Poznaj korzyści dla Twojego dziecka i Ciebie płynące z karmienia piersią.
Dowiedz się jak karmić piersią i jak pokonać problemy związane z laktacją.
DIETA
Widok sekcji
Artykuły
Filmy
Narzędzia

Proste pasty do chleba dla roczniaka

Pasty do chleba to świetny sposób na urozmaicenie dziecięcego jadłospisu. Są smakowicie kolorowe a także pozwalają wpleść do diety malucha zdrowe składniki, za którymi nie przepada.
Redakcja LOVI, konsultacja lek. med. Danuta Chrzanowska-Liszewska, specjalista pediatrii i neonatologii | 31 grudnia 2015
17 komentarzy | Dodaj ocenę: (2)

Oto garść prostych przepisów na  pasty do chleba. Zastąpcie nimi nudne kanapki z serem żółtym i wędliną i cieszcie się wspólnymi posiłkami. Proponujemy Wam pasty warzywne, rybne, mięsne, znajdzie się też coś dla łasuchów.

 

Konsultacja Merytoryczna
 
 
 
 
lek. med. Danuta Chrzanowska-Liszewska
specjalista pediatrii i neonatologii

Pasty z warzyw strączkowych

Warzywa strączkowe, czyli fasola, groszek, bób, ciecierzyca, soczewica, są bogate w białko i pełne witamin (głównie z grupy B) oraz mikroelementów (wapń, fosfor, żelazo, miedź, cynk i jod),  dlatego warto włączyć je do diety dzieci po 12 miesiącu życia. Wcześniej mogłyby być zbyt obciążające dla małego brzuszka, gdyż potrafią być wzdymające. Są bogate w błonnik, węglowodany i bardzo sycące, dzięki swoim właściwościom stanowią podstawę żywienia na dietach wegetariańskich i wegańskich.

Pasta fasolowa a’la smalec

Składniki:

  • szklanka ugotowanej fasoli

  • mała cebula

  • jabłko

  • majeranek

  • olej

  • sól i pieprz do smaku

Fasolę moczymy przez noc, gotujemy do miękkości. Na patelni podsmażamy delikatnie cebulę i jabłko pokrojone w kostkę, możemy podlać je wodą i poddusić. Blendujemy fasolę na gładką masę, dodajemy cebulkę i jabłko i blendujemy w zależności od wieku i upodobań dziecka na gładko lub tak, by kawałki były wyczuwalne. Dodajemy majeranek, ewentualnie sól i pieprz i mieszamy. Najlepsze po schłodzeniu.

Pasta z czerwonej soczewicy

Składniki:

  • szklanka soczewicy

  • cebula

  • łyżka oliwy

  • sól i pieprz do smaku

  • przecier pomidorowy

Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą, cebulę szklimy na patelni, dodajemy soczewicę i zalewamy 1,5 szklanki wrzątku. Mieszamy, nastepnie gotujemy ok. 15 minut. Jeśli masa jest zbyt gęsta dolewamy wody. Jeśli dziecko lubi pomidorowe smaki dodajemy przecier. Doprawiamy do smaku.


Hummus
Niczym innymi, jak pastą z cieciorki, jest popularny w ostatnich latach hummus, który również łatwo przygotować w domu

 

Pasty mięsne i rybne

Domowe pasty mięsne są o niebo zdrowsze niż wędlina kupiona w sklepie. Warto włączyć je do jadłospisu malucha.

Pasta z kurczaka

Ta nietypowa pasta z wykorzystaniem bakalii jest nie tylko zdrowa, ale może też przekonać dziecko do siebie atrakcyjnym, lekko słodkim smakiem. Jest też dobrym pomysłem na zużycie mięsa z rosołu.

Składniki:

  • 20 dkg ugotowanego bądź upieczonego kurczaka

  • garść orzechów i żurawiny

  • mała cebula

  • naturalny gęsty jogurt bądź majonez

  • sok z cytryny

  • oliwa

  • sól i pieprz (ewentualnie)

Pokrojoną cebulę lekko szklimy na patelni, miksujemy z kurczakiem. W zależności od wieku dziecka dodajemy drobno pokrojone, pokruszone bakalie lub miksujemy na gładko. Na koniec dodajemy cytrynę i przyprawy do smaku a także jogurt i mieszamy.

UWAGA: orzechy są silnie alergizujące, nie polecamy podawać ich dzieciom przed ukończeniem roku, a i wtedy należy zacząć od małej ilości i pilnie obserwować reakcję organizmu dziecka.

Awanturka

Wiele dzieci nie przepada za rybami, a specjaliści polecają szczególnie jedzenie tłustych morskich gatunków, jako świetnego źrodła wapnia (sardynki wraz z ośćmi) i kwasów omega. Warto dać rybom szansę w menu i podać je dziecku jako pastę na kanapkę.

Składniki:

  • puszka sardynek lub szprotek w oleju

  • 25 dkg twarogu

  • szczypiorek

  • kilka łyżek naturalnego jogurtu

  • ogórek kiszony (ewentualnie)

  • sól i pieprz do smaku

Ryby należy odsączyć i rozgnieść widelcem wraz z białym serem. Dla lepszej konsystencji można dodać trochę masła lub jogurtu. Dodajemy szczypiorek i przyprawy. Jako urozmaicenie można pastę podzielić na części i dodać do nich paprykę, awokado czy pokrojonego drobno ogórka kiszonego, wedle upodobań.


