Dania na rozgrzewkę – przepisy dla starszego niemowlaka

30.11.2020

Przebywanie na powietrzu hartuje bez względu na pogodę. W zimowe dni warto jednak przygotować sobie zawczasu ciepły posiłek, który podamy maluchowi, gdy wrócimy zziębnięci ze spaceru. Mamy dla Was kilka inspiracji. 

some desc

Dania na rozgrzewkę – przepisy dla starszego niemowlaka

Na rozgrzewkę najlepsze są gęste, sycące potrawy. Warto pomyśleć o warzywnej zupie, którą szybko podgrzejesz albo daniu z kaszą czy strączkami, które są kaloryczne i pełne witamin. Poznaj nasze propozycje!

Krupnik z mięsem 

Składniki:

  • włoszczyzna
  • ziemniak
  • zielony groszek
  • kawałek mięsa (królika, indyka lub kurczaka)
  • kasza jęczmienna (mogą też być płatki ryżowe)
  • sól do smaku
  • natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:
Ugotuj mięso. Pokrój drobno włoszczyznę i dodaj do ugotowanego mięsa wraz z groszkiem. Gdy warzywa się podgotują, dodaj ziemniaki i płatki. Dzieci do 1.roku życia nie powinny jeść wywarów z mięsa, dlatego dla nich można mięso ugotować oddzielnie lub z niego w ogóle zrezygnować. Jeśli odejmiemy od przepisu groszek, a płatki zastąpimy kaszą jęczmienną, otrzymamy sycący i rozgrzewający krupnik. Po ugotowaniu posyp zupę drobno pokrojoną natką pietruszki. 
 

Zupa soczewicowa

Składniki:

  • włoszczyzna
  • ziemniaki
  • soczewica czerwona
  • pomidor lub sos pomidorowy
  • sól, zioła do smaku
  • oliwa

Przygotowanie:
Włoszczyznę umyj, obierz, drobno pokrój i gotuj. Gdy warzywa zmiękną, dodaj pokrojone ziemniaki i wypłukaną soczewicę, posól do smaku. Na oliwie podduś obranego pomidora, dodaj do zupy. Młodszym dzieciom zupę można zmiksować, dodając uprzednio łyżeczkę jogurtu. Udekoruj natką pietruszki, bazylią lub kolendrą.
 

Gulasz warzywny z kaszą jaglaną 

Składniki:

  • szklanka kaszy
  • masło – opcjonalnie
  • warzywa, kilka do wyboru: cebula, marchewka, pomidor, papryka, cukinia
  • olej
  • pietruszka, zioła do smaku
  • szczypta soli do smaku

Przygotowanie:
Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu, pamiętaj, że kaszę jaglaną należy wypłukać przed gotowaniem. Na patelni podduś delikatnie startą marchew i drobno pokrojoną cebulę, możesz dodać pomidora bez skóry, tak by uzyskać sos. Dodaj pokrojoną cukinię i paprykę. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolej wody. Przypraw solą i ziołami. Możesz dodać łyżkę śmietany lub jogurtu naturalnego. Podawaj z ugotowaną uprzednio kaszą, posypane natką pietruszki. 
 

Risotto z groszkiem i szynką

Składniki:

  • ryż do risotto (tzw. arborio)
  • olej
  • cebula
  • czosnek
  • zielony groszek
  • szynka gotowana (wybierz dobrej jakości, ekologiczną)
  • bulion
  • parmezan (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Zeszklij posiekaną cebulę i ząbek czosnku w rondlu. Dodaj ryż i chwilę razem podsmaż. Dodaj pokrojoną szynkę i groszek. Podgrzej bulion i wlej jedną chochelkę. Całość zamieszaj i gotuj na najmniejszym ogniu. Gdy płyn zostanie wchłonięty, dodaj znów bulion i tak kilka razy aż do czasu, gdy ryż będzie ugotowany. Możesz na koniec dodać parmezan i zostawić potrawę pod przykryciem, by do siebie doszła.
 

Pieczone jabłka

  • 3 słodkie jabłka
  • konfitury
  • cynamon
  • rodzynki, żurawina, migdały

Przygotowanie: 
Po umyciu jabłek, odkrój górną część i wydrąż, usuwając pestki. W miejsce gniazda nasiennego wlej konfitury. Do środka możesz włożyć również ulubione bakalie. Posyp z wierzchu odrobiną cynamonu. Jabłka piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut, aż będą miękkie. Podawaj ciepłe, ale nie gorące.

Kisiel żurawinowy

Składniki: 

  • 250 g świeżej żurawiny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklani wody
  • cukier lub zdrowy zamiennik

Przygotowanie: 
Żurawinę wypłucz i ugnieć w miseczce, a następnie przetrzyj przez sitko. Połowę miazgi przełóż do garnuszka, osłodź, zalej wrzątkiem i zagotuj. Mąkę ziemniaczaną wsyp do kubeczka i zalej resztką zimnej wody. Rozmieszaj i wlej do garnka z gotującą się miazgą żurawiny. Posłodź. Zagotuj kisiel i zdejmij z kuchenki. Dodaj pozostałą żurawinę, wymieszaj i przelej do małych miseczek. Po przestygnięciu będzie gotowy do zjedzenia.