Wysyłka w 24h
Społeczność wspierających mam
Atrakcyjne rabaty
Wysoka jakość

Dania na upały, czyli letnie menu dziecka

27.6.2019

konsultacja merytoryczna: lek. med. Danuta Chrzanowska - Liszewska, specjalista pediatrii i neonatologii

some desc

Dania na upały, czyli letnie menu dziecka

#Jak zachęcić do jedzenia

#Przepisy na dania w upalne dni

Jak zachęcić do jedzenia

Wysoka temperatura nie sprzyja jedzeniu gorących dań. Nie dziw się, jeśli i Twój maluch będzie się krzywił na widok ciepłej zupy. Jeśli chcesz, aby jadł, jak zawsze: 

  • Zmień godziny podawania posiłków

O świcie, kiedy jest chłodniej, maluch chętnie zje. Dlatego treściwe posiłki serwuj rano. Pożywne danie zanim zrobi się upał to dobre rozwiązanie. Kolację podawaj później, kiedy upał zelżeje.

  • Zmień miejsce posiłków

Nagrzane mieszkanie i duszna kuchnia nie sprzyjają wydawaniu i jedzeniu posiłków. Jeśli masz taką możliwość, serwuj jedzenie w zacienionym ogródku lub pod parasolem na balkonie. Jedzenie na dworze to atrakcja dla malucha. Piknik na świeżym powietrzu to dobry sposób na uatrakcyjnienie drugiego śniadania, dlatego wychodząc na spacer zabieraj koc i przekąskę.

  • Nie podawaj jedzenia od razu po zabawie

Zabawa na świeżym powietrzu zaostrza apetyt. Kiedy jednak wrócicie do domu, zgrzany i zmęczony malec prawdopodobnie nie będzie miał ochoty na jedzenie. Przychodźcie pół godziny przed planowanym posiłkiem. Kiedy maluch odpocznie, przypomni sobie o pustym brzuszku i chętniej zje obiad.

  • Unikaj ciężkostrawnych dań 

Smażony kotlet i ryba z patelni to dania, których lepiej unikać. Gorące, podane prosto z patelni nie sprawdzą się w upał. W dodatku taki posiłek długo zalega w żołądku, może powodować ból brzucha i niestrawność. 

  • Serwuj mniejsze porcje

Mniejsze dania podawane częściej to lepsze rozwiązanie w upalne dni. Malec nie zje dużo naraz, ale jeśli podzielisz obiad i podasz mu w odstępach czasu, zje w ciągu dnia tyle ile potrzebuje. 

Przepisy na dania w upalne dni

Latem najlepiej sprawdzają się lekkostrawne dania na bazie sezonowych owoców.  

Kaszka z owocami

Składniki:

  • Kaszka pszenna
  • Mleko modyfikowane
  • Garść ulubionych owoców

Rozgnieć owoce, jeśli są - usuń pestki. Do ugotowanej kaszy dodaj mleko, na wierzchu ułóż owoce. 

Chłodnik litewski

Składniki:

  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • Pół szklanki soku z buraków 
  • Pęczek rzodkiewki
  • Świeży ogórek
  • 3 łyżki koperku 
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 2 łyżeczki oliwy
  • Pół ząbka czosnku
  • Sól

Do jogurtu naturalnego dodaj sok z buraków, roztarty z solą czosnek, oliwę i drobno posiekane warzywa. Podawaj z ugotowanym jajkiem. 

Gazpacho

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • Pół papryki
  • 2 ogórki
  • Ćwiartka cebuli
  • Sok z cytryny
  • Natka z pietruszki
  • Sól
  • Pieprz

Pomidory bez skórki zmiksuj blenderem. Pozostałe warzywa drobno posiekaj i dodaj do pomidorowej masy. Dopraw, posyp pietruszką. Podawaj z grzankami. 

Zupa wiśniowa

Składniki:

  • Szklanka wiśni bez pestek
  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 litr wody
  • Miód do smaku ok. 4-5 łyżeczek
  • Makaron

Wiśnie zagotuj w połowie wody. Do pozostałej zimnej wody wsyp mąkę, wymieszaj i dolej do gotujących się wiśni. Dodaj miodu do smaku. Podawaj na zimno lub ciepło z ugotowanym makaronem.

Makaron z truskawkami

Składniki:

  • 300 g makaronu
  • 350 g jogurtu naturalnego
  • 500 g truskawek
  • Cukier do smaku

Ugotuj makaron . Truskawki zblenduj z jogurtem. Makaron polej gotowym sosem. Udekoruj danie kilkoma truskawkami.

 Domowe lody

Składniki:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 350 g truskawek, malin, żurawin, banana 
  • Łyżka miodu
  • Wanilia

Zblenduj składniki na gładką masę,  przełóż do lodowych form i włóż do zamrażalnika na około 5 godzin.