Uwaga!
Pamiętaj, żeby pasty rybne robić szczególnie ostrożnie, ze względu na znajdujące się w nich ości!

 

Pasty serowe

Ser jest wdzięczną bazą past, może być wykorzystywany do past na słodko ale też do tych wytrawnych.

Pasta „Zielona”

  • 20 dkg twarogu lub kremowego serka

  • pestki dyni, słonecznika, siemię lniane

  • siekana pietruszka, bazylia lub koperek

  • kiełki

  • awokado

  • jogurt naturalny (w zależności od konsystencji)

  • sól i pieprz, sok z cytryny do smaku

Pestki i natkę, koperek drobno siekamy lub wręcz miksujemy. Dodajemy roztarty twarożek i awokado. Dla lepszej konsystencji proponujemy jogurt, zaś do smaku - sól, pieprz, kapkę oliwy. Posypujemy kiełkami, o ile nie ma sprzeciwu ze strony malucha.

Pasta „Zimowa”

Składniki

  • serek kremowy lub twaróg roztarty z jogurtem naturalnym

  • garść rodzynek, żurawiny, daktyli

  • cynamon

  • miód

  • cząstki pomarańczy

Bakalie namaczamy we wrzątku, miksujemy lekko wraz z pomarańczą i dodajemy do serka. Mieszamy razem bądź miksujemy. Dosypujemy cynamon i dodajemy łyżeczkę miodu. Dla zaostrzenia smaku i wzmocnienia odporności dziecka można dodać troszkę startego imbiru lub skórki z wyszorowanej uprzednio cytryny.

 

Pasty na słodko

Słodkie nie musi od razu oznaczać niezdrowe, jednak lepiej zrobić słodkości samemu niż korzystać ze smarowideł dostępnych w sklepach.

Pasta czekoladowa z cieciorki

Składniki

  • szklanka ugotowanej cieciorki

  • gorzkie kakao (do smaku i dla koloru)

  • cukier (wedle upodobań)

Kakao mieszamy z cukrem i zalewamy odrobiną wody do rozpuszczenia. Miksujemy cieciorkę i łączymy z kakao. Ta pasta nadaje się nie tylko do chleba ale też do naleśników czy pancake’ów.

Pasta z daktyli

Składniki

  • suszone daktyle

  • orzechy/migdały/pestki/rodzynki czy żurawina

  • kakao ewentualnie

Namaczamy daktyle, miksujemy razem z dodatkami wybranymi według uznania, w zależności od wieku dziecka i ryzyka uczuleń.  Dodajemy wody, jeśli potrzeba, oleju kokosowego lub oliwy dla lepszej konsystencji. Daktyle są naturalnie bardzo słodkie, dlatego nie potrzebujemy dodawać już cukru. 

Aktualności
21 SIERPNIA 2017
Lubicie podróżować, a w trakcie podróży towarzyszy Wam kubeczek LOVI 360°? Weźcie udział w naszym konkursie. Atrakcyjne nagrody czekają!
© by Lovi . Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zadzwoń do nas:
tel. +48 46 858 00 00
(obsługa klienta czynna w godzinach od 8 do 15)
Newsletter
Zostaw nam swój adres e-mail, a co miesiąc
otrzymasz newsletter wypełniony nowościami.
W ramach naszej witryny wykorzystujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.
AKCEPTUJĘ
';
ZAMKNIJ

Karmienie piersią jest jedynym naturalnym sposobem żywienia niemowląt i żaden preparat zastępujący mleko kobiece nie posiada identycznych właściwości, co mleko kobiece.
Bardzo dziękujemy za zgłoszenie się do testów butelki LOVI Medical+.
Z góry bardzo dziękujemy za opinię.

ANKIETA DOTYCZĄCA UŻYTKOWANIA BUTELKI LOVI MEDICAL+

Uprzejmie prosimy o zaznaczenie właściwej odpowiedzi lub odpowiedź na poniższe pytania:

Cz. I - wypełnić przed przetestowaniem butelki LOVI Medical+:

  1. Czy używała Pani butelki LOVI Medical+?
    TAK NIE
  2. Czy słyszała Pani o butelce LOVI Medical+? Jeśli tak, to skąd?
    nie słyszałam
    tak, z Internetu
    tak, od koleżanki/znajomej
    usłyszałam o niej w innych okolicznościach (jakich?):

cz. II - wypełnić po użyciu butelki LOVI Medical+:

  1. Czy butelka LOVI Medical+ spełniła Pani oczekiwania? W jakim stopniu?
  2. Czy smoczek dobrze się odpowietrza?
  3. Czy przejrzystość butelki jest porównywalna do innych butelek do karmienia?
  4. Jakie zalety posiada według Pani butelka LOVI Medical+ z dynamicznym smoczkiem?
  5. Czy zauważyła Pani różnice między karmieniem butelką LOVI Medical+ z dynamicznym smoczkiem a innymi butelkami ze smoczkiem z jednorodnego silikonu? Jeśli tak to jakie?
  6. Czy miała Pani jakiekolwiek problemy z użytkowaniem butelki LOVI Medical+? Jeśli tak to jakie?
  7. Czy zauważyła Pani różnicę pomiędzy poprzednio używaną przez Panią butelką LOVI (pyt. do Mam używających wcześniej butelki LOVI)
WYŚLIJANULUJ