Jesień to piękna pora roku. Ale też często jest to czas pluchy i zmiennej pogody. Dzieci kaszlą, kichają, gorączkują. Za to stragany warzywniaków aż uginają się od naturalnych, dojrzewających w letnim słońcu witamin. Żal nie skorzystać. Poznajcie przepisy na jesiennie smaki.
Konsultacja merytoryczna: lek. med. Danuta Chrzanowska-Liszewska, specjalista pediatrii i neonatologii
Jesień to sezon na warzywa dyniowate – cukinie, patisony i oczywiście dynie same w sobie. Dynia od zawsze gości na naszych stołach, ale funkcjonowała raczej jako produkt zastępczy i była mocno niedoceniana. Pamiętacie dżem pomarańczowy robiony z dyni? W ostatnich latach wraca przebojem do naszej kuchni i słusznie. Jest ona bardzo bogata w witaminę A, inaczej betakaroten, stąd kolor miąższu. To ważny składnik dla zdrowych oczu a także, szczególnie ważnego w sezonie jesienno-zimowym, układu odpornościowego. Zawiera dużo witaminy C i E a także całą gamę witamin z grupy B. Z mikroelementów należy wymienić potas, żelazo, miedź. Jej pestki są pełne nienasyconych kwasów tłuszczowych, cynku i lecytyny, a także obfitują w witaminy. Warto ich sobie dosypać do sałatki czy musli. Dla dzieci nadają się od drugiego roku życia. A do tego dynia jest po prostu piękna, łatwa do wykorzystania w kuchni, lekkostrawna i nie uczula.
Dynię można wykorzystać w diecie dziecka już od 5. miesiąca życia w postaci ugotowanego przecieru.
DYNIOWE GNOCCHI po 10. miesiącu
Składniki:
ok. 250 gramów ugotowanej dyni
dwa średniej wielkości ugotowane ziemniaki
ok. pół szklanki mąki pszennej
2 łyżki kaszy manny
jajko
Przygotowanie:
Ugotowane warzywa rozcieramy na papkę, dodajemy jajko i kaszę mannę. Wyrabiamy ciasto i stopniowo dosypujemy mąki, w zależności od konsystencji. Formujemy podłużne wałki jak na kopytka i kroimy na kwadratowe kawałki. Następnie wrzucamy na lekko osolony wrzątek, gotujemy ok. 3 minut od wypłynięcia. Pomarańczowe kluski na pewno ucieszą oko malucha i chętnie ich spróbuje. W innej wersji dynię można zastąpić szpinakiem, wtedy gnocchi będą zielone, albo burakiem. Dla starszaków można posypać je startym serem np. parmezanem a także ziołami: miętą bądź bazylią.
Cukinia stanowi cenne źródło witamin z grupy B, witaminy C i PP a także karotenu. Jest bogata w wapń oraz potas.
Przecieraną zupę jarzynową z dodatkiem cukinii możemy podawać dziecku już od 5. miesiąca życia.
PIECZONE PLACKI Z CUKINII po 10. miesiącu
Składniki:
1 cukinia
1 żółtko jajka
ok. 100 gramów mąki lub pół na pół z otrębami owsianymi
pół ząbka czosnku
pół marchewki
olej
szczypta soli
Przygotowanie:
Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Posypujemy lekko solą i czekamy aż puści sok, odciskamy. Ścieramy drobno marchew. Wyciskamy czosnek, roztrzepujemy żółtko. Łączymy cukinię, marchew, żółto, czosnek i dosypujemy mąki, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Następnie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni, lekko natłuszczamy folię aluminiową lub blachę i nakładamy placki. Pieczemy ok. 20 – 25 minut.
Bakłażan to również popularne jesienne warzywo. Niestety jest raczej ciężkostrawny i trzeba z jego podawaniem wstrzymać się co najmniej do ukończenia przez dziecko półtora roku. Nie jest też może jakoś wyjątkowo bogaty w witaminy ale ma ciekawe właściwości prozdrowotne. Zawiera antyoksydanty, które zapobiegają chorobom nowotworowym, a także wzmacniają odporność. Warzywo to również ma działanie odtruwające, co może być wskazane po kuracji antybiotykowej, dobrze działa też na układ krążenia.
DZIANY BAKŁAŻAN po 12. miesiącu
Składniki:
1 bakłażan
50 g brązowego ryżu
100 g piersi z kurczaka
natka pietruszki
sól i zioła do smaku
Przygotowanie:
Ryż gotujemy i odcedzamy. Mięso uprzednio pieczemy bądź gotujemy i kroimy na drobne kawałki, mieszamy z ryżem, można dodać odrobinę żółtego sera. Przyprawiamy, dodajemy natkę. Bakłażana myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Wyjmujemy miąższ, lekko solimy, po kilku minutach wycieramy sok, który puścił, gdyż nadaje on warzywu gorzki posmak. Następnie bakłażan napełniamy przygotowanym farszem. Zapiekamy w piekarniku, nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 30 minut.
