Celiakia u dzieci

25.5.2018

Celiakia dotyczy 1% społeczeństwa, najczęściej rozwija się we wczesnym dzieciństwie. W patogenezie znaczenie ma m.in. zbyt wczesne lub zbyt późne wprowadzanie glutenu do diety dziecka. Przeczytaj o objawach, postaciach tej choroby oraz o tym, kiedy do diety dziecka wprowadzać gluten.

Autor: Kamila Kotowicz, położna 

some desc

Celiakia u dzieci

Celiakia — co to za choroba?

Celiakia (inaczej choroba trzewna, enteropatia z nadwrażliwości na gluten) – schorzenie polegające na zaburzeniu trawienia i wchłaniania jelitowego związanych z nietolerancją glutenu zawartego w zbożach. Nieprawidłowa reakcja immunologiczna wywoływana jest nadmierną odpowiedzią immunologiczną na grupę białek zbożowych zwanych prolaminami, a dokładniej na pochodzące z nich frakcje: gliadynę (w pszenicy), sekalinę (w życie), hordeinę (w jęczmieniu). Istnieją sprzeczne dane co do toksyczności owsa.

O rozwoju celiakii decyduje kilka czynników:

  • genetyczny,

  • metaboliczny,

  • immunologiczny,

  • środowiskowy: zakażenie wirusowe (rotawirus), bakteryjne prowadzące do zwiększonej przepuszczalności jelita lub inna choroba, np. cukrzyca.

Choroba zostaje zapoczątkowana kontaktem glutenu z błoną śluzową jelita. Białka glutenowe bogate są w glutaminę i stanowią substrat dla transglutaminazy tkankowej, pod wpływem której ulegają dezaminacji. Powstałe w wyniku tego procesu białka stają się silnie immunogenne dla osób z predyspozycją genetyczną. Na skutek czego dochodzi do zaburzenia motoryki jelit, nieprawidłowego trawienia oraz wchłaniania substancji zawartych w pokarmie i do powstania związanych z tym faktem niedoborów.

Patogeneza celiakii

Patogeneza choroby trzewnej jest niejednoznaczna (może ona wystąpić w każdym wieku). Najczęściej rozwija się we wczesnym dzieciństwie i po 50. roku życia. Szacuje się, że nietolerancja glutenu występuje u 1% populacji. Częściej chorują kobiety niż mężczyźni (2:1). Występowanie choroby u krewnego pierwszego stopnia zwiększa ryzyko choroby.

Współwystępuje z: opryszczkowatym zapaleniem skóry (70-80% chorych), cukrzycą insulinozależną (4-7%), autoimmunologicznymi chorobami tarczycy (3%), izolowanym niedoborem IgA, zespołem Downa i Williamsa.

Objawy celiakii

Do objawów zaliczamy:

  • biegunkę tłuszczową z cuchnącymi stolcami,

  • utratę lub brak przyrostu masy ciała,

  • niski wzrost,

  • brak łaknienia,

  • bóle i wzdęcia brzucha,

  • zaparcia,

  • niedokrwistość,

  • opóźnienie pokwitania, zaburzenia miesiączkowania i płodności,

  • bóle kostne wynikające z obniżenia gęstości mineralnej kości,

  • zaburzenia emocjonalne (depresja).

Postacie choroby:

  • postać klasyczna (inne nazwy: jawna, pełnoobjawowa, aktywna), występuje u ok. 30% przypadków – objawy kliniczne, markery serologiczne i zanik błony śluzowej jelita.

  • postać niema (ubogoobjawowa) – występują typowe zmiany w błonie śluzowej jelita oraz markery serologiczne, nie występują jednak objawy choroby aktywnej. Może wystąpić m.in.: niedokrwistość, próchnica zębów, niedorozwój szkliwa zębowego, nawrotowe afty i wrzodziejące zapalenia jamy ustnej, podwyższony poziom cholesterolu, zaburzenia neurologiczne (ataksja, neuropatia obwodowa), otępienie, schizofrenia, upośledzenie umysłowe, choroba Dühringa, wczesna osteoporoza, nawykowe poronienia;

  • postać ukryta – występowania przeciwciał IgA EMA u osób z prawidłowym wynikiem biopsji jelita cienkiego. Obecne są markery serologiczne celiakii.

Celiakia — objawy u dzieci

U niemowląt i małych dzieci możemy stwierdzić niedobór wzrostu i masy ciała, słaby rozwój mięśni i tkanki tłuszczowej, wzdęty brzuch, bladość powłok, nadmierną drażliwość, skłonność do siniaczenia.

U dzieci starszych i dorosłych występują niski wzrost, opóźnienie pokwitania, słaby rozwój tkanki tłuszczowej i mięśniowej, osłabienie siły mięśniowej, hipoplazja szkliwa zębnego, zmiany skórne, nawracające afty na błonie śluzowej jamy ustnej oraz objawy przypominające zespół jelita drażliwego i zmiany uosobienia np. apatia, nadpobudliwość.

Celiakię należy zróżnicować z: alergią na mleko krowie, przejściową nietolerancją glutenu, mukowiscydozą, chorobą Leśniowskiego-Crohna, przerostem bakteryjnym flory jelita cienkiego, lambliozą, biegunkami poinfekcyjnymi i kwasochłonnym zapaleniem żołądka i jelit.

