Kiszonki są świetnym źródłem naturalnych probiotyków. Dowiedz się, jak przygotować kiszonki w domu i dlaczego warto podawać je dzieciom.
Probiotyki to dobroczynne bakterie, które zasiedlają jelita człowieka i mają zbawienny wpływ na zdrowie całego organizmu. Są one dostarczane z zewnątrz, wraz z jedzeniem lub z preparatami aptecznymi. Ogromnie ważne jest, by pilnować ich odpowiedniej podaży.
Probiotyki wpływają korzystnie na układ trawienny, chronią przed toksynami i szkodliwymi drobnoustrojami, pomagają zapobiegać biegunkom. Łagodzą nietolerancje pokarmowe i alergie, wspierają odbudowę odporności organizmu po antybiotykoterapii.
Jednym z najpopularniejszych źródeł probiotyków są kiszonki i fermentowane przetwory mleczne. Kiszenie warzyw i owoców jest stosunkowo proste, każdy może zrobić to w domu i dzięki temu mieć zapas zdrowych, domowych kiszonek. Do kiszenia nadają się ogórki, buraki, kapusta, kalafior, marchewka, pomidory, papryka i wiele innych warzyw, ale także owoców np. cytryny.
Kiszonki można zacząć podawać dziecku, które skończyło rok. Wcześniej probiotyki dostarczane są z mlekiem mamy (w przypadku dzieci karmionych naturalnie) oraz w mieszankach mlecznych (w przypadku dzieci karmionych sztucznie).
Przepisy na kiszonki
1. Botwinka
Składniki:
Przygotowanie: Botwinkę w całości należy dokładnie oczyścić i umyć. Liście można pokroić ale nie trzeba, buraczki zwykle też są małe i mają cienką skórkę więc można je włożyć do słoika w całości. Po dodaniu do słoika przypraw całość należy zalać solanką. Po upływie niecałego tygodnia botwinka jest gotowa, jeśli chcesz otrzymać sok z botwinki, warto zostawić wszystko w słoiku nawet do dwóch tygodni, choć wtedy raczej już korzenie i liście nie będą zbyt smaczne.
2. Kalafior
Składniki:
Przygotowanie: Kalafior po dokładnym umyciu należy podzielić na różyczki i przełożyć do słoika. Potem należy dodać przyprawy wedle uznania i zalać wodą z solą. Do kiszenia można użyć łyżki wody spod kiszonych ogórków. Kalafior jest gotowy do jedzenia nawet już po 2-3 dniach ale najlepszy będzie po minimum tygodniu.
Zapach kiszonego kalafiora może być dość nieprzyjemny, ale warto się przyzwyczaić, bo kalafior jest bardzo smaczny po ukiszeniu.
3. Cytryna w miodzie
Składniki:
Przygotowanie: Cytryny należy umyć i obrać ze skórki, po czym podzielić pokroić na mniejsze kawałki, na przykład na plasterki. Nie należy przesadzać z przyprawami, wystarczy mały ząbek czosnku, można dodać goździki lub kawałek cynamonu. Całość należy zalać miodem. Cytryny gotowe będą już po 2-3 dniach. Można zjadać cytrynę ale też wykorzystać miód z kiszenia, na przykład dodając go do wody czy niezbyt gorącej herbaty. Ten zestaw jest świetny na wzmacnianie odporności, warto go też stosować przy infekcjach.
4. Jabłka
Składniki:
Przygotowanie: Umyte jabłka należy pokroić na cząstki, np. na ćwiartki. Dodać przyprawy, zalać wodą z solą. Można użyć odrobiny wody z kiszonej kapusty. Jabłka są ukiszone już po kilku dniach, mają przyjemny słodko- kwaśny smak. Ich smak jest dość łagodny, dlatego mogą być dobrym wyborem na początki zapoznawania dziecka z kiszonkami.
5. Kiełki (rzodkiewki, pora, brokuła)
Składniki:
Przygotowanie: Kiełki można wyhodować samemu ale nadadzą się też kiełki gotowe, ze sklepu. Należy włożyć je do słoika z przyprawami, zalać wodą z solą. Kiełki można jeść już po dwóch dniach, są bardzo zdrowe na surowo a po ukiszeniu ich wartość jeszcze się podnosi. Można dodawać je do sałatek, do kanapek lub jeść samodzielnie.
Kasze dzięki swoim wartościom odżywczym i prozdrowotnym stanowią ważny element diety niemowląt i małych dzieci. Mogą być podawane już w początkach rozszerzania diety. Poznaj ich zalety.
Burak to bardzo zdrowe, tanie i łatwo dostępne warzywo. Możesz je podawać swojemu dziecku już po 6. miesiącu życia. Dowiedz się, jak zrobić to najkorzystniej.
Zima w naszej szerokości geograficznej nie jest łaskawa, jeśli chodzi o świeże warzywa czy owoce. Nie znaczy to jednak, że nie można zapewnić maluszkowi odpowiedniej ilości ważnych mikroelementów czy witamin. Dowiedz ...
Aby kości były zdrowe, maluch musi odpowiednio się odżywiać. Co powinien jeść, aby jego kości były silne dziś i w przyszłości? Podpowiadamy, jak skomponować jadłospis, aby uniknąć niedoborów w diecie Twojego dziecka.
Wapń, magnez i cynk to niezwykle ważne składniki mineralne, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju małego organizmu. Sprawdź, w jakich posiłkach możesz je dostarczyć maluchowi oraz co grozi dziecku w przypadku ...