Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

10 zalet kaszy jaglanej

Kasza jaglana jest jednym z najbardziej wartościowych produktów spożywczych. Sprawdź, dlaczego jak najczęściej powinna znajdować się na talerzu Twojego malucha.

Konsultacja merytoryczna: lek. med. Danuta Chrzanowska-Liszewska, specjalista pediatrii i neonatologii

Data publikacji: 25-05-2018 Data modyfikacji: 16-04-2019

Kasza jaglana już od wieków nazywana jest „królową kasz”. Zasługuje na takie miano, ponieważ dostarcza do naszego organizmu bardzo dużo energii jak i ogromne ilości wartości odżywczych. Posiada też właściwości lecznicze. Dlatego od kilku lat małe żółte kuleczki wracają na salony, ciesząc się coraz większą popularnością wśród osób dbających o prawidłową dietę oraz zdrowie. Oto powody, dla których warto, by pojawiała się ona talerzu, zarówno Twoim jak i Twojego malca:

1. Jest bogata w składniki odżywcze

Kasza jaglana może się pochwalić całym wachlarzem wartości odżywczych, witamin i minerałów – o wiele większym niż pszenica, żyto czy jęczmień. Zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B (B1, B2 i B6) oraz krzemu, żelaza i miedzi. Dodatkowo, jest źródłem magnezu, wapnia, potasu i fosforu. Wspiera prawidłową pracę układu nerwowego, stymuluje układ odpornościowy, poprawia nastrój a także wzmacnia kości.

2. Jest lekkostrawna

Jaglanka nie obciąża żołądka, dlatego często zalecana małym dzieciom oraz osobom z chorobami wrzodowymi lub takim, które mają problemy z wątrobą. Kleik z kaszy jaglanej jest szczególnie polecany przy problemach żołądkowych.

3. Rozgrzewa i nawadnia organizm

Żółte kuleczki mają właściwości ocieplające – wzmacniają osłabiony chorobą lub wychłodzony organizm, a w czasie upałów, poprawiają samopoczucie, zmniejszając różnicę temperatur pomiędzy organizmem a otoczeniem. Dodatkowo, po ugotowaniu, zawierają w sobie dużo wody, więc automatycznie, nawadniają nasz organizm. Warto więc o niej pamiętać, zarówno w lato, w czasie upałów, jak i w zimę, gdy jesteśmy narażeni na wyziębienie.

4. Łagodzi katar, jest pomocna przy chorobach wirusowych i infekcjach grzybicznych

Jeśli twój maluch przechodzi infekcję wirusową, a w jego nosie szaleje katar, przypomnij sobie o kaszy jaglanej. Działa łagodząco na stany zapalne błon śluzowych, wysuszając nadmiar zgromadzonej wydzieliny. Ponadto, posiada też właściwości antygrzybicze - niektórzy nazywają ją naturalnym antybiotykiem. Warto włączać ją do menu w okresie jesiennym oraz wiosennym, gdy organizm malca jest szczególnie narażony na różnego rodzaju infekcje czy wirusy.

5. Nie uczula

Ziarna kaszy jaglanej pochodzą z łuskanych nasion prosa, które nie zawierają glutenu ani innych alergenów. Jaglanka jest zatem idealna dla osób chorujących na celiakię oraz tych, które stosują dietę bezglutenową. Jeśli planujesz rozszerzyć dietę malca o produkty zbożowe, warto żebyś zaczęła właśnie od tej kaszy – zmniejszysz wtedy ryzyko wystąpienia u niego alergii.

6. Dba o zdrowie kości a także… skórę, włosy i paznokcie

Krzem pełni ważną rolę w mineralizacji kości, ale także, poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Jest on szczególnie ważny u osób starszych ale także u dzieci. Najczęściej pod postacią krzemionki, która powinna stanowić jeden z najważniejszych elementów codziennego menu. Krzem bezpośrednio wpływa na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu a także na zdrowy wygląd. Jest budulcem dla takich organów jak mózg, trzustka, wątroba, serce czy śledziona, a także paznokcie, skóra i włosy. Wchodzi również w skład kolagenu, czyli białka odpowiedzialnego za elastyczność skóry. Królowa kasz zawiera w sobie duże ilości tego pierwiastka i jest uważana za jego najlepsze naturalne źródło.

7. Poprawia przemianę materii

Kasza jaglana zawiera dużo błonnika, który wspiera przemianę materii. Błonnik pomaga również regulować poziom cukru we krwi, oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich, obniża poziom złego cholesterolu we krwi oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia nadwagi i związanych z nią konsekwencji.

