30.12.2019
Kiszonki są świetnym źródłem naturalnych probiotyków. Dowiedz się, jak przygotować kiszonki w domu i dlaczego warto podawać je dzieciom.
Probiotyki to dobroczynne bakterie, które zasiedlają jelita człowieka i mają zbawienny wpływ na zdrowie całego organizmu. Są one dostarczane z zewnątrz, wraz z jedzeniem lub z preparatami aptecznymi. Ogromnie ważne jest, by pilnować ich odpowiedniej podaży.
Probiotyki wpływają korzystnie na układ trawienny, chronią przed toksynami i szkodliwymi drobnoustrojami, pomagają zapobiegać biegunkom. Łagodzą nietolerancje pokarmowe i alergie, wspierają odbudowę odporności organizmu po antybiotykoterapii.
Jednym z najpopularniejszych źródeł probiotyków są kiszonki i fermentowane przetwory mleczne. Kiszenie warzyw i owoców jest stosunkowo proste, każdy może zrobić to w domu i dzięki temu mieć zapas zdrowych, domowych kiszonek. Do kiszenia nadają się ogórki, buraki, kapusta, kalafior, marchewka, pomidory, papryka i wiele innych warzyw, ale także owoców np. cytryny.
Kiszonki można zacząć podawać dziecku, które skończyło rok. Wcześniej probiotyki dostarczane są z mlekiem mamy (w przypadku dzieci karmionych naturalnie) oraz w mieszankach mlecznych (w przypadku dzieci karmionych sztucznie).
Przepisy na kiszonki
1. Botwinka
Składniki:
Przygotowanie: Botwinkę w całości należy dokładnie oczyścić i umyć. Liście można pokroić ale nie trzeba, buraczki zwykle też są małe i mają cienką skórkę więc można je włożyć do słoika w całości. Po dodaniu do słoika przypraw całość należy zalać solanką. Po upływie niecałego tygodnia botwinka jest gotowa, jeśli chcesz otrzymać sok z botwinki, warto zostawić wszystko w słoiku nawet do dwóch tygodni, choć wtedy raczej już korzenie i liście nie będą zbyt smaczne.
2. Kalafior
Składniki:
Przygotowanie: Kalafior po dokładnym umyciu należy podzielić na różyczki i przełożyć do słoika. Potem należy dodać przyprawy wedle uznania i zalać wodą z solą. Do kiszenia można użyć łyżki wody spod kiszonych ogórków. Kalafior jest gotowy do jedzenia nawet już po 2-3 dniach ale najlepszy będzie po minimum tygodniu.
Zapach kiszonego kalafiora może być dość nieprzyjemny, ale warto się przyzwyczaić, bo kalafior jest bardzo smaczny po ukiszeniu.
3. Cytryna w miodzie
Składniki:
Przygotowanie: Cytryny należy umyć i obrać ze skórki, po czym podzielić pokroić na mniejsze kawałki, na przykład na plasterki. Nie należy przesadzać z przyprawami, wystarczy mały ząbek czosnku, można dodać goździki lub kawałek cynamonu. Całość należy zalać miodem. Cytryny gotowe będą już po 2-3 dniach. Można zjadać cytrynę ale też wykorzystać miód z kiszenia, na przykład dodając go do wody czy niezbyt gorącej herbaty. Ten zestaw jest świetny na wzmacnianie odporności, warto go też stosować przy infekcjach.
4. Jabłka
Składniki:
Przygotowanie: Umyte jabłka należy pokroić na cząstki, np. na ćwiartki. Dodać przyprawy, zalać wodą z solą. Można użyć odrobiny wody z kiszonej kapusty. Jabłka są ukiszone już po kilku dniach, mają przyjemny słodko- kwaśny smak. Ich smak jest dość łagodny, dlatego mogą być dobrym wyborem na początki zapoznawania dziecka z kiszonkami.
5. Kiełki (rzodkiewki, pora, brokuła)
Składniki:
Przygotowanie: Kiełki można wyhodować samemu ale nadadzą się też kiełki gotowe, ze sklepu. Należy włożyć je do słoika z przyprawami, zalać wodą z solą. Kiełki można jeść już po dwóch dniach, są bardzo zdrowe na surowo a po ukiszeniu ich wartość jeszcze się podnosi. Można dodawać je do sałatek, do kanapek lub jeść samodzielnie.