Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

5 przepisów na zdrowe kiszonki

Kiszonki są świetnym źródłem naturalnych probiotyków. Dowiedz się, jak przygotować kiszonki w domu i dlaczego warto podawać je dzieciom. 

Data publikacji: 30-12-2019 Data modyfikacji: 02-01-2020

Probiotyki to dobroczynne bakterie, które zasiedlają jelita człowieka i mają zbawienny wpływ na zdrowie całego organizmu. Są one dostarczane z zewnątrz, wraz z jedzeniem lub z preparatami aptecznymi. Ogromnie ważne jest, by pilnować ich odpowiedniej podaży. 

Probiotyki wpływają korzystnie na układ trawienny, chronią przed toksynami i szkodliwymi drobnoustrojami, pomagają zapobiegać biegunkom. Łagodzą nietolerancje pokarmowe i alergie, wspierają odbudowę odporności organizmu po antybiotykoterapii. 

Jednym z najpopularniejszych źródeł probiotyków są kiszonki i fermentowane przetwory mleczne. Kiszenie warzyw i owoców jest stosunkowo proste, każdy może zrobić to w domu i dzięki temu mieć zapas zdrowych, domowych kiszonek. Do kiszenia nadają się ogórki, buraki, kapusta, kalafior, marchewka, pomidory, papryka i wiele innych warzyw, ale także owoców np. cytryny.

Kiszonki można zacząć podawać dziecku, które skończyło rok. Wcześniej probiotyki dostarczane są z mlekiem mamy (w przypadku dzieci karmionych naturalnie) oraz w mieszankach mlecznych (w przypadku dzieci karmionych sztucznie). 

Przepisy na kiszonki

1.    Botwinka

Składniki:

  • Botwinka
  • Przyprawy (zwykle czosnek, chrzan, koper, ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu, gorczyca, goździki – jednak można eksperymentować i dodać cynamonu lub orientalnych przypraw – jest to kwestia smaków, które nam pasują i jest tu spora dowolność)
  • Woda z solą (ok. łyżeczka na litr wody) 
  • Można użyć też zakwasu z poprzedniego kiszenia ale nie jest to konieczne. 

Przygotowanie: Botwinkę w całości należy dokładnie oczyścić i umyć. Liście można pokroić ale nie trzeba, buraczki zwykle też są małe i mają cienką skórkę więc można je włożyć do słoika w całości. Po dodaniu do słoika przypraw całość należy zalać solanką. Po upływie niecałego tygodnia botwinka jest gotowa, jeśli chcesz otrzymać sok z botwinki, warto zostawić wszystko w słoiku nawet do dwóch tygodni, choć wtedy raczej już korzenie i liście nie będą zbyt smaczne. 

2.    Kalafior

Składniki:

  • Kalafior
  • Przyprawy
  • Woda z solą

Przygotowanie: Kalafior po dokładnym umyciu należy podzielić na różyczki i przełożyć do słoika. Potem należy dodać przyprawy wedle uznania i zalać wodą z solą. Do kiszenia można użyć łyżki wody spod kiszonych ogórków. Kalafior jest gotowy do jedzenia nawet już po 2-3 dniach ale najlepszy będzie po minimum tygodniu.

Zapach kiszonego kalafiora może być dość nieprzyjemny, ale warto się przyzwyczaić, bo kalafior jest bardzo smaczny po ukiszeniu. 

3.    Cytryna w miodzie

Składniki:

  • Cytryna
  • Miód
  • Przyprawy

Przygotowanie: Cytryny należy umyć i obrać ze skórki, po czym podzielić pokroić na mniejsze kawałki, na przykład na plasterki. Nie należy przesadzać z przyprawami, wystarczy mały ząbek czosnku, można dodać goździki lub kawałek cynamonu. Całość należy zalać miodem. Cytryny gotowe będą już po 2-3 dniach. Można zjadać cytrynę ale też wykorzystać miód z kiszenia, na przykład dodając go do wody czy niezbyt gorącej herbaty. Ten zestaw jest świetny na wzmacnianie odporności, warto go też stosować przy infekcjach. 

4.    Jabłka

Składniki:

  • Jabłka
  • Przyprawy (np. imbir, goździki, cynamon w lasce)
  • Woda z solą

Przygotowanie: Umyte jabłka należy pokroić na cząstki, np. na ćwiartki. Dodać przyprawy, zalać wodą z solą. Można użyć odrobiny wody z kiszonej kapusty. Jabłka są ukiszone już po kilku dniach, mają przyjemny słodko- kwaśny smak. Ich smak jest dość łagodny, dlatego mogą być dobrym wyborem na początki zapoznawania dziecka z kiszonkami. 

5.    Kiełki (rzodkiewki, pora, brokuła)

Składniki:

  • Kiełki
  • Przyprawy
  • Woda z solą

Przygotowanie: Kiełki można wyhodować samemu ale nadadzą się też kiełki gotowe, ze sklepu. Należy włożyć je do słoika z przyprawami, zalać wodą z solą. Kiełki można jeść już po dwóch dniach, są bardzo zdrowe na surowo a po ukiszeniu ich wartość jeszcze się podnosi. Można dodawać je do sałatek, do kanapek lub jeść samodzielnie.

 

Podobne artykuły
pl_PL Czytaj więcej

8 powodów by podawać dziecku kasze

Kasze dzięki swoim wartościom odżywczym i prozdrowotnym stanowią ważny element diety niemowląt i małych dzieci. Mogą być podawane już w początkach rozszerzania diety. Poznaj ich zalety.

pl_PL Czytaj więcej

Buraki w diecie dziecka

Burak to bardzo zdrowe, tanie i łatwo dostępne warzywo. Możesz je podawać swojemu dziecku już po 6. miesiącu życia. Dowiedz się, jak zrobić to najkorzystniej.

pl_PL Czytaj więcej

Jakie owoce podawać dziecku zimą?

Zima w naszej szerokości geograficznej nie jest łaskawa, jeśli chodzi o świeże warzywa czy owoce. Nie znaczy to jednak, że nie można zapewnić maluszkowi odpowiedniej ilości ważnych mikroelementów czy witamin. Dowiedz ...

pl_PL Czytaj więcej

Dieta na mocne kości

Aby kości były zdrowe, maluch musi odpowiednio się odżywiać. Co powinien jeść, aby jego kości były silne dziś i w przyszłości? Podpowiadamy, jak skomponować jadłospis, aby uniknąć niedoborów w diecie Twojego dziecka.

pl_PL Czytaj więcej

Cynk, magnez, wapń - ważne składniki diety dziecka

Wapń, magnez i cynk to niezwykle ważne składniki mineralne, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju małego organizmu. Sprawdź, w jakich posiłkach możesz je dostarczyć maluchowi oraz co grozi dziecku w przypadku ...

pl_PL Czytaj więcej

Kwasy omega-3 w diecie dziecka

W codziennej diecie dziecka nie powinno zabraknąć kwasów omega-3. Mają one pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu immunologicznego oraz są niezbędne do rozwoju układu nerwowego. Dowiedz się, w jakich produktach ...

Nasze produkty