8. Wspiera pracę układu nerwowego

Spożywając kaszę jaglaną, przyswajasz duże ilości cennego kwasu foliowego, który jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Reguluje on wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek w naszym ciele. Ze względu na to, jest szczególnie potrzebny kobietom w ciąży – jego niedobory mogą prowadzić do wad rozwojowych u dziecka. Poza tym, kwas foliowy ma działanie krwiotwórcze, a jego brak może doprowadzić do anemii.

9. Odkwasza organizm

Kolejna istotną rolą kaszy jaglanej jest odkwaszanie naszego organizmu. Ma ona bowiem właściwości alkalizujące czyli takie, które naprawiają szkody wywoływane przez silnie przetworzone produkty spożywcze - obecnie bardzo często przez nas jedzone. Nasz organizm, aby prawidłowo funkcjonować, wymaga odpowiedniej kwasowości, czyli pH. Jeśli go zakwasimy, możemy doprowadzić do wystąpienia wielu nieprzyjemnych objawów takich, jak: obniżenie odporności, niezdrowy wyglądu skóry i włosów, zgaga, brak koncentracji a nawet depresja. Dlatego, tak ważne jest, aby pamiętać, że przy dietę silnie kwaśną należy równoważyć produktami zasadowymi, np. kasza jaglaną.

10. Dba o serce

Jaglanka ma idealny stosunek kwasów tłuszczowych wielonienasyconych do nasyconych – wynosi on dokładnie 2:1. Jest to bardzo istotna proporcja, ponieważ wielonienasycone kwasy tłuszczowe wspierają wzrost „dobrego” cholesterolu we krwi (HDL), obniżając stężenie tego „złego”(LDL). Spożywając kwasy tłuszczowe w tej właśnie proporcji, zmniejszamy ryzyko wystąpienie chorób sercowo-naczyniowych. Kasza ta zawiera również dużą ilość antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki, prawdopodobnie hamując ozwój komórek rakowych.

Podobne artykuły
pl_PL Czytaj więcej

Dieta wzmacniająca odporność

Przeczytaj, jak dietą możesz pomóc dziecku zachować odporność, by żadna choroba nie pokrzyżowała Waszych planów na aktywne spędzanie czasu na świeżym powietrzu.

pl_PL Czytaj więcej

Zdrowe kasze na 9 sposobów

Kasza, nie dość, że może być bazą wielu pysznych dań, to sama w sobie jest bardzo zdrowym daniem. Jeśli kasza kojarzy Wam się z bezkształtną, rozgotowaną papką bez smaku – czas na zmiany! Dowiedz się, jakie ...

pl_PL Czytaj więcej

Dobre przekąski dla dziecka

Spacery wydłużają się do kilku godzin a dzieciaki hasają, zużywając olbrzymie pokłady energii. Zgłodnieją na pewno. Dlatego, żeby po godzinie nie wracać do domu lub awaryjnie nie kupować batonika czy drożdżówki, ...

pl_PL Czytaj więcej

BLW – bobas lubi wybór

Jeśli jesteś u progu rozszerzania diety niemowlęcia lub w trakcie podawania tradycyjnych musów i przecierów – przeczytaj o BLW. Może zdecydujesz się wykorzystać tę metodę lub jej elementy, by wprowadzić malca ...

pl_PL Czytaj więcej

Zboża bezglutenowe i glutenowe w diecie dziecka

Jak ważne są zboża z pełnego przemiału w diecie dziecka, co zawierają, które z nich mają gluten, i od kiedy najlepiej wprowadzać je do diety niemowlaka – dowiecie się z naszego artykułu.

pl_PL Czytaj więcej

Placki na 12 sposobów

Placki to proste, szybkie i pożywne danie, które sprawdzi się znakomicie jako posiłek główny albo przekąska. Placki są smaczne i łatwe do zrobienia, a składniki do ich wykonania z reguły mamy pod ręką.

Nasze produkty
Dzięki dziewczyny ;) to się zapomina ile dziecko na początku je. Bo synek to sporo :) ważne, że pierszy posiłek z dodatkiem czegoś. A i tak lubię bardzo jak jest przy piersi.
gudrun
Będzie dobrze zobaczysz, grunt że cokolwiek nowego spróbowała i nie świruj tam z tą ilością, niech zjada ile chce ;) do roku, może poskubać i polizać, zwłaszcza w Waszej sytuacji gdzie obciążenie alergiami jest duże. No i te kasze z dodatkiem Twojego...
agn_kaw
E tez uważam ze dość sporo zjadła jak na początek:) jak nie bedzie się zle czuć to mysle ze z dnia na dzień bedzie coraz wiecej zjadać;)
cyrkonia