Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Kalendarz warzyw i owoców sezonowych w diecie malucha

Do tego, że warzywa i owoce powinny mieć swoje stałe miejsce w diecie dziecka, nikogo przekonywać nie trzeba. Warto jednak używać ich w zgodzie z naturalnym rytmem przyrody tak, by zawsze skorzystać z tego, co w nich najlepsze.

Konsultacja merytoryczna: lek. med. Danuta Chrzanowska-Liszewska, specjalista pediatrii i neonatologii

Data publikacji: 25-05-2018 Data modyfikacji: 16-04-2019

Najlepszym sposobem na zdrowe odżywanie się jest jedzenie tego, co rośnie blisko nas i wtedy, gdy dojrzewa. Natura tak to wymysliła, że jedzenie, które rośnie w tych samych warunkach, w jakich żyjemy my, najpełniej zaspokaja nasze potrzeby na określone składniki odżywcze.

Karm zdrowo!

Warzywa i owoce sezonowe są smaczniejsze i zdrowsze niż te dostępne cały rok. Wykorzystując je w kuchni wtedy, gdy naturalnie dojrzewają, dostaniemy to, co w nich najlepsze. Warzywa dostępne cały rok zwykle zawdzięczają to sztucznym wspomagaczom a nierzadko są importowane z odległych zakątków świata. Żeby przetrwały długie podróże są poddawane chemicznym procesom, które nie pozostają bez wpływu na nasze zdrowie i zdrowie naszych dzieci, gdy je jemy.

Karm różnorodnie!

Wbrew pozorom dzięki jedzeniu i gotowaniu dla dzieci według sezonów jemy bardziej urozmaicone posiłki na przestrzeni roku. Staramy się najeść do syta pomidorami, szparagami czy bobem wtedy, gdy jest na nie najlepszy czas. Truskawki jedzone poza sezonem nigdy nie mają takiego smaku i nie są tak zdrowe, jak te z czerwca, przyznajcie sami.

Karm tanio!

Kupowanie sezonowe ma też tę zaletę, że jest bardziej ekonomiczne. Nie ponosisz dodatkowych kosztów transportu czy przechowywania. Dobrym sposobem na zaoszczędzenie jest też kupowanie w sezonie i mrożenie wybranych gatunków owoców czy warzyw np. malin, truskawek, wiśni czy kalafiorów. Można z nich potem na szybko poza sezonem zrobić dla dzieci zupę, sos, kisiel czy kompot. Z wielu warzyw można robić przetwory, przeciery, można je też kisić. Wtedy „tanio” równa się także „zdrowo”.

Karm sezonowo!

Wiosna

Wiosna obfituje w dojrzewające owoce i warzywa. Stragany uginają się od kolorowych rzodkiewek, sałat i kalarepek. Nie należy się jednak z nimi spieszyć. Zanim podasz swojemu dziecku nowalijki warto zaczekać. Zwykle rozwój tych pierwszych jest sztucznie przyspieszany i wcale nie są one takie zdrowe, choć wyglądają apetycznie.

Owoce i warzywa polecane na wiosnę

Botwina, zielony groszek, kalarepa, kalafior, rukiew wodna, szparagi, rzodkiewka, agrest, maliny, rabarbar, jabłka, truskawki (przełom wiosny i lata).

Lato

Lato to obfitość warzyw i owoców. Wtedy są one najlepsze, dojrzałe na słońcu, pełne witamin.

Warzywa i owoce polecane na lato

Bakłażan, botwinka, bób, brokuły, cebula dymka, cukinia, fasolka szparagowa, kalafior, kalarepka, marchewka, ogórek, pomidory, por, rukola, rzodkiewka, arbuz, brzoskwinie, czarna porzeczka, jabłka, jagody, jeżyny, maliny, melon, morele, rabarbar, truskawki.

Zima

Zima to czas, gdy warto podawać dzieciom przetwory, kiszonki, jeśli są już wystarczająco duże. Potrzebują teraz warzyw i owoców, które dostarczą im energii ale także podniosą ich odporność, dzięki witaminie C.

