Poznaj korzyści dla Twojego dziecka i Ciebie płynące z karmienia piersią.
Dowiedz się jak karmić piersią i jak pokonać problemy związane z laktacją.
DIETA
Widok sekcji
Artykuły
Filmy
Narzędzia

Świąteczne menu malucha

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Już niedługo pierwsza Gwiazdka w życiu Twojego dziecka. Będzie rodzina, kolędy, choinka, prezenty. Chcemy, by dziecko uczestniczyło w Wigilii jak najpełniej, także przy stole. Bo dla nas Święta są najlepsze, gdy w domu są małe dzieci, a dzieci właśnie takie chwile będą wspominały najdłużej.
Świąteczne menu malucha
Paulina Heromińska, konsultacja lek. med. Danuta Chrzanowska-Liszewska, specjalista pediatrii i neonatologii | 2 grudnia 2013
24 komentarzy | Dodaj ocenę: (5)
KONSULTACJA MERYTORYCZNA
 
 
lek. med. Danuta Chrzanowska-Liszewska
 
specjalista pediatrii
i neonatolog

Na Wigilię czekamy cały rok. Na tę atmosferę, na spotkania w gronie bliskich osób, a także na potrawy, które często jemy tylko raz do roku, właśnie tego wieczoru. Chcemy wprowadzić w magię tego czasu nasze dzieci, pokazać im zwyczaje panujące w naszym domu, tradycje, które wynieśliśmy z domu rodzinnego. A także zapoznać ze smakami z wigilijnego stołu, jakie towarzyszą nam „od zawsze”.

Zgodnie z tradycją w wieczór wigilijny jemy potrawy postne, bezmięsne. Nie znaczy to jednak, że są to dania lekkostrawne. W dodatku często pojawiają się w nich też składniki skłonne uczulać nasze maluchy. Spróbujmy przygotować kilka prostych potraw, opartych na typowych świątecznych składnikach ale lżejszych, a więc odpowiednich dla najmłodszych domowników.

Ryby


Uwaga

Zanim podasz dziecku rybę zawsze dokładnie ją przebierz, nawet filet. W nim także mogą znaleźć się ości!

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć ryb. W Polsce najczęściej będą to  śledzie i karpie na zimno – w galarecie, oraz na ciepło – smażone. Nie wszyscy jednak lubią karpia, nie wszyscy zgadzają się z warunkami hodowli i sprzedaży tej ryby w okresie Świąt i daje się zauważyć tendencja zastępowania go innymi rybami np. łososiem.

Ryby jako takie są w diecie dziecka i dorosłego człowieka bardzo ważne i warto je często jeść. Zawierają fosfor, potas, wapń, jod a także witaminy A i D oraz witaminy z grupy B. Charakteryzują się wysoką jakością białka i cennymi tłuszczami (kwasy omega-3). Ryby można zacząć podawać dziecku karmionemu sztucznie od 6. miesiąca życia, a dziecku karmionemu piersią –  od 7. Kilka procent dzieci okazuje się być uczulone na białko występujące w mięsie ryb, dlatego zawsze należy wprowadzać je stopniowo, w małych ilościach, robiąc kilkudniowe przerwy, by móc ocenić, czy nie pojawiła się jakaś niepożądana reakcja.

Na początku najlepiej ugotować kawałeczek ryby na parze lub upiec w folii i dodać do zupy jako papkę. Na starcie dobre będzie mięso z ryb chudych, delikatniejszych: dorsz, sandacz, morszczuk, mintaj, pstrąg. Z czasem można zacząć podawać ryby bardziej tłuste (pamiętaj, że to „dobry” tłuszcz): łosoś, makrela, halibut. Karp nie jest szczególnie polecany, gdyż jego wartość odżywcza nie jest zbyt wysoka. Jeśli więc nie trzymasz się kurczowo tradycji, podaj dziecku na Wigilię jakąś inną, bardziej wartościową rybę, choć oczywiście karp też nie zaszkodzi. Ryb, których zdecydowanie należy unikać to pangi i tilapie. Sposób hodowli tych ryb powoduje, że ich mięso zawiera wiele szkodliwych zanieczyszczeń oraz antybiotyki.

LEKKIE PULPETY

Składniki:

  • bulion jarzynowy (ugotuj włoszczyznę z liściem laurowym, delikatnie doprawiając solą)

  • filet z ryby

  • pół pszennej bułki

  • cebula

  • jajko

  • natka pietruszki lub koperek

  • sól

  • opcjonalnie kasza manna lub bułka tarta

Przygotowanie:

Jeśli ryba jest mrożona, należy ją wcześniej rozmrozić a bułkę namoczyć w wodzie. Dokładnie wymieszać (można zmiksować) rybę, z odciśniętą bułką i posiekaną drobno cebulą. Dodać jajko, trochę soli i natkę lub koperek. Podsyp kaszą manną lub bułką tartą, jeśli masa nie jest dość gęsta. Utocz kulki mniej więcej wielkości piłeczek pingpongowych. Pulpety gotuj w bulionie na małym ogniu przez 30 – 40 minut.

