Jakie owoce podawać dziecku zimą?

6.3.2019

konsultacja merytoryczna: lek. med. Danuta Chrzanowska - Liszewska, specjalista pediatrii i neonatologii

some desc

Jakie owoce podawać dziecku zimą?

Zimą ogromnie ważne jest, by dziecko otrzymało określony zestaw witamin, który wesprze jego odporność a także zadba o narażoną na niskie temperatury skórę. 

  • Witamina C – wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, tym samym chroniąc przed infekcjami. Owocami bogatymi w witaminę C są cytrusy, jednak specjaliści zwracają uwagę na ich działanie wychładzające. Dlatego należy podawać je dzieciom w umiarkowanych ilościach. Lepszym wyborem, jeśli chodzi o witaminę C będzie kiwi a najlepiej skorzystać z dobrodziejstw owoców dzikiej róży czy czarnego bzu.

  • Witamina A – wspiera układ odpornościowy, ale jest ważna także dla dobrego funkcjonowania skóry, która w zimie jest przesuszona i osłabiona. Witaminę A zawierają: mango, papaja, brzoskwinia, morele, awokado, kaki.

  • Witamina E – wspiera odporność i jest niezbędna w prawidłowym funkcjonowaniu skóry, dzięki niej skóra nie przesusza się tak szybko, za to łatwiej regeneruje. Owoce z zawartością witaminy E to na przykład jabłka. Warto wesprzeć się orzechami, pestkami słonecznika i dyni czy awokado.

Owoce sezonowe

Najlepiej jest jeść owoce sezonowe, o co raczej trudno zimą w Polsce. Jednak są owoce, które dobrze przechowują się nawet w zimne miesiące. Szczególnie godne polecenia są jabłka i gruszki. Jabłka warto jeść cały rok, są bogate w błonnik, stanowią źródło witaminy B i cynku. Wykazują działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i dobrze wpływają na odporność malucha. Jadłospis można urozmaicić bananami czy cytrusami, jednak jabłka i gruszki powinny stanowić podstawę w okresie zimowym.

Pamiętaj, by przed podaniem owoców dziecku zawsze dokładnie je umyć.

W jakiej formie podawać owoce dziecku

Dla niemowlaka jabłka i gruszki można przygotować w formie musu, starte na tarce, surowe lub uprażone. Jabłuszko można też skrobać łyżeczką co świetnie się sprawdza w przypadku wyjść z domu, jako przekąska. W ten sposób można też zjeść banana.

Starszy maluch może kawałek jabłka (po usunięciu gniazd nasiennych i obraniu ze skórki) dostać do rączki. Zawsze należy jednak być ostrożnym, bo niektóre jabłka są bardzo kruche i dziecko może się zakrztusić.

Dobrym sposobem na dostarczenie dziecku odpowiedniej ilości witamin są przygotowane w domu soki przecierowe. W takim soku możesz połączyć różne owoce o specyficznych właściwościach odżywczych a nawet dodać warzywa, które nie zawsze spotykają się z entuzjazmem najmłodszych. Liście szpinaku, jarmużu czy natka pietruszki będzie stanowić dodatkową bombę witaminową. Do takiego soku możesz dodać też owoce mrożone.

Sposobem na urozmaicenie jest pieczenie owoców np. wydrążonych jabłek. Możesz przygotować też sałatkę owocową, która dzięki swojemu kolorowemu wyglądowi zawsze jest atrakcją. Dla starszaka możesz zrobić do niej sos, mieszając trochę miodu z sokiem z cytryny. Dzięki szczypcie cynamonu sałatka nie będzie miała wychładzającego działania.

Mrożonki i owoce suszone

Mrożone owoce zachowują większość odżywczych składników i są zdecydowanie godne polecenia, gdy na rynku brakuje świeżych malin czy truskawek. Warto pomyśleć o tym w sezonie, gdy owoce te są najtańsze i zrobić zapasy na zimne miesiące. Z mrożonych owoców można przygotować kisiel, kompot, dodać do ciasta czy koktajlu i zrobić mus.

Dla starszych dzieci dobrym wyborem są też owoce suszone. Ważne jednak, by wybierać te bez dodatku siarki (E220). Owoce suszone są słodkie, mogą z powodzeniem zastąpić niezdrowe przekąski. Są bogate w witaminy, niektóre z nich mają więcej witamin niż w świeżej postaci. Warte polecenia są śliwki (witamina A, C i E, błonnik i potas, jednak uwaga na przeczyszczające działanie, można podawać po 8. mies), morele (zawierają błonnik, potas, żelazo, wit. A i C, można podawać po 10.mies), figi (zawierają błonnik, wapń, potas i wit z grupy B, podawać po 12.mies), daktyle (żelazo, magnez, potas, wit A i witaminy z grupy B, podawać po 12. mies), rodzynki (przeciwutleniacze, błonnik, żelazo, potas, cynk, wit B, C i E, podawać po 7.mies).

Najmłodszym dzieciom warto namoczyć suszone owoce przed podaniem.