26.9.2019
Konsultacja merytoryczna: lek. med. Danuta Chrzanowska-Liszewska, specjalista pediatrii i neonatologii
Fasola to bogactwo białka, zawiera potas, fosfor i wapń. Jest świetnym źródłem witamin z grupy B, a szczególnie witaminy B1. Warto włączyć ją do diety dziecka, należy mieć jednak na uwadze, że fasola ma właściwości wzdymające, dlatego dziecko nie powinno dostawać jej w dużych ilościach.
Składniki:
Składniki należy zblendować na gładką masę. Na koniec, dla zaostrzenia smaku, można dodać do pasty drobno pokrojone, podprażone jabłko lub pokrojonego ogórka kiszonego.
Soczewica to kolejne godne polecenia źródło białka i wielu witamin. Jest bogata w potas i kwas foliowy, dlatego warto polecać ją także przyszłym mamom. Na rynku można dostać soczewicę czerwoną, zieloną, brązową a także czarną. Czerwona soczewica świetnie nadaje się do przygotowywania gęstych, sycących zup, bo szybko się rozgotowuje na papkę. Będzie też dobrym wyborem przy robieniu past.
Składniki:
Do tego przepisu można tez wykorzystać biały ser. Cebule należy zeszklić i zblendować razem z soczewicą i serem. Posolić do smaku. Można dodać odrobinę przyprawy curry.
Awokado jest kaloryczne i tłuste, ale jednocześnie bardzo zdrowe. Jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-9, ale także omega-3 i omega-6. Ponadto zawiera potas, witaminy C, E, A, a także z grupy B. Awokado możesz rozsmarować na kromce chleba zamiast masła pod wędlinę czy ser. Ale możesz też zrobić z niego głównego bohatera kanapki.
Składniki:
Awokado obierz i skrop cytryną. Wyciśnij czosnek przez praskę, dodaj do awokado, daj troszkę soli i oliwy. Do tej pasty możesz dodać świeże zioła. Dobrze sprawdzi się natka pietruszki lub kolendra. Na wierzchu możesz dać plasterek pomidora, bo pomidor i awokado to jedno z najlepszych smakowych i prozdrowotnych połączeń.
Warto zastąpić wędlinę własnoręcznie przygotowaną pastą. Dzięki temu unikamy zbędnych składników, np. konserwantów czy dużej ilości soli.
Składniki:
Kurczaka z pozostałymi składnikami należy zblendować na gładką masę. Zamiast musztardy, dla zaostrzenia smaku i ciekawszego koloru, można dodać do masy kilka suszonych pomidorów. Jeśli pasta jest zbyt mdła można dodać szczyptę soli.
Sardynki znane są ze swoich prozdrowotnych właściwości, są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Mają też dużo witaminy D i B12. Jeśli tylko to możliwe należy unikać kupowania sardynek z puszki, warto poszukać takich w szklanym opakowaniu.
Składniki:
Rozetrzyj widelcem ser z sardynkami dodając oliwę. Dla zaostrzenia smaku można dodać pokrojonego drobno ogórka kiszonego.