Zupy i grzyby

Klasycznie na Wigilię robimy barszcz lub grzybową. I tak, jak buraki mogą i powinny pojawić się w diecie malucha zaraz na początku rozszerzania jego diety (6 - 7. miesiąc), tak grzyby są zdecydowanie niewskazane. Pierwszy powód jest taki, że nawet wytrawnym grzybiarzom zdarzają się wpadki a podanie trującego grzyba może grozić nawet śmiercią, szczególnie w przypadku delikatnego organizmu dziecka. Drugi, mniej dramatyczny, argument jest taki, że grzyby są ciężkostrawne i nawet dorośli miewają po nich sensacje żołądkowe. Do tej pory uważano, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych. Nie jest to prawda, jednak ilości składników odżywczych czy witamin nie są duże, więc główną zaletą grzybów pozostają walory smakowe. Założenie jest takie, żeby nie karmić nimi dzieci nawet do 10. roku życia.

BARSZCZ NA DOBRY POCZĄTEK

Składniki:

  • burak

  • marchewka

  • pietruszka

  • ćwiartka selera

  • kawałek pora

  • ziemniak

  • natka pietruszki

  • oliwa lub masło

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa poza burakiem ścieramy lub drobno kroimy. Gotujemy ok. pół godziny. Osobno gotujemy całego buraka do miękkości. Kroimy lub ścieramy, dodajemy do wywaru i reszty warzyw. Skrapiamy oliwą. Posypujemy natką. Gotujemy chwilę razem. Dla młodszego niemowlaka miksujemy.

Bakalie i desery

Bakalie, częsty składnik świątecznych ciast, kompotów i innych deserów, nie do końca nadają się dla małych dzieci. Lepiej wstrzymać się z podawaniem ich do ukończenia przez dziecko jednego roku, a i wtedy powinny być mocno rozdrobnione (łatwo się zakrztusić). Jeśli dziecko ma skłonność do alergii, to należy być szczególnie ostrożnym, bo większość orzechów ma silne działanie uczulające.
Dużo lepszym pomysłem na deser dla niemowlaka, zamiast makowca czy klusek z bakaliami, będą np. pieczone jabłka. Jeśli do wydrążonych gniazd nasiennych włożymy ciut konfitury domowej i lekko posypiemy cynamonem – smak i zapach Świąt gwarantowany. Maluch na pewno nie pogardzi też kisielem np. żurawinowym.

ULUBIONY KISIEL MIKOŁAJA

Składniki:

  • świeża żurawina – 2 szklanki

  • cukier  – kilka łyżeczek do smaku

  • mąka ziemniaczana – 2-3 łyżki, w zależności od tego, jaką chcemy uzyskać konsystencję

Przygotowanie:

Umytą, przebraną żurawinę obgotowujemy w wodzie kilka minut. Rozgniatamy ją, a gdy jeszcze zmięknie, przecieramy przez sito, by oddzielić skórki i dalej gotujemy. Słodzimy. Osobno rozrabiamy mąkę ziemniaczaną w małej ilości zimnej wody. Dolewamy do gotującej się żurawiny mieszając. Taki kisiel jest świetny do picia (więcej wody, mniej mąki ziemniaczanej) i jedzenia, na zimno i ciepło. I fantastycznie zdrowy.

Na koniec warto pomyśleć też o starszych, bo nawet  Mikołaj nie dostanie zdrowia pod choinkę. Może warto delikatnie zmodyfikować także te „dorosłe” przepisy świąteczne, by jeszcze długie lata w dobrym zdrowiu cieszyć się wspólnym Wigiliami.

Aktualności
19 CZERWCA 2017
Nasza nowość - elektroniczny laktator LOVI Expert - od teraz dostępny w Twoim sklepie.
© by Lovi . Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zadzwoń do nas:
tel. +48 46 858 00 00
(obsługa klienta czynna w godzinach od 8 do 15)
Newsletter
Zostaw nam swój adres e-mail, a co miesiąc
otrzymasz newsletter wypełniony nowościami.
W ramach naszej witryny wykorzystujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.
AKCEPTUJĘ
';
ZAMKNIJ

Karmienie piersią jest jedynym naturalnym sposobem żywienia niemowląt i żaden preparat zastępujący mleko kobiece nie posiada identycznych właściwości, co mleko kobiece.
Bardzo dziękujemy za