Poznaj korzyści dla Twojego dziecka i Ciebie płynące z karmienia piersią.
Dowiedz się jak karmić piersią i jak pokonać problemy związane z laktacją.
DIETA
Widok sekcji
Artykuły
Filmy
Narzędzia

Placki na 12 sposobów

Placki to proste, szybkie i pożywne danie, które sprawdzi się znakomicie jako posiłek główny albo przekąska. Placki są smaczne i łatwe do zrobienia, a składniki do ich wykonania z reguły mamy pod ręką.
Przepis na placki dla dzieci
Redakcja LOVI, konsultacja lek. med. Danuta Chrzanowska-Liszewska, specjalista pediatrii i neonatologii | 4 maja 2015
54 komentarzy | Dodaj ocenę: (3)
KONSULTACJA MERYTORYCZNA
 
 

lek. med. Danuta Chrzanowska-Liszewska
 
specjalista pediatrii
i neonatolog

Placki można zrobić niemal ze wszystkiego,  w wersji wytrawnej i na słodko. Wiele niejadków zamieni się w małe łakomczuchy na widok pysznych racuchów z jabłkami posypanych cukrem pudrem, zaś placki z bananami na pewno znikną z talerza zanim na dobre wystygną.

Różne warianty tej potrawy to również doskonały sposób na „przemycenie” warzyw, niezbędnych w diecie dzieci, a często przez nie nielubianych. Placki to świetna alternatywa dla zupki jarzynowej; zrobione z cukinii, marchwi czy dyni są pyszną i zdrową przekąską, a także sposobem na to, żeby nasz maluch rozsmakował się w warzywach.

W prawidłowo skomponowanej diecie maluszka nie może zabraknąć nabiału bogatego w wapń, dlatego można je robić też z wykorzystaniem mleka, kefiru czy jogurtu. Ważnym składnikiem ich ciasta jest jajko, źródło wielu wartościowych składników, takich jak białko, żelazo czy witaminy.  


Placki warzywne

PLACKI DYNIOWE

  • 2 kubki startej dyni

  • 2 jajka

  • 4 - 5  łyżek mąki

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • 2 łyżki cukru (według uznania)

  • olej  do smażenia

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich pianę. Utartą dynię przesypujemy do miski. Mieszamy z mąką, cukrem, jogurtem i żółtkami. Na koniec do masy dodajemy ubite białka i całość delikatnie mieszamy. Smażymy na oleju, a rumiane placuszki układamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem.



PLACUSZKI Z CUKINII

Dobra alternatywa dla placków ziemniaczanych, bardzo popularnych na naszych stołach. Cukinia to lekkostrawne warzywo dyniowate bogate w żelazo, magnez oraz wiele witamin. Właśnie dzięki  wielu wartościom odżywczym szczególnie mocno polecana jest małym dzieciom. Takie placuszki to nic innego jak placki ziemniaczane, gdzie, zamiast ziemniaka, w roli głównej występuje zielona cukinia.

  • 1 cukinia

  • 1-2 jajka (w zależności od wielkości cukinii)

  • 1 mała cebula

  • około 3 łyżek mąki

  • sól

  • olej do smażenia

Cukinię ścieramy na tarce o średnich oczkach. Cebulę ucieramy i dodajemy do cukinii.  Całość łączymy z jajkiem, mąką, solą i dokładnie mieszamy. Z przygotowanej masy formujemy niewielkie placuszki i smażymy na rozgrzanej patelni. Doskonałe bez dodatków lub z serkiem śmietankowym.

Zanim podamy placki naszemu maluszkowi

warto odsączyć je z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku kuchennym.



PLACUSZKI MARCHWIOWE

Marchewka to często jedno z pierwszych warzyw, które wprowadzamy, rozszerzając dietę dziecka. Często staje się ona ulubionym warzywem malucha. Ciekawym sposobem na jej podanie są pomarańczowe placuszki. Wykonujemy je analogicznie do placków cukiniowych, bazą, obok startej marchewki, są mąka, jajko i cebula. Składniki ucieramy i  mieszamy ze sobą – doprawiamy do smaku (solą, pieprzem, można dodać do masy drobno pokrojoną pietruszkę) i smażymy na oleju.