Poza warzywami polska jesień to bogactwo owoców. To właśnie teraz jest najlepszy czas na jabłka, gruszki i śliwki. Jabłka można podawać dzieciom już w 5. miesiącu życia a gruszki w 7., śliwki od pierwszego roku. Na początku tarte, zmiksowane, bez skórki, jako przecier czy sok. Z czasem pod różnymi postaciami, wraz ze skórką bo pod nią znajdują się cenne substancje: polifenole i pektyny.
Jabłka nie bez kozery od zawsze miały „dobrą prasę”. Zawierają witaminy A i C, działają antybakteryjnie, przeciwnowotworowo, regulują procesy trawienne. Wzmacniają układ nerwowy, oczyszczają z toksyn, wspierają pracę wątroby. Są pełne cennych minerałów: magnezu, potasu, wapnia, krzemu, żelaza, cynku, miedzi.
PIECZONE JABŁKA Z NIESPODZIANKĄ po 8. miesiącu
Składniki:
kwaskowate jabłka – po jednym na osobę
dżem malinowy domowej roboty (wystarczy poddusić maliny z odrobiną cukru)
masło
Przygotowanie:
Jabłka myjemy, odcinamy wierzch, wydrążamy gniazda nasienne. W powstały otwór nakładamy dżem. Smarujemy naczynie masłem i układamy jabłka. Pieczemy w piekarniku o temperaturze 200 stopni, ok. 20 minut.
Gruszki mają niezbyt wiele witamin (po trochu C, B1, B2, PP), ale są bogate w składniki mineralne: potas, wapń, żelazo i magnez. Regulują pracę jelit, bo mają sporo błonnika.
ROLADKI DROBIOWE Z GRUSZKAMI po 1. roku
Składniki:
filet z kurczaka
serek ricotta
gruszki
sól
olej
zioła np. tymianek
Przygotowanie:
Ricottę mieszamy z drobno pokrojonymi lub startymi, odciśniętymi z nadmiaru soku gruszkami. Filet rozbijamy na cienki płat, delikatnie solimy. Na mięso wykładamy ser z gruszkami, zostawiamy margines na brzegach, żeby nie wypływał. Zwijamy w roladki. Spinamy wykałaczkami, obsmażamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Obkładamy kawałkami gruszek i ziołami. Przykrywamy i pieczemy ok. 35-40 minut w 200 stopniach w piekarniku.
Śliwki są bogate w witaminy A, C, E, B1, PP, a także magnez, żelazo, wapń i potas oraz błonnik i pektyny. Świetnie sprawdzają się przy zaparciach, stosowane przy anemii.
ŚLIWKI POD PIERZYNKĄ po 1. roku
Składniki:
śliwki (mogą być inne kwaskowate owoce np. jabłka)
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki
5 dkg masła
Przygotowanie:
Śliwki myjemy, przecinamy, wyjmujemy pestki. Delikatnie oprószamy cukrem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Mąkę mieszamy z resztą cukru i masłem, wyrabiamy palcami na grudki. Posypujemy tym śliwki. Pieczemy w 200 stopniach ok. pół godziny.
Mroźna i śnieżna zima zachęca do aktywności na świeżym powietrzu. Wystarczy tylko ciepło się ubrać, nasmarować buzię kremem i w drogę. Po powrocie z takiej wyprawy nawet największe niejadki chętnie zjedzą ...
Placki to proste, szybkie i pożywne danie, które sprawdzi się znakomicie jako posiłek główny albo przekąska. Placki są smaczne i łatwe do zrobienia, a składniki do ich wykonania z reguły mamy pod ręką.
Rośliny strączkowe to źródło wielu wartości odżywczych oraz błonnika. Które strączki warto włączyć do diety malca oraz jak to robić, żeby nie powodowały one nieprzyjemności dla brzuszka – podpowiadamy.
Do tego, że warzywa i owoce powinny mieć swoje stałe miejsce w diecie dziecka, nikogo przekonywać nie trzeba. Warto jednak używać ich w zgodzie z naturalnym rytmem przyrody tak, by zawsze skorzystać z tego, co w nich ...
Modne ostatnio słowo „superfoods” oznacza produkty spożywcze o wyjątkowych właściwościach odżywczych i zdrowotnych. Co z naszych rodzimych produktów zasługuje na to miano? Podpowiadamy.
my uwielbiamy placki z cukini i krem dyniowy ;) w prawdzie córa jest malutka i wystarczy jak na razie mleko ,mamy. Ale postaram sie by polubila i te posiłki znalazły sie w jadlospisie. szczególnie , ze sa to posilki o duzej zawartości witamin. SAMO Z...
U nas Jasiek tez uwielbia dynię , zaczynaliśmy od słoiczkowej dynia-ziemniak z Hippa ale teraz sama mu gotowałam zupke dyniową i wcinał aż mu się uszy trzęsły.
Moja córcia jadła zupkę z dyni, ze słoiczka, ale nie smakowała jej.