Buraki w diecie dziecka

30.4.2019

konsultacja merytoryczna: lek. med. Danuta Chrzanowska - Liszewska, specjalista pediatrii i neonatologii

some desc

Buraki w diecie dziecka

#Właściwości buraków

#W jakiej formie podawać dziecku buraki

#Sok z buraka

#Jak przygotować buraki dla dziecka

#Przepisy dla najmłodszych

Właściwości buraków 

Buraki są lekkostrawne i zawierają bardzo dużo witamin (C, B2, B9, E, K i prowitaminy A), związków mineralnych (soli żelaza, wapnia, potasu, sodu, magnezu), a także pektyny, polifenole, antocyjany, kwasy organiczne, karotenoidy a także duże ilości błonnika. Dzięki błonnikowi burak jest polecany przy problemach z zaparciami, bo świetnie reguluje pracę układu pokarmowego. Zaleca się go również przy anemii, wynikającej z niedoborów żelaza. Buraki maja też silne działanie antyseptyczne i przeciwzapalne.

W jakiej formie podawać dziecku buraki

Buraki można podawać pod bardzo wieloma postaciami. Można zrobić z nich barszcz, surówkę, upiec jako dodatek do obiadu czy wycisnąć na sok. 

Rzadko podaje się buraki na surowo bo w smaku są dość mdłe a w dodatku twarde. Jednak właśnie surowe buraki mają najwięcej odżywczych wartości, dlatego warto pokusić się o zrobienie z buraka bazy do soku warzywno-owocowego.

Sok z buraka

Trudno będzie nam przekonać dziecko do picia soku z samego buraka. Taki sok będzie dość ziemisty w smaku i mdławy. Do soku z buraka można dodać sok z jabłka, marchewki czy pomarańczy. Starsze dziecko może też polubić dodatki takie jak cytryna, natka pietruszki czy imbir, które znacząco podniosą zdrowotne i smakowe walory soku.

Jak przygotować buraki dla dziecka

Poza spożywaniem soku z surowego buraka buraki można upiec czy ugotować na parze. Przygotowane w ten sposób nie stracą tylu wartości odżywczych co buraki gotowane w sposób tradycyjny. 

Przepisy dla najmłodszych

Puree z buraka

Składniki: kilka buraków

Przygotowanie: Buraki należy umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Umieścić w naczyniu do gotowania na parze. Gdy będą miękkie należy je zblendować na papkę. 

Krem z buraka i cukinii

Składniki: burak, cukinia, łyżeczka masła lub trochę mleka modyfikowanego

Przygotowanie: Buraki i cukinię umyć, obrać, pokroić na małe kawałki. Gotować na parze. Zblendować, gdy warzywa będą miękkie. Dodać troszkę masła, mleka lub jogurtu naturalnego. 

Koktajl z burakiem

Składniki: kefir, burak, koperek, kilka kropel soku z cytryny

Przygotowanie: Buraka ugotować. Zblendować z kefirem (mlekiem modyfikowanym), koperkiem i cytryną.

Chipsy buraczane

Składniki: buraki, olej kokosowy, sól do smaku

Przygotowanie: Obrane buraki pokroić na cienkie plasterki, wymieszać z roztopionym olejem. Ułożyć na blasze i włożyć do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika. Po kwadransie przełożyć na drugą stronę, piec kolejny kwadrans. Do smaku można posypać odrobiną soli.

Kulki z burakiem (po 1. roku życia, uwaga na alergizujące orzechy i miód)

Składniki: 2 buraki, po 2-3 garści orzechów włoskich i laskowych, wiórków kokosowych, amarantusa ekspandowanego, 2 łyżki melasy lub miodu łyżeczka kakao i oleju kokosowego, sól do smaku. 

Przygotowanie: Ugotować lub upiec buraki. Zemleć orzechy, wiórki i amarantus. Buraki zblendować z kakao, miodem, olejem, solą. Wymieszać z orzechami i zrobić z masy kulki. Schłodzić przez 2-3 godziny.