Placki z dodatkiem kaszy

PLACUSZKI Z KASZY MANNY (pszennej lub orkiszowej)


Może to być zwykła kaszka manna ale polecamy również kaszę mannę orkiszową. Nie różnią się one smakiem, a orkisz jest zdrowszy i ma wiele cennych witamin oraz składników mineralnych. Dodatkowo gluten zawarty w kaszce orkiszowej  jest dużo lepiej tolerowany niż gluten w zwykłej kaszce pszennej.  

  • 1,5 szklanki kaszki

  • 1 szklanka mleka

  • 1 jajko

  • olej do smażenia

Wszystkie składniki wrzucamy do miski, mieszamy na jednolitą masę. Kiedy się połączą, odstawiamy na 15 minut, żeby kaszka napęczniała. Następnie placki smażymy na rozgrzanym oleju. Najlepiej smakują z dżemem lub  posypane cukrem pudrem.
 


PLACKI Z KASZY JAGLANEJ

Kasza jaglana to kolejny składnik, którego nie powinno zabraknąć na naszych stołach. Jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu, ma właściwości antywirusowe i jest dobrym lekarstwem na katar! Dlatego placuszki z tej właśnie kaszy są idealnym daniem w okresie wiosennym, kiedy zmienna pogoda sprzyja przeziębieniom. Po ugotowaniu kasza jaglana może być trochę gorzka i dzieci nie zawsze chętnie ją jedzą, placki są więc dobrym rozwiązaniem.

  • 100 gramów kaszy jaglanej (ugotowanej)

  • 0,5  szklanki mleka

  • 2 jajka

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (lub mąki  bezglutenowej)

  • 30 gramów mąki ziemniaczanej

  • łyżeczka cukru waniliowego

  • szczypta soli

Kaszę miksujemy z jajkami, cukrem waniliowym i mlekiem. Suche składniki – mąkę pszenną, ziemniaczaną i sól - wsypujemy do osobnej miski. Do masy z kaszy jaglanej dodajemy połączone, suche składniki i dokładnie mieszamy, aż otrzymamy gładką masę. Placuszki smażymy z obu stron. Najlepiej smakują  polane musem ze  zmiksowanych truskawek, można skorzystać też z owoców mrożonych.

 

Placki serowe

PLACKI Z SERA BIAŁEGO

Małe dzieci uwielbiają serki. Niestety najczęściej są to serki homogenizowane, z dużą ilością cukru, sztucznych dodatków i konserwantów. Warto przyrządzić danie, gdzie bazą będzie naturalny biały ser.

  • 300 gramów białego sera (najlepiej tłustego)

  • ¾ szklanki mąki

  • 3 jajka

  • cukier waniliowy

Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę. Żółtka dodajemy do mąki, sera, dosypujemy cukru waniliowego. Kiedy masa będzie jednolita dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Placuszki nakładamy łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy z obydwu stron.
 


 

Pamiętaj, by przed użyciem jajek zawsze umyć je gorącą bieżącą wodą.


PLACKI Z SERA RICOTTA

  • opakowanie serka ricotta (250 g)

  •  4  jajka

  •  0,5  szklanki mąki

  • 1,5 łyżeczki cukru

  • szczypta soli

  • olej do smażenia

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z serem i cukrem. Do gładkiej masy dodajemy mąkę (przesiewamy przez sitko), delikatnie mieszamy, a następnie formujemy małe placuszki i smażymy na patelni na złocisty kolor.  Placuszki – małe serniczki - wspaniale smakują podane z owocami sezonowymi.

 

Placki trochę inaczej

PLACUSZKI Z MĄKI KUKURYDZIANEJ

Placki to przede wszystkim mąka, mleko i jajka. Na rynku dostępnych jest wiele zamienników, dzięki czemu również alergicy mogą jeść ulubione potrawy. Mleko krowie może być zastąpione przez mleko bez laktozy lub mleko roślinne, a alternatywą dla mąki pszennej może być mąka kukurydziana lub mąka ryżowa.

Jajka z powodzeniem zastąpimy papką z mielonego siemienia lnianego z wodą lub rozdrobnionym bananem.