Warzywa i owoce polecane w zimie

Brokuły, brukselka, buraki, cykria, dynia, fenkuł, jarmuż, marchew, pasternak, korzeń pietruszki, por, roszponka, rzepa, szpinak, tompinabur, ananas, banan, cytryna, daktyle, gruszki, jabłka, kiwi, klementynki, mandarynki, mango, pomarańcze, pomelo.

Karm jesienią!

Papryka

Najlepszymi o tej porze roku warzywami i owocami są te z dużą ilością witaminy C. Jej świetnym źródłem jest papryka. Jeśli obawiasz się, że Twojemu dziecku może zaszkodzić skórka z papryki upiecz ją w piekarniku a skórka z łatwością z niej zejdzie. Wykorzystaj taką paprykę jako składnik sosu do makaronu (wystarczy pomidor, troszkę cebulki, oliwa i zioła) albo past do pieczywa. Starsze dzieci, które opanowały już dobrze gryzienie, mogą dostawać świeżą paprykę pokrojoną w słupki jako przekąskę. Jeśli robisz w domu hummus (najprostszą wersję można przyrządzić z ciecierzycy, oliwy i odrobiny soku z cytryny) kawałkami papryki (kalarepki, ogórka, marchewki) dziecko może nabierać sobie jego porcję i razem zjadać.

Szpinak

Jesienią i zimą wciąż pełen witamin i mikroelementów jest szpinak. Ze świeżego możesz przygotować sałatkę, podduszony będzie dobrym dodatkiem do makaronu. Niektórzy lubią go z jajkiem czy śmietaną, my polecamy wersję z oliwą i odrobiną soli, dla starszych maluchów warto dodać troszkę czosnku, który dodatkowo wzmocni odporność.

Kalafior

Kalafior jest bardzo wdzięcznym warzywem, ma wiele witamin (głównie C), składników odżywczych (wapń, potas, fosfor, żelazo) ale także jest znany ze swoich właściwości przeciwnowotworowych. Można go jeść na surowo, ugotowany podawać jako dodatek do obiadu a także gotować z niego zupy, dla najmłodszych w formie kremu.

Dynia

Dynia to jedno z najbardziej znanych zimowych warzyw i warto poświęcić jej kilka posiłków w tygodniu. Ma dużo witaminy C oraz innych witamin, posiada betakaroten, dużo wapnia, magnezu, potasu i cynku a jej pestki mają dużo witamin z grupy B a także znane są z właściwości przecipasożytniczych. Dynia sama w sobie nie ma zbyt intensywnego smaku, dlatego jest stosunkowo łatwa do wykorzystania w kuchni. Jest polecana już dla najmniejszych dzieci i może być jednym z pierwszych warzyw w ich diecie, gdy rozpoczynasz jej rozszerzanie. Z dyni można zrobić zupę krem, mus, potrawkę a nawet upiec ciasto. Pestkami można posypać zupę lub dodać je do sałatki, gdy dzieci są już na tyle duże by je pogryźć.

Buraki

Buraki posiadają antocyjany, barwniki, które m.in. wspomagają odporność. Zapobiegają anemii, wspomagają układ krwionośny. Są bogate w kwas foliowy, regulują poziom cholesterolu w organizmie. Pomagają też walczyć z wirusami.

Buraki polecane są surowe, np. jako świeżo wyciśnięty sok w połączeniu z jabłkowym. Po ugotowaniu lub upieczeniu są dobrym dodatkiem do obiadu czy do sałatki. Na jesienno-zimowy czas dobrym, rozgrzewającym i sycącym rozwiązaniem jest barszcz ukraiński z dodatkiem ziemniaków i fasoli.

Jabłka

Jesień to idealny czas na jabłka. Jest ich teraz dużo odmian i dają wielkie możliwości w kuchni. Są pełne witamin, stąd powiedzenie, że jedno jabłko dziennie pozwoli ci trzymać się z dala od lekarzy. Jabłka są pełne witamin i minerałów i są sprzymierzeńcem w walce z zaparciami, wzmacniają zęby, chronią przed nowotworami a także pomagają oczyścić organizm z toksyn. Jabłka mogą jeść już malutkie dzieci np. w formie musu czy wyciśniętego soku. Na zimne wieczory polecamy jabłka zapiekane z odrobiną konfitury z żurawiny.

