25.5.2018
Konsultacja merytoryczna: lek. med. Danuta Chrzanowska-Liszewska, specjalista pediatrii i neonatologii
Bez względu na to, czy jesteście w trakcie rozszerzenia diety, czy Wasze dzieci jedzą już wszystko – dowiedzcie się, jak dzięki kilku prostym trikom sprawić, by ich dieta była zdrowa.
Na samym początku, podczas rozszerzania diety, pieczywo razowe może być za ciężkie dla maluszka. Ale z czasem możecie przejść na chleb mieszany, by docelowo podawać dziecku pieczywo razowe, pełnoziarniste. Jest ono bardziej sycące, ma wiele witamin i błonnika, których zostało pozbawione pieczywo wyprodukowane z białej mąki.
Zamiast białego, oczyszczonego ryżu – używaj naturalnego. Jako dodatek do zup i obiadów - korzystaj z kasz (jaglana, gryczana, jęczmienna, orkiszowa), używaj komosy ryżowej, amarantusa. Kasza jaglana świetnie sprawdzi się na słodko, z owocami ale też z pomidorem, awokado czy jako składnik sałatki.
Biały cukier jest bardzo niezdrowy, działa zapalnie, jest pożywką dla bakterii, sprzyja próchnicy i tyciu. Niestety jest dodawany do bardzo wielu produktów, których nawet o to nie podejrzewasz, np. do keczupu. Staraj się korzystać z jak najmniejszej ilości białego cukru. Jeśli dziecko ma ochotę na coś słodkiego – zastąp ciastko czy cukierka bananem lub innym słodkim owocem.
Zamiast białego cukru rafinowego do wypieków czy deserów wypróbujcie nierafinowany cukier trzcinowy, syrop buraczany, klonowy czy z agawy.
Postaraj się ograniczyć sól w diecie Twojego dziecka. Stosuj zioła a gdy chcesz użyć soli - zastosuj sól nierafinowaną, która posiada kilkadziesiąt składników mineralnych, które zanikają po rafinowaniu.
Najlepszym sposobem na zaspokojenie pragnienia (poza maluchami, które wciąż są wyłącznie na mleku mamy) jest picie wody. Nie kupuj słodzonych napojów, unikaj też soków w kartonach. Jeśli podajesz je dziecku to pamiętaj, że są one jak przekąska, mają sporo kalorii i często są dosładzane.
Nie zapominaj o dużej ilości warzyw w diecie dziecka. Jeśli maluch nie lubi warzyw postaraj się oswoić go z nimi. Podawaj je w atrakcyjnej formie, świeże, kolorowe. Najlepsze są te sezonowe i lokalne.
Korzystaj z olejów i oliwy z pierwszego tłoczenia. Tłuszcze w diecie dziecka są bardzo ważne, ale koniecznie należy je odpowiednio dobierać.
Warzywa strączkowe są bogactwem witamin i minerałów. Są dość ciężkostrawne dlatego zaczynaj od tych najlżejszych (zielony groszek), by potem dołaczyć fasolę, cieciorkę, groch czy soczewicę.
Gdy dziecko skończy półtora roku możesz zacząć podawać mu kiszonki. Są one bogate w witaminę C, co jest szczególnie ważne przy podnoszeniu odporności dziecka.
Nigdzie nie jest powiedziane, ile Twoje dziecko musi dziś zjeść. Ty też nie zawsze jesteś jednakowo głodna. Dziecko uczy się odczytywać sygnały swojego organizmu i jeść, gdy czuje głód. Jeśli będzie zmuszane do jedzenia, jeśli będzie karmione non – stop, nie pozna swojego ciała i istnieje ryzyko, że będzie jadło, nawet najedzone. To może prowadzić do tycia a także zaburzeń odżywiania na tle psychicznym.
Postaraj się zawsze w domu przed wyjściem na zakupy zrobić listę potrzebnych rzeczy. To uchroni Cię przed kupowaniem zbędnych produktów. Jeśli idziecie na zakupy razem z maluchem postaraj się, byście nie szli głodni. Miej przygotwaną jakąś zdrową przekąskę, by nie musieć kupować w razie ataku głodu drożdżówki czy batonika.
Jeśli chodzi o pożywienie to zwykle jest tak, że im coś bardziej przypomina swoją pierwotną formę tym jest zdrowsze. Unikaj kupowania półproduktów, wysokoprzetworzonej żywności, wypełnionej konserwantami, sztucznymi barwnikami i aromatami.
Nie musisz od razu wprowadzać rewolucji w Waszym żywieniu. Postaraj się stopniowo zamieniać zdrowszymi produktami te mniej zdrowe. Nie wykluczaj czegoś od razu, na początek ogranicz ilość niezdrowych składników. Jeśli stosujesz sporo soli, na początek zmniejsz jej ilość. Solisz kanapkę z pomidorem? Bez soli będzie równie dobra, szczególnie gdy pomidory są dojrzałe i pyszne. I nie daj się zwariować. Na co dzień jecie zdrowo? Pozwól więc dziecku zjeść kawałek tortu i napić słodkiego napoju na urodzinach u kolegi. We wszystkim najlepiej zachowywać zdrowy rozsądek i umiar.