niż do tej pory i pełna składników odżywczych? Poznaj nasze sposoby.

Nasze produkty