27.6.2019
konsultacja merytoryczna: lek. med. Danuta Chrzanowska - Liszewska, specjalista pediatrii i neonatologii
#Przepisy na dania w upalne dni
Wysoka temperatura nie sprzyja jedzeniu gorących dań. Nie dziw się, jeśli i Twój maluch będzie się krzywił na widok ciepłej zupy. Jeśli chcesz, aby jadł, jak zawsze:
O świcie, kiedy jest chłodniej, maluch chętnie zje. Dlatego treściwe posiłki serwuj rano. Pożywne danie zanim zrobi się upał to dobre rozwiązanie. Kolację podawaj później, kiedy upał zelżeje.
Nagrzane mieszkanie i duszna kuchnia nie sprzyjają wydawaniu i jedzeniu posiłków. Jeśli masz taką możliwość, serwuj jedzenie w zacienionym ogródku lub pod parasolem na balkonie. Jedzenie na dworze to atrakcja dla malucha. Piknik na świeżym powietrzu to dobry sposób na uatrakcyjnienie drugiego śniadania, dlatego wychodząc na spacer zabieraj koc i przekąskę.
Zabawa na świeżym powietrzu zaostrza apetyt. Kiedy jednak wrócicie do domu, zgrzany i zmęczony malec prawdopodobnie nie będzie miał ochoty na jedzenie. Przychodźcie pół godziny przed planowanym posiłkiem. Kiedy maluch odpocznie, przypomni sobie o pustym brzuszku i chętniej zje obiad.
Smażony kotlet i ryba z patelni to dania, których lepiej unikać. Gorące, podane prosto z patelni nie sprawdzą się w upał. W dodatku taki posiłek długo zalega w żołądku, może powodować ból brzucha i niestrawność.
Mniejsze dania podawane częściej to lepsze rozwiązanie w upalne dni. Malec nie zje dużo naraz, ale jeśli podzielisz obiad i podasz mu w odstępach czasu, zje w ciągu dnia tyle ile potrzebuje.
Latem najlepiej sprawdzają się lekkostrawne dania na bazie sezonowych owoców.
Składniki:
Rozgnieć owoce, jeśli są - usuń pestki. Do ugotowanej kaszy dodaj mleko, na wierzchu ułóż owoce.
Składniki:
Do jogurtu naturalnego dodaj sok z buraków, roztarty z solą czosnek, oliwę i drobno posiekane warzywa. Podawaj z ugotowanym jajkiem.
Składniki:
Pomidory bez skórki zmiksuj blenderem. Pozostałe warzywa drobno posiekaj i dodaj do pomidorowej masy. Dopraw, posyp pietruszką. Podawaj z grzankami.
Składniki:
Wiśnie zagotuj w połowie wody. Do pozostałej zimnej wody wsyp mąkę, wymieszaj i dolej do gotujących się wiśni. Dodaj miodu do smaku. Podawaj na zimno lub ciepło z ugotowanym makaronem.
Składniki:
Ugotuj makaron . Truskawki zblenduj z jogurtem. Makaron polej gotowym sosem. Udekoruj danie kilkoma truskawkami.
Składniki:
Zblenduj składniki na gładką masę, przełóż do lodowych form i włóż do zamrażalnika na około 5 godzin.