30.11.2020
Przebywanie na powietrzu hartuje bez względu na pogodę. W zimowe dni warto jednak przygotować sobie zawczasu ciepły posiłek, który podamy maluchowi, gdy wrócimy zziębnięci ze spaceru. Mamy dla Was kilka inspiracji.
Na rozgrzewkę najlepsze są gęste, sycące potrawy. Warto pomyśleć o warzywnej zupie, którą szybko podgrzejesz albo daniu z kaszą czy strączkami, które są kaloryczne i pełne witamin. Poznaj nasze propozycje!
Składniki:
Przygotowanie:
Ugotuj mięso. Pokrój drobno włoszczyznę i dodaj do ugotowanego mięsa wraz z groszkiem. Gdy warzywa się podgotują, dodaj ziemniaki i płatki. Dzieci do 1.roku życia nie powinny jeść wywarów z mięsa, dlatego dla nich można mięso ugotować oddzielnie lub z niego w ogóle zrezygnować. Jeśli odejmiemy od przepisu groszek, a płatki zastąpimy kaszą jęczmienną, otrzymamy sycący i rozgrzewający krupnik. Po ugotowaniu posyp zupę drobno pokrojoną natką pietruszki.
Składniki:
Przygotowanie:
Włoszczyznę umyj, obierz, drobno pokrój i gotuj. Gdy warzywa zmiękną, dodaj pokrojone ziemniaki i wypłukaną soczewicę, posól do smaku. Na oliwie podduś obranego pomidora, dodaj do zupy. Młodszym dzieciom zupę można zmiksować, dodając uprzednio łyżeczkę jogurtu. Udekoruj natką pietruszki, bazylią lub kolendrą.
Składniki:
Przygotowanie:
Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu, pamiętaj, że kaszę jaglaną należy wypłukać przed gotowaniem. Na patelni podduś delikatnie startą marchew i drobno pokrojoną cebulę, możesz dodać pomidora bez skóry, tak by uzyskać sos. Dodaj pokrojoną cukinię i paprykę. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolej wody. Przypraw solą i ziołami. Możesz dodać łyżkę śmietany lub jogurtu naturalnego. Podawaj z ugotowaną uprzednio kaszą, posypane natką pietruszki.
Składniki:
Przygotowanie:
Zeszklij posiekaną cebulę i ząbek czosnku w rondlu. Dodaj ryż i chwilę razem podsmaż. Dodaj pokrojoną szynkę i groszek. Podgrzej bulion i wlej jedną chochelkę. Całość zamieszaj i gotuj na najmniejszym ogniu. Gdy płyn zostanie wchłonięty, dodaj znów bulion i tak kilka razy aż do czasu, gdy ryż będzie ugotowany. Możesz na koniec dodać parmezan i zostawić potrawę pod przykryciem, by do siebie doszła.
Przygotowanie:
Po umyciu jabłek, odkrój górną część i wydrąż, usuwając pestki. W miejsce gniazda nasiennego wlej konfitury. Do środka możesz włożyć również ulubione bakalie. Posyp z wierzchu odrobiną cynamonu. Jabłka piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut, aż będą miękkie. Podawaj ciepłe, ale nie gorące.
Składniki:
Przygotowanie:
Żurawinę wypłucz i ugnieć w miseczce, a następnie przetrzyj przez sitko. Połowę miazgi przełóż do garnuszka, osłodź, zalej wrzątkiem i zagotuj. Mąkę ziemniaczaną wsyp do kubeczka i zalej resztką zimnej wody. Rozmieszaj i wlej do garnka z gotującą się miazgą żurawiny. Posłodź. Zagotuj kisiel i zdejmij z kuchenki. Dodaj pozostałą żurawinę, wymieszaj i przelej do małych miseczek. Po przestygnięciu będzie gotowy do zjedzenia.