Nie tylko alergie powodują, że sięgamy po nowe rozwiązania kulinarne. Dostępność wielu produktów sprawia, że możemy eksperymentować, a dzieci wraz z nami stają się kulinarnymi odkrywcami.

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej

  • 1 szklanka mąki pszennej (lub mąki bezglutenowej)

  • 1 szklanka mleka

  • 0,5 szklanki wody

  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

  • 2 jajka

  • 0,5 łyżeczki cukru

  • cukier waniliowy


Mąkę pszenną przesiewamy przez sitko, dodajemy mąkę kukurydzianą i cukier waniliowy. Następnie wlewamy wodę, mleko, olej i jajka. Wszystkie składniki mieszamy, aż utworzy się gładka, jednolita masa. Placuszki nakładamy na patelnię i smażymy, przekładamy na drugą stronę, kiedy będą widoczne niewielkie pęcherzyki powietrza. Gotowe układamy na talerzu i polewamy syropem klonowym. Ten pyszny, słodki sos, coraz popularniejszy na naszych stołach, ma wiele zalet. Jest niskokaloryczny, zupełnie naturalny, a jednocześnie bogaty w składniki odżywcze, takie jak potas, wapno czy magnez.


PLACUSZKI Z RODZYNKAMI

Placki można zrobić niemal ze wszystkiego, także z takich łatwo dostępnych składników jak ziemniaki i rodzynki. Kiedy maluch jest głodny, ale sam nie wie, czy ma ochotę na obiad czy zadowoliłby się większym kawałkiem ciasta, placki z rodzynkami sprawdzą się idealnie.

  • 4 ziemniaki

  • 5 łyżek mąki

  • 1 jajko

  • 0,5 kubeczka rodzynek

  • sól

  • olej do smażenia

  • łyżka cukru pudru

Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 min, następnie odcedzamy na sitku.  Gotujemy ziemniaki, później mielimy maszynką lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy do nich jajko, mąkę , szczyptę soli i rodzynki. Dokładnie mieszamy. Z masy formujemy placuszki i smażymy na oleju z obu stron, aż się zarumienią. Przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.



PYSZKI

  • 2 jajka

  • 2 łyżki mąki

  • 2-3 łyżki mleka

Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę. W osobnym naczyniu ucieramy żółtka z mąką i mlekiem, następnie dodajemy do białek. Formujemy małe placuszki. Smażymy na patelni. Jemy jeszcze ciepłe. Najlepiej smakują posmarowane ulubionym dżemem.


Placki z owocami

PLACUSZKI Z JABŁKAMI

Smaki z dzieciństwa to przede wszystkim placki z owocami. Z jabłkami, choć proste i klasyczne, za każdym razem mogą smakować trochę inaczej, w zależności od gatunku użytych owoców.  Te bardziej kwaśne po usmażeniu idealnie smakują z dodatkiem cukru pudru. Słodkie jemy bez żadnych dodatków, ciepłe, zaraz po przygotowaniu.  

  • 3 jabłka

  • 1,5 szklanki mąki

  • 1 szklanka jogurtu lub kefiru

  • olej do smażenia

  • 2 jajka

  • cukier puder

Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do miski dodajemy jajka, jogurt, mąkę. Mieszamy. Smażymy na oleju.


PLACUSZKI Z BANANAMI

  •  3 - 4 dojrzałe banany

  • 1,5 szklanki mąki

  • 1 szklanka jogurtu lub kefiru

  • olej do smażenia

  • 2 jajka

  • cukier puder

Banany myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na talarki. Ciasto na placki przygotowujemy, mieszając pozostałe składniki na gładką masę, a następnie zalewamy nim pokrojone banany i delikatnie mieszamy. Dojrzałe owoce są bardzo miękkie i trzeba uważać, żeby się nie rozpadły. Następnie na rozgrzanym oleju układamy bananowe krążki i smażymy z obu stron. Placki wyśmienicie smakują bez dodatku cukru, gdyż same w sobie są już bardzo słodkie. Niewielkie krążki doskonale pasują do małych rączek.


