13 sposobów na zdrowszą dietę dziecka powyżej 1 roku

Jak sprawić, by dieta Twojego dziecka była zdrowsza niż do tej pory i pełna składników odżywczych? Poznaj nasze sposoby.

Konsultacja merytoryczna: lek. med. Danuta Chrzanowska-Liszewska, specjalista pediatrii i neonatologii

Bez względu na to, czy jesteście w trakcie rozszerzenia diety, czy Wasze dzieci jedzą już wszystko – dowiedzcie się, jak dzięki kilku prostym trikom sprawić, by ich dieta była zdrowa.

1. Zamień pieczywo białe na razowe

Na samym początku, podczas rozszerzania diety, pieczywo razowe może być za ciężkie dla maluszka. Ale z czasem możecie przejść na chleb mieszany, by docelowo podawać dziecku pieczywo razowe, pełnoziarniste. Jest ono bardziej sycące, ma wiele witamin i błonnika, których zostało pozbawione pieczywo wyprodukowane z białej mąki.

2. Używaj pełnoziarnistych produktów

Zamiast białego, oczyszczonego ryżu – używaj naturalnego. Jako dodatek do zup i obiadów - korzystaj z kasz (jaglana, gryczana, jęczmienna, orkiszowa), używaj komosy ryżowej, amarantusa. Kasza jaglana świetnie sprawdzi się na słodko, z owocami ale też z pomidorem, awokado czy jako składnik sałatki.

3. Ogranicz cukier, korzystaj z zamienników

Biały cukier jest bardzo niezdrowy, działa zapalnie, jest pożywką dla bakterii, sprzyja próchnicy i tyciu. Niestety jest dodawany do bardzo wielu produktów, których nawet o to nie podejrzewasz, np. do keczupu. Staraj się korzystać z jak najmniejszej ilości białego cukru. Jeśli dziecko ma ochotę na coś słodkiego – zastąp ciastko czy cukierka bananem lub innym słodkim owocem.

Zamiast białego cukru rafinowego do wypieków czy deserów wypróbujcie nierafinowany cukier trzcinowy, syrop buraczany, klonowy czy z agawy.

4. Ogranicz sól

Postaraj się ograniczyć sól w diecie Twojego dziecka. Stosuj zioła a gdy chcesz użyć soli - zastosuj sól nierafinowaną, która posiada kilkadziesiąt składników mineralnych, które zanikają po rafinowaniu.

5. Odstaw słodzone napoje

Najlepszym sposobem na zaspokojenie pragnienia (poza maluchami, które wciąż są wyłącznie na mleku mamy) jest picie wody. Nie kupuj słodzonych napojów, unikaj też soków w kartonach. Jeśli podajesz je dziecku to pamiętaj, że są one jak przekąska, mają sporo kalorii i często są dosładzane.

6. Codziennie podawaj warzywa

Nie zapominaj o dużej ilości warzyw w diecie dziecka. Jeśli maluch nie lubi warzyw postaraj się oswoić go z nimi. Podawaj je w atrakcyjnej formie, świeże, kolorowe. Najlepsze są te sezonowe i lokalne. 

7. Używaj zdrowych tłuszczy

Korzystaj z olejów i oliwy z pierwszego tłoczenia. Tłuszcze w diecie dziecka są bardzo ważne, ale koniecznie należy je odpowiednio dobierać. 

8. Kupuj strączki

Warzywa strączkowe są bogactwem witamin i minerałów. Są dość ciężkostrawne dlatego zaczynaj od tych najlżejszych (zielony groszek), by potem dołaczyć fasolę, cieciorkę, groch czy soczewicę. 

9. Postaw na kiszonki

Gdy dziecko skończy półtora roku możesz zacząć podawać mu kiszonki. Są one bogate w witaminę C, co jest szczególnie ważne przy podnoszeniu odporności dziecka.

10. Nie zmuszaj do jedzenia

Nigdzie nie jest powiedziane, ile Twoje dziecko musi dziś zjeść. Ty też nie zawsze jesteś jednakowo głodna. Dziecko uczy się odczytywać sygnały swojego organizmu i jeść, gdy czuje głód. Jeśli będzie zmuszane do jedzenia, jeśli będzie karmione non – stop, nie pozna swojego ciała i istnieje ryzyko, że będzie jadło, nawet najedzone. To może prowadzić do tycia a także zaburzeń odżywiania na tle psychicznym.

11. Rób przemyślane zakupy

Postaraj się zawsze w domu przed wyjściem na zakupy zrobić listę potrzebnych rzeczy. To uchroni Cię przed kupowaniem zbędnych produktów. Jeśli idziecie na zakupy razem z maluchem postaraj się, byście nie szli głodni. Miej przygotwaną jakąś zdrową przekąskę, by nie musieć kupować w razie ataku głodu drożdżówki czy batonika.

