Specjaliści powtarzają, że dieta niemowląt i małych dzieci powinna być lekkostrawna. Ale co to właściwie znaczy? Wyjaśniamy.
Konsultacja merytoryczna: lek. med. Danuta Chrzanowska - Liszewska, specjalista pediatrii i neonatolog
Dieta lekkostrawna oznacza, że posiłki, które je dziecko powinny być łatwe do strawienia, nieobciążające żołądka i reszty układu pokarmowego. Brzuszek małego dziecka nie jest gotowy na ciężkie, tłuste i ostre potrawy, które długo zalegają w żołądku. Również dorośli powinni unikać takiej diety, ale dla małych dzieci jest ona zdecydowanie niewskazana.
W lekkostrawnej diecie zalecane są tłuszcze roślinne, oleje (rzepakowy, słonecznikowy) i oliwa z oliwek. Są one obfite w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a także witaminę E. Tylko dzięki tłuszczom możliwe jest przyswajanie niektórych witamin, dlatego nie należy ich unikać, a jedynie używać z umiarem i zwracać uwagę na jakość. Z tłuszczów zwierzęcych odpowiednie dla dzieci jest masło, bogate w witaminy A i D, którym można smarować pieczywo. Do smarowania pieczywa warto też stosować pasty, które zawierają „dobry” tłuszcz, choćby z awokado czy pestek słonecznika.
Tłuszcz częściowo można wyeliminować. Gotowane dania, takie jak zupy czy sosy, warto zaprawiać jogurtem lub żółtkiem, ewentualnie mąką. Zrezygnuj z zasmażek, są niepotrzebne i ciężkostrawne.
Pomimo tego, że błonnik jest ważny i potrzebny (pomaga utrzymać prawidłową wagę, zapobiega zaparciom, ma korzystny wpływ na poziom cukru i cholesterolu we krwi), to w diecie lekkostrawnej nie powinno go być zbyt dużo.
Błonnik znajduje się w warzywach, owocach, produktach zbożowych. Jeśli chcesz by błonnika w diecie było mniej, co będzie korzystne dla niedojrzałego brzuszka, obieraj owoce i warzywa ze skórki, przygotowuj z nich przeciery, smoothie, gotuj je i miksuj. Mniej błonnika niż ciemne pizeczywo zawiera jasna odmiana, wybieraj też drobne kasze i pszenny makaron.
W diecie lekkostrawnej warto unikać produktów, które powodują wzdęcia, takich jak: kapusta, kalafior, warzywa strączkowe (groch, fasola, soja, cieciorka i soczewica), brukselka, grzyby, czosnek czy cebula.
Ostre przyprawy zwiększają produkcję soków trawiennych, co może być niekorzystne i skutkować refluksem, wzdęciami a także odbijaniem się. Lepiej unikać więc w czasie przygotowywania posiłków pieprzu, chili, papryki czy octu. Potrawy dla maluchów powinny mieć łagodny smak. Dobrze jest przyprawiać je ziołami takimi jak majeranek, koperek, pietruszka czy sok z cytryny.
Staraj się przygotowywać potrawy niedługo przed spożyciem. Im dłużej leżą tym bardziej robią się ciężkostrawne, poza tym zwiększa się ryzyko zakażeń bakteryjnych. Nie jest też bezpiecznie odgrzewać kilkukrotnie jedną potrawę. Lepiej podgrzewać małe ilości, takie, które są nam potrzebne w danym momencie.
Potrawy najlepiej gotować na parze lub w wodzie, dusić lub piec w folii lub specjalnym rękawie. Lepiej zrezygnować ze smażenia i tradycyjnego pieczenia w tłuszczu. W ich wyniku potrawy nasiąkają tłuszczem, robią się ciężkie i trudne do strawienia.
Potrawy warto podawać w temperaturze bliskiej ciału, zbyt gorące lub zbyt zimne dania mogą być drażniące dla żołądka.
Najlepsza do picia jest woda, nie ma kalorii i jest lekka. Można również podawać dziecku herbaty owocowe, jogurt, kefir (w zgodzie ze schematem rozszerzania diety), napary ziołowe (po konsultacji z lekarzem, bo nie każdy jest wskazany dla maluszka), kawę zbożową.
Nie należy dawać dziecku gazowanej wody ani innych gazowanych napojów. Wzdymają, podrażniają śluzówkę żołądka, zwykle są mocno słodzone i pełne sztucznych składników.
Na deser najbezpieczniejsze są przetwory owocowe, na przykład kisiel, domowa galaretka czy mus. Jeśli dziecko nie jest uczulone na mleko może dostać budyń. Lepiej zrezygnuj za to z ciężkich ciast, tortów z kremem i ciasteczek. Nie poleca się też maluchom czekolady, bo jest zapierająca.
Bardzo ważne jest, aby porcje na jeden raz nie były duże. Specjaliści zdecydowanie polecają kilka mniejszych posiłków (dodatkowo drugie śniadanie, podwieczorek) niż mniej - większych. Po posiłku dziecko nie powinno się czuć ociężałe, zmęczone. Jeśli w domu macie zwyczaj jedzenia obiadów składających się z dwóch dań, podziel maluchowi ten posiłek na dwa. Zjedzcie zupę przed spacerem czy drzemką a drugie danie – po.
Posiłki powinny być podawane w regularnych odstępach czasu, co 2-3 godziny. Unikajcie pustych kalorii, zapychaczy, dań, które są bezwartościowe.
Dań dla niemowląt i małych dzieci nie powinno się solić. Nie znaczy to jednak, że nie można ich doprawić. Na przykład – ziołami.
W Polsce coraz więcej dzieci w wieku szkolnym ma nadwagę. Często powodem są złe nawyki żywieniowe. Problem zwykle zaczyna się już na etapie niemowlęctwa. Skąd się bierze nadwaga oraz otyłość u dzieci i jak możesz ...
W diecie Twojego dziecka nie powinno zabraknąć zdrowych tłuszczy niezbędnych do prawidłowego rozwoju. Jak odróżnić dobry tłuszcz od złego? Po co sięgać, a czego unikać? Podpowiadamy.
Pasty do chleba to świetny sposób na urozmaicenie dziecięcego jadłospisu. Są smakowicie kolorowe a także pozwalają wpleść do diety malucha zdrowe składniki, za którymi nie przepada.
Mrożonki nie cieszą się zbyt dużą popularnością wśród mam, dbających o jakość diety swoich pociech. Jednak w okresie zimowym oraz późnojesiennym stanowią o wiele lepsze uzupełnienie codziennego menu niż importowane ...
Świetny artykuł ;) powinna przeczytać go każda mama . Często wśród znajomych słyszę jak mówią ze gotują dla dziecka zdrowo i lekkostrawne a ich pociechy jedzą smażone kotlety ciągle .... Dobrze jest zdac sobie sprawę jak ważne jest to co jemy :) a s...
Od początku dbałam by dieta córy była lekkostrawna i zdrowa. I tak jest do tej pory. Masło tylko z najwyższą zawartością tłuszczu. Olej lniany lub słonecznikowy, ew. oliwa z oliwek. Od początku uczyłam też córę picia wody. Nie dają córce smażonego, ...
Bardzo przydatny i fajny artykul. Dobrze ze wspomniano o tluszczach ktorych bac sie nie nalezy oraz przyprawach w postaci ziól bo zauwazylam ze tego rodzice bardzo sie obawiają. Ja do pierwszych zup kremow dodawalam zawsze ciut oliwy z oliwek czy ol...