Leczenie i zapobieganie

Gluten w diecie dziecka

Gluten wprowadzamy do diety niemowlęcia w niewielkiej, stopniowo zwiększanej ilości (2-3 g kaszki glutenowej/ 100 ml posiłku) w czasie karmienia piersią między 5-6 miesiącem życia, u dzieci karmionych sztucznie w 6 miesiącu życia. Jeżeli przeoczymy ten czas z podawaniem glutenu należy się wstrzymać do 9, 10 miesiąca życia dziecka.

W leczeniu stosuje się dietę bezglutenową, która polega na całkowitej i nieprzerwanej eliminacji z pożywienia pszenicy, żyta, jęczmienia i (w Polsce) owsa. Zawartość glutenu (dieta bezglutenowa) < 20 mg/1 kg produktu (znak przekreślonego kłosa). Należy również pamiętać o produktach, które stanowią tak zwane ukryte źródło glutenu, takie jak konserwy, aromaty np. w herbatach, skrobia modyfikowana znajdująca się w różnych produktach, przyprawy, ocet spirytusowy. Piwa, w którego produkcji używana jest pszenica, pacjenci spożywać nie powinni, natomiast whisky oraz inne mocne alkohole wyprodukowane ze zbóż, będące wysokoprocentowymi destylatami, są dobrze tolerowane przez chorych. Także wędliny, kiełbasy, parówki, śmietany i inne produkty spożywcze mogą zawierać gluten.

Produkty dozwolone: mąka kukurydziana, mąka ryżowa, mąka ziemniaczana, kasza gryczana, mąka gryczana (zmielona kasza), kasza jaglana, mąka jaglana, mąka grochowa (zmielony groch), mąka fasolowa (zmielona fasola), pieczywo bezglutenowe, makarony bezglutenowe, słodycze bezglutenowe. U 50% chorych występuje wtórna nietolerancja laktozy.

Konieczna jest obserwacja i wczesne wykrywanie niedoborów składników odżywczych, mikroelementów, elektrolitów, witamin, żelaza, wapnia i w razie ich stwierdzenia – wyrównanie niedoborów.

Przykłady preparatów do leczenia żywieniowego nie zawierających glutenu
• diety dla noworodków, niemowląt i dzieci starszych: Elecare, Isomil, Sinlac
• dla dzieci starszych i dorosłych: Ensure, Ensure Plus HN, Prosure, Osmolite, Jevity, Pulmocare.

Należy pamiętać

Dietę bezglutenową stosujemy do końca życia. Nie można rozpoznać celiakii bez biopsji jelita, tylko na podstawie objawów klinicznych lub testów serologicznych. Zbyt wczesne lub późne podawanie oraz zbyt szybkie zwiększanie dawki glutenu zwiększa ryzyko wystąpienia celiakii.

Bibliografia:
Walewski P., Kęs bez kłosa. Polityka. Nr 34 (2618) z 25.08.2007, 76–77.
Szajewska H., Postępy w gastroenterologii i żywieniu dzieci w 2005 roku. Medycyna Praktyczna
Red. Pietrzyk J. J., Vademecum pediatry. Uniwersytet Jagielloński, 2011, 330-331.
Muscari M. E., Pediatria i pielęgniarstwo pediatryczne, Czelej, Lublin 2005, 258-260.
Autor: Kamila Kotowicz, położna
 
 
 Celiakia to choroba polegająca na zaburzeniu trawienia i wchłaniania jelitowego związanych z nietolerancją glutenu. O jej rozwoju decyduje kilka czynników: genetyczny immunologiczny, metaboliczny, środowiskowy (np. zakażenie prowadzące do zwiększonej przepustowości jelita lub cukrzyca). Celiakia u dzieci pojawia się zazwyczaj we wczesnym dzieciństwie. Natomiast drugim newralgicznym okresem życia, w którym może rozwinąć się to schorzenie, jest wiek powyżej 50 lat. Leczenie celiakii polega przede wszystkim na restrykcyjnej eliminacji glutenu z diety. (Nie tylko makaronu, ciast i pieczywa, ale również wszelkich produktów zawierających skrobię modyfikowaną). Celiakia u dzieci i niemowląt objawiać się może niedoborem wzrostu i masy ciała, słabym rozwojem mięśni, wzdętym brzuszkiem i bladością skóry. Trzeba jednak pamiętać, że chociaż objawy te powinny stanowić sygnał alarmowy i skłonić do zasięgnięcia porady lekarza, tylko biopsja jelita pozwala jednoznacznie stwierdzić czy rzeczywiście jest to celiakia. U dzieci gluten należy wprowadzać do diety z rozwagą, stopniowo. (W przypadku karmienia piersią między 5-6 miesiącem życia, u niemowląt karmionych sztucznie w 6 miesiącu życia). Jeżeli przeoczymy ten czas, z podawaniem produktów zawierających gluten należy się wstrzymać do 9, 10 miesiąca życia dziecka. Zbyt wczesne lub zbyt późne wprowadzenie glutenu do diety malucha może zwiększyć ryzyko, że rozwinie się celiakia. Objawy u dzieci w razie nieprzestrzegania diety mogą być bardzo poważne (z zaburzeniami neurologicznymi i niepełnosprawnością intelektualną włącznie), więc choroby tej nie wolno bagatelizować.