12. Kupuj nieprzetworzone produkty

Jeśli chodzi o pożywienie to zwykle jest tak, że im coś bardziej przypomina swoją pierwotną formę tym jest zdrowsze. Unikaj kupowania półproduktów, wysokoprzetworzonej żywności, wypełnionej konserwantami, sztucznymi barwnikami i aromatami.

13. Baby steps

Nie musisz od razu wprowadzać rewolucji w Waszym żywieniu. Postaraj się stopniowo zamieniać zdrowszymi produktami te mniej zdrowe. Nie wykluczaj czegoś od razu, na początek ogranicz ilość niezdrowych składników. Jeśli stosujesz sporo soli, na początek zmniejsz jej ilość. Solisz kanapkę z pomidorem? Bez soli będzie równie dobra, szczególnie gdy pomidory są dojrzałe i pyszne. I nie daj się zwariować. Na co dzień jecie zdrowo? Pozwól więc dziecku zjeść kawałek tortu i napić słodkiego napoju na urodzinach u kolegi. We wszystkim najlepiej zachowywać zdrowy rozsądek i umiar.

Podobne artykuły

Dziecko w granatowej koszulce w białe paski jest karmione łyżeczką przez dorosłego. Dorosły w drugiej ręce trzyma słoiczek z jedzeniem. Czytaj więcej

Zasady zdrowego żywienia niemowlęcia

Dajesz mu wszystko to co najlepsze, dużo miłości, czułości, ciepła. Patrzysz jak rośnie, zdobywa nowe umiejętności, pokazujesz mu świat. Przed Wami życie pełne przygód a jedną z nich jest poznawanie świata ...

Dziecko w różowym śliniaku je łyżeczką, Mama w jasnoniebieskiej koszuli trzyma pojemnik i rękę dziecka z łyżeczką, żeby mu pomóc. Czytaj więcej

12 rad jak zachęcić dziecko do jedzenia nowych potraw

Jesteś na początku rozszerzania diety Twojego dziecka? A może masz roczniaka, który chce jeść tylko kanapki z keczupem? Radzimy, jak zachęcić dziecko do jedzenia nowych rzeczy.

Dziecko siedzi na blacie kuchennym. Ma na sobie białą sukienkę. Myje rękami sałatę pod zlewem. Obok stoi mama w białej koszuli, białych spodniach z miską sałaty i się uśmiecha. Za zlewem jest okno i roślina. Czytaj więcej

Kalendarz warzyw i owoców sezonowych w diecie malucha

Do tego, że warzywa i owoce powinny mieć swoje stałe miejsce w diecie dziecka, nikogo przekonywać nie trzeba. Warto jednak używać ich w zgodzie z naturalnym rytmem przyrody tak, by zawsze skorzystać z tego, co w nich ...

Suszona żurawina w szklanej miseczce stoi na drewnianym stole. Za nią leżą liście. Czytaj więcej

9 polskich superfoods

Modne ostatnio słowo „superfoods” oznacza produkty spożywcze o wyjątkowych właściwościach odżywczych i zdrowotnych. Co z naszych rodzimych produktów zasługuje na to miano? Podpowiadamy.

Na drewnianym stole leży biała miska z kaszą jaglaną, pokrojonymi truskawkami i listkami mięty. Obok leżą truskawki i nóż. Czytaj więcej

10 zalet kaszy jaglanej

Kasza jaglana jest jednym z najbardziej wartościowych produktów spożywczych. Sprawdź, dlaczego jak najczęściej powinna znajdować się na talerzu Twojego malucha.

Oliwa w butelce stoi obok oliwek wysypanych z koszyka i oliwek w białej misce. Obok leżą liście oliwne i oliwka. W tle widać miejscowość w górach. Czytaj więcej

Tłuszcze w diecie dziecka

W diecie Twojego dziecka nie powinno zabraknąć zdrowych tłuszczy niezbędnych do prawidłowego rozwoju. Jak odróżnić dobry tłuszcz od złego? Po co sięgać, a czego unikać? Podpowiadamy.

Nasze produkty

magros u nas czekolada tez jeszcze nie poznana i raczej długo nie będzie, bo nie widzę sensu, nawet domową nutellę robię z karobem albo pol na pol z kakao, chć to akurat już mój osobisty wybór ;) Batony owszem są ale np z Hipp z owoców albo Dobra kal...
agn_kaw
Agn, ja też piekę córci ciasteczka bez cukru, a zajada się nimi, jak nie wiem. W ogóle moja córa nie jada batoników, czekolady, napojów słodkich itd. Pije głównie wodę lub rumianek czy melisę. Od czasu do czasu sok, ale tylko jabłkowy, choć ostatnio ...
magros
patrycja a jakby przelewać do takiej fajnej butli zdrowy sok? Np wyciśnięty samemu? Co do artykułu również zgadzam sie iz kiszonki po 1.5 roku to baardzo na wyrost. U nas kawałki kiszonego ogórka do raczki pojawiły sie ok 9msc. Naturalny probiotyk,...
agn_kaw