25.5.2018

Konsultacja merytoryczna: lek. med. Danuta Chrzanowska-Liszewska, specjalista pediatrii i neonatologii

some desc

Zakatarzone dzieci, z zatkanym nosem i bolącym gardłem, zwykle wzbraniają się przed jedzeniem. Organizm kieruje swoje siły na walkę z wirusem, więc jedzenie w tym czasie jest dla niego sprawą drugorzędną. Skoro jednak maluch je mniej i niechętnie, tym bardziej warto zadbać, by otrzymał w tym czasie składniki, które wesprą go w powrocie do zdrowia.

W czasie choroby dieta dziecka powinna być przede wszystkim lekkostrawna, by nie obciążać dodatkowo organizmu, tylko dostarczyć mu niezbędnej energii. Porcje mogą być mniejsze, ale warto by dziecko jadło systematycznie, w krótkich odstępach czasowych.

Konsystencja potraw

Dziecko z infekcją może nie chcieć przyjmowac stałych pokarmów. Spróbuj podać mu posiłki o gładkiej, półpłynnej konsystencji. W tym okresie dobrze sprawdzą się zupy, kisiele, musy jarzynowe i owocowe, gotowany ryż, owsianka.

Słodycze

W przebiegu infekcji unikaj podawania dziecku słodyczy. Cukier sprzyja namnażaniu się bakterii, jest pożywką dla grzybów, pasożytów i przeszkadza w leczeniu.

Napoje

Jeśli dziecko gorączkuje to zwykle w ogóle nie chce jeść. Nic na siłę. Przy gorączce najważniejsze jest, by dziecko piło i uzupełniało płyny, które traci w wyniku wysokiej temperatury.

Niemowlę karmione naturalnie trzeba często przystawiać do piersi. Gdy dziecko jest starsze bądź karmione sztucznie najlepiej podawać mu napoje w temperaturze pokojowej, o łagodnym smaku, gdyż często infekcja wirusowa wiąże się z bolącym gardłem i każdy ostrzejszy smak (np. kwaśny) dodatkowo je podrażnia. Najlepszym wyborem będzie niegazowana, niskozmineralizowana woda, ewentualnie jakaś łagodna herbatka owocowa czy ziołowa. Przy gorączce warto dziecku podawać herbatki z malin, dzikiej róży czy lipy, które nie tylko mają działanie napotne ale także zawierają dużo witaminy C i przeciwzapalne flawonoidy.

Kasze

Kasze i kaszki są bogate w witaminy i mikroelementy, lekkie i łatwo przyswajalne. Dostarczają również dziecku energii. W okresie infekcji kaszą szczególnie godną polecenia jest kasza jaglana. Jest znana ze swoich właściwości przeciwzapalnych i przeciwwirusowych. Zwalcza stany zapalne błon śluzowych, wysusza wydzielinę z nosa, dzięki czemu jest świetnym domowym lekarstwem na katar.

Owoce

W czasie choroby warto podawać dziecku owoce. Są bogate w witaminy i mikroelementy. Wiele jednak zależy od tego, co dziecku dolega. Jeśli przy infekcji Twoje dziecko ma również kłopoty z brzuszkiem nie powinno jeść surowych produktów. Z kolei jeśli boli je gardło nie będzie miało ochoty na kwaśne, drażniące cytrusy.

Owoce możesz podawać w formie musu czy kisielu, najlepiej bez dodatku cukru, ewentualnie możesz dodać trochę miodu, o ile Twój maluch nie jest na niego uczulony.

Warzywa

Podczas choroby koniecznie podawaj dziecku warzywa. Dobre będą surówki albo warzywa gotowane na parze (szczególnie na początku infekcji bo są łatwiejsze do strawienia niż surowe), wtedy zachowują najwięcej witamin. Możesz też na ich bazie przygotować lekką zupę czy potrawkę z chudym mięsem. Jeśli Twoje dziecko skończyło rok możesz dodać do potraw czosnek i cebulę. Znane są ich właściwości bakteriobójcze, poza tym cebula jest bogata w witaminę C.

Mięso

Mięso jest dość ciężostrawne, dlatego szczególnie na początku choroby nie warto obciążać nim, i tak osłabionego, organizmu. Z czasem możesz podać mu delikatne mięso, rybę, najlepiej gotowane, by żelazem wzmocnić układ odpornościowy, nadszarpnięty przez chorobę.


Jeśli Twoje dziecko przyjmuje leki pamiętaj, by do popicia dawać mu zawsze tylko wodę. Niektóre soki czy mleko krowie mogą osłabiać lub zmieniać działanie leku. Jeśli dziecko przyjmuje antybiotyk powinno również przyjmować preparat probiotyczny i fermentowane produkty mleczne ale nigdy w bezpośrednim towarzystwie antybiotyku. Od podania zawsze powinno je dzielić minimum dwie godziny.

Produkty spożywcze polecane przy infekcji

Banany, jabłka

mają moc witamin i mikroelementów

Brokuły, pomidory

są bogate w witaminy z grupy B, witaminę C, kwas foliowy, żelazo, potas

Dynia

jest bogata w witaminę A, lekkostrawna o delikatnym smaku i dużej zawartości wody

Owsianka

owies ma właściwości bakteriobójcze i wzmacnia odporność

Ryby

są bogate w kwasy omega-3, które wspomagają odporność

Kasza jaglana

lekka, bogata w mikroelementy, pomaga przy stanach zapalnych górnych dróg oddechowych

W czasie choroby zmienia się aktywność dziecka i jego apetyt. Nie zmuszaj go do jedzenia. W tym czasie najważniejsze, by się nawadniało i jadło niekoniecznie dużo, ale zdrowo i lekkostrawnie.