Placki zjedzone zaraz po usmażeniu smakują najlepiej.  Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zapakować takie danie na spacer i dać je dziecku, kiedy zgłodnieje. Placki sprawdzą się też, kiedy zaprosimy zaprzyjaźnione dzieci do domu. Są szybkie i proste w przygotowaniu, dlatego nietrudno zrobić większą ich ilość, zarówno dla naszych pociech, jak i dla ich opiekunów. 

EKSPERT RADZI
lek. med. Danuta Chrzanowska-Liszewska
specjalista pediatrii
i neonatolog

Od kiedy w diecie dziecka mogą pojawić się placki?

Uważa się, że przewód pokarmowy jednorocznego dziecka jest na tyle dojrzały, że można wprowadzać do diety potrawy, które jedzą dorośli, pod warunkiem, że dorośli jedzą zdrowo i lekkostrawnie.

Jeśli chodzi o smażenie, to zaleca się unikanie smażonych pokarmów, mając na myśli głównie mięso. Krótkie smażenie placków, na odpowiednim oleju, nie powinno zaszkodzić dziecku. Przy czym, oczywiście, smażonych placków nie należy podawać codziennie, mają stanowić raczej urozmaicenie diety.

Polecam też poszukanie alternatywnych sposobów przyrządzania, jak pieczenie w piekarniku na blasze posmarowanej olejem. Po tradycyjnym smażeniu dobrze jest  placki odsączyć, kładąc je na chwilę na papierowym ręczniku.

Należy także pamiętać, że za każdym razem, gdy wprowadzamy nową potrawę, należy podać dziecku niewielką jej ilość, żeby sprawdzić, czy nie będzie problemów. Tak jest też z placuszkami, naleśnikami.

 

Aktualności
19 CZERWCA 2017
Nasza nowość - elektroniczny laktator LOVI Expert - od teraz dostępny w Twoim sklepie.
© by Lovi . Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zadzwoń do nas:
tel. +48 46 858 00 00
(obsługa klienta czynna w godzinach od 8 do 15)
Newsletter
Zostaw nam swój adres e-mail, a co miesiąc
otrzymasz newsletter wypełniony nowościami.
W ramach naszej witryny wykorzystujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.
AKCEPTUJĘ
';
ZAMKNIJ

Karmienie piersią jest jedynym naturalnym sposobem żywienia niemowląt i żaden preparat zastępujący mleko kobiece nie posiada identycznych właściwości, co mleko kobiece.
Bardzo dziękujemy za zgłoszenie się do testów butelki LOVI Medical+.
Z góry bardzo dziękujemy za opinię.

ANKIETA DOTYCZĄCA UŻYTKOWANIA BUTELKI LOVI MEDICAL+

Uprzejmie prosimy o zaznaczenie właściwej odpowiedzi lub odpowiedź na poniższe pytania:

Cz. I - wypełnić przed przetestowaniem butelki LOVI Medical+:

  1. Czy używała Pani butelki LOVI Medical+?
    TAK NIE
  2. Czy słyszała Pani o butelce LOVI Medical+? Jeśli tak, to skąd?
    nie słyszałam
    tak, z Internetu
    tak, od koleżanki/znajomej
    usłyszałam o niej w innych okolicznościach (jakich?):

cz. II - wypełnić po użyciu butelki LOVI Medical+:

  1. Czy butelka LOVI Medical+ spełniła Pani oczekiwania? W jakim stopniu?
  2. Czy smoczek dobrze się odpowietrza?
  3. Czy przejrzystość butelki jest porównywalna do innych butelek do karmienia?
  4. Jakie zalety posiada według Pani butelka LOVI Medical+ z dynamicznym smoczkiem?
  5. Czy zauważyła Pani różnice między karmieniem butelką LOVI Medical+ z dynamicznym smoczkiem a innymi butelkami ze smoczkiem z jednorodnego silikonu? Jeśli tak to jakie?
  6. Czy miała Pani jakiekolwiek problemy z użytkowaniem butelki LOVI Medical+? Jeśli tak to jakie?
  7. Czy zauważyła Pani różnicę pomiędzy poprzednio używaną przez Panią butelką LOVI (pyt. do Mam używających wcześniej butelki LOVI)
WYŚLIJANULUJ