Burak to bardzo zdrowe, tanie i łatwo dostępne warzywo. Możesz je podawać swojemu dziecku już po 6. miesiącu życia. Dowiedz się, jak zrobić to najkorzystniej.
konsultacja merytoryczna: lek. med. Danuta Chrzanowska - Liszewska, specjalista pediatrii i neonatologii
#W jakiej formie podawać dziecku buraki
#Jak przygotować buraki dla dziecka
Buraki są lekkostrawne i zawierają bardzo dużo witamin (C, B2, B9, E, K i prowitaminy A), związków mineralnych (soli żelaza, wapnia, potasu, sodu, magnezu), a także pektyny, polifenole, antocyjany, kwasy organiczne, karotenoidy a także duże ilości błonnika. Dzięki błonnikowi burak jest polecany przy problemach z zaparciami, bo świetnie reguluje pracę układu pokarmowego. Zaleca się go również przy anemii, wynikającej z niedoborów żelaza. Buraki maja też silne działanie antyseptyczne i przeciwzapalne.
Buraki można podawać pod bardzo wieloma postaciami. Można zrobić z nich barszcz, surówkę, upiec jako dodatek do obiadu czy wycisnąć na sok.
Rzadko podaje się buraki na surowo bo w smaku są dość mdłe a w dodatku twarde. Jednak właśnie surowe buraki mają najwięcej odżywczych wartości, dlatego warto pokusić się o zrobienie z buraka bazy do soku warzywno-owocowego.
Trudno będzie nam przekonać dziecko do picia soku z samego buraka. Taki sok będzie dość ziemisty w smaku i mdławy. Do soku z buraka można dodać sok z jabłka, marchewki czy pomarańczy. Starsze dziecko może też polubić dodatki takie jak cytryna, natka pietruszki czy imbir, które znacząco podniosą zdrowotne i smakowe walory soku.
Poza spożywaniem soku z surowego buraka buraki można upiec czy ugotować na parze. Przygotowane w ten sposób nie stracą tylu wartości odżywczych co buraki gotowane w sposób tradycyjny.
Składniki: kilka buraków
Przygotowanie: Buraki należy umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Umieścić w naczyniu do gotowania na parze. Gdy będą miękkie należy je zblendować na papkę.
Składniki: burak, cukinia, łyżeczka masła lub trochę mleka modyfikowanego
Przygotowanie: Buraki i cukinię umyć, obrać, pokroić na małe kawałki. Gotować na parze. Zblendować, gdy warzywa będą miękkie. Dodać troszkę masła, mleka lub jogurtu naturalnego.
Składniki: kefir, burak, koperek, kilka kropel soku z cytryny
Przygotowanie: Buraka ugotować. Zblendować z kefirem (mlekiem modyfikowanym), koperkiem i cytryną.
Składniki: buraki, olej kokosowy, sól do smaku
Przygotowanie: Obrane buraki pokroić na cienkie plasterki, wymieszać z roztopionym olejem. Ułożyć na blasze i włożyć do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika. Po kwadransie przełożyć na drugą stronę, piec kolejny kwadrans. Do smaku można posypać odrobiną soli.
Składniki: 2 buraki, po 2-3 garści orzechów włoskich i laskowych, wiórków kokosowych, amarantusa ekspandowanego, 2 łyżki melasy lub miodu łyżeczka kakao i oleju kokosowego, sól do smaku.
Przygotowanie: Ugotować lub upiec buraki. Zemleć orzechy, wiórki i amarantus. Buraki zblendować z kakao, miodem, olejem, solą. Wymieszać z orzechami i zrobić z masy kulki. Schłodzić przez 2-3 godziny.
Pomidor stanowi doskonały dodatek do sosów, sałatek i kanapek. Dzieci uwielbiają go jeść w postaci zupy oraz keczupu. Dowiedz się, od którego miesiąca można wprowadzić go do diety malucha i dlaczego należy uważać ...
Rośliny strączkowe to źródło wielu wartości odżywczych oraz błonnika. Które strączki warto włączyć do diety malca oraz jak to robić, żeby nie powodowały one nieprzyjemności dla brzuszka – podpowiadamy.
Dietetycy i pediatrzy biją na alarm - dzieci jedzą za mało owoców, mają za mało zróżnicowaną dietę, co wpływa na ryzyko wielu chorób, w tym nadmiernej otyłości. Dlatego, jeśli chcesz, by Twoje dziecko było ...
Do tego, że warzywa i owoce powinny mieć swoje stałe miejsce w diecie dziecka, nikogo przekonywać nie trzeba. Warto jednak używać ich w zgodzie z naturalnym rytmem przyrody tak, by zawsze skorzystać z tego, co w nich ...