Gruszki

Gruszki jako jedne z nielicznych owoców zawierają jod oraz bor, dobrze wpływają na funkcjonowanie tarczycy i mózgu, mają właściwości odpornościowe a także zapobiegają wypłukiwaniu wapnia z kości. Mają dużo witaminy C, a także potasu i wapnia.

Gruszki to świetny owoc na mus i sok. Nadają się do jedzenia na surowo ale także można je zapiec czy ugotować w delikatnym kompocie.

Żurawina

Żurawina ma ogromną ilość witaminy C, witamin z grupy B, a także wapń, fosfor, miedź i jod. Jest znana ze swoich cudownych właściwości, szczególnie jeśli Twoje dziecko ma tendencję do przeziębień oraz stanów zapalnych dróg moczowych. Ma działanie antybakteryjne a także wzmacnia układ krwionośny.

Żurawina jest owocem , które długo zachowuje swoją świeżość więc może być długo przechowywana. Z jej owoców możesz zrobić konfiturę, sok a także świetny kisiel, który pokocha Twoje dziecko. Żurawina może być też spożywana w formie suszonej, można ją podawać wtedy dzieciom po pierwszym roku życia.

Pamietaj! Zawsze podawaj dziecku warzywa i owoce w zgodzie ze schematem rozszerzania diety. 

Jedz cały rok!

Istnieje pula warzyw i owoców, które można uznać za zdrowe cały rok. Zwykle ma to związek z tym, że nie szkodzi im przechowywanie i długo potrafią utrzymywać swoją wartości odżywcze. Niektóre z nich mają też swoje różne odmiany (wczesne i późne). Należą do nich:

Ziemniaki, marchew (poza wczesną wiosną), boćwina (mangold), por, pietruszka korzeń, cebula, seler, fasola, kapusta, jabłka, gruszki.

Podobne artykuły
pl_PL Czytaj więcej

8 sposobów na owoce w diecie niemowlaka

Owoce są pełne witamin i mikroelementów, dlatego każdej mamie zależy by dzieci je jadły. Niestety różnie z tym bywa. Jeśli Twoje dziecko nie jest wielkim fanem owoców to mamy dla Ciebie kilka pomysłów na atrakcyjną ...

pl_PL Czytaj więcej

Pomidory w diecie dziecka – wartości odżywcze i przepisy

Pomidor stanowi doskonały dodatek do sosów, sałatek i kanapek. Dzieci uwielbiają go jeść w postaci zupy oraz keczupu. Dowiedz się, od którego miesiąca można wprowadzić go do diety malucha i dlaczego należy uważać ...

pl_PL Czytaj więcej

8 roślin strączkowych zdrowych dla malucha

Rośliny strączkowe to źródło wielu wartości odżywczych oraz błonnika. Które strączki warto włączyć do diety malca oraz jak to robić, żeby nie powodowały one nieprzyjemności dla brzuszka – podpowiadamy.

pl_PL Czytaj więcej

Mały wegetarianin - na co zwrócić uwagę

Nawet całkiem małe dzieci mogą pozostawać na diecie wegetariańskiej. Należy ją jednak odpowiednio skomponować.

pl_PL Czytaj więcej

8 błędów w żywieniu malca

Chcesz, by Twoje dziecko było szczupłe i zdrowe? Zadbaj o to już teraz! Przeczytaj nasz artykuł i nie popełniaj 8 głównych błędów w żywieniu dziecka.

Nasze produkty
dziewczyny, a czy i u Waszych dzieciakow pojawilay sie zaparcia po truskawkach? w ubieglym roku malemu pierwszy raz dalam do posmakowania i na drugi dzien byla kicha... brzuszek byl wzdety, a kupka nie pojawiala sie przez kilka dni ;/ troche sie wyst...
Grazyna.Kupiec
Dziewczyny jak to jest z zielonymi ogorkami? Od kiedy moge podać małemu?
rewers342
My też robiliśmy przetwory,mroziliśmy owoce i w tym roku to samo. Franio kompocikowy chłopczyk to muszę namrozić owoców, żeby starczyło, teraz rodziców obrabiam z zapasów, hehe
aleks1983