Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa. I choć dieta wegetariańska uchodzi za zdrową, w przypadku dzieci wielu wciąż ma wątpliwości. Czy maluch może obyć się bez mięsa? Odpowiadamy.
Konsultacja merytoryczna: lek. med. Danuta Chrzanowska-Liszewska, specjalista pediatrii i neonatologii
Do niedawna uważano, że mięso to ważny składnik dziecięcej diety. Najnowsze badania pokazują jednak, że aby maluch zdrowo się rozwijał, wcale nie musi go jeść. Co więcej, dieta wegetariańska może w przyszłości uchronić go przed otyłością i szeregiem chorób cywilizacyjnych.
Wędliny, smażone i grillowane mięso szkodzą. Mięso zawiera dużo niezdrowego tłuszczu. Choć mięso jest źródłem białka i żelaza, a spożywanie go samo w sobie nie skutkuje otyłością, jedzenie w nadmiarze przetworzonego i tłustego prowadzi do cukrzycy, RZS, chorób serca i nowotworów.
Wegetarianie nie spożywają zwierzęcych tłuszczy, eliminując tym samym z jadłospisu produkty zawierające związki LDL, czyli cząsteczki złego cholesterolu, którego nadmiar prowadzi do rozwoju np. miażdżycy.
Wykluczający mięso wegetarianie, nie tylko mniej chorują, ale co potwierdzają badania, dłużej żyją. Brak mięsa nie tylko nie powoduje negatywnych zmian w organizmie, ale poprawia jego działanie i zwiększa odporność.
Dieta musi być dobrze zbilansowana. Zdrowa zawiera odpowiednie proporcje białka, tłuszczów, składników mineralnych i węglowodanów. Jeśli skomponujesz posiłki tak, aby maluch dostawał w ciągu dnia to, czego rozwijający się organizm potrzebuje, możesz zupełnie zrezygnować z podawania mięsa.
Dobrym rozwiązaniem dla dziecka jest dieta semiwegetariańska, czyli taka, której podstawą są produkty roślinne, a mięso i ryby pojawiają się w jadłospisie okazjonalnie lub laktoowowegetariańska, czyli bezmięsna, ale z produktami mlecznymi i jajkami.
Unikaj jednak radykalnego podejścia. Dieta wegańska, która wyklucza wszystko pochodzenia zwierzęcego, witariańska, której bazą są surowe warzywa i owoce lub frutariańska, w której spożywa się tylko owoce, mogą być zbyt restrykcyjne dla małego dziecka.
Brak mięsa może prowadzić do niedoborów żelaza i witaminy B12. Choć żelazo znajduje się nie tylko w mięsie, to dostarczane w produktach roślinnych, gorzej się przyswaja. Zadbaj o to, by szkrab jadł odpowiednie ilości produktów będących jego źródłem, jak orzechy, brokuły, jarmuż, morele, fasola czy rodzynki. Zwracaj uwagę na samopoczucie malca. Zbytnie osłabienie i nawracające infekcję mogą świadczyć o anemii.
Źródłem witaminy B12 jest głównie mięso. Znajdziesz ją także w tzw. żywność fortyfikowanej, czyli produktach dla wegan i wegetarian wzbogaconych o witaminę B12. Dobrym rozwiązaniem, które pozwoli uniknąć niedoborów, jest fachowa konsultacja. Omawiaj to, co je maluch z dietetykiem. Doradzi, jak prawidłowo komponować menu i podpowie, co ewentualnie zmienić, aby nie było braków.
Choć dieta roślinna sama w sobie jest zdrowa, niejedzenie mięsa nie wystarczy, aby organizm dobrze funkcjonował. Musisz zadbać o to, by odpowiednio je zastąpić. W jadłospisie małego wegetarianina muszą się znaleźć:
Jeśli dopiero zaczynasz i zastanawiasz się co gotować, sprawdź nasze przepisy. Oto propozycje prostych dań wegetariańskich odpowiednich dla dziecka. Pamiętaj, aby serwując nowe produkty przestrzegać zasad rozszerzania diety i podawać je dostosowując do wieku dziecka.
Składniki:
Przygotowanie:
Dynię obierz i pokrój na kawałki. Gotuj w niewielkiej ilości wody aż zmięknie. W osobnym garnku ugotuj kasze jaglaną według przepisu na opakowaniu. Połącz składniki, dodaj szpinak oraz bułkę tarta, aby farsz nie był zbyt rzadki. Smaż kotleciki na złoty kolor.
Składniki:
Przygotowanie: Połącz składniki i zmiel na gładko. Po obtoczeniu w bułce, smaż na złoty kolor.
Składniki:
Przygotowanie: Zalej cieciorkę woda w proporcjach dwie szklanki wody na szklankę cieciorki. Odstaw na noc. Na patelni upraż sezam, ostudź i dodaj do uprzednio namoczonej cieciorki. Dodaj masło, sól i wodę ( w ilościach odpowiednich do tego, jaką chcesz uzyskać gęstość pasty). Zmiksuj składniki na gładką masę. Podaj przyprawy.
Składniki:
Przygotowanie: Połącz składnik i zmiksuj razem na gładka masę. Dodaj sól i wybrane przyprawy do smaku.
Warzywa i owoce to bogactwo witamin. Najzdrowsze są te sezonowe. Co podawać dziecku z końcem lata? Podpowiadamy, jakie warzywa i owoce powinny zagościć jesienią na talerzu malucha.
Jak sprawić, by dieta Twojego dziecka była zdrowsza niż do tej pory i pełna składników odżywczych? Poznaj nasze sposoby.
Modne ostatnio słowo „superfoods” oznacza produkty spożywcze o wyjątkowych właściwościach odżywczych i zdrowotnych. Co z naszych rodzimych produktów zasługuje na to miano? Podpowiadamy.
Kasza jaglana jest jednym z najbardziej wartościowych produktów spożywczych. Sprawdź, dlaczego jak najczęściej powinna znajdować się na talerzu Twojego malucha.
Pasty do chleba to świetny sposób na urozmaicenie dziecięcego jadłospisu. Są smakowicie kolorowe a także pozwalają wpleść do diety malucha zdrowe składniki, za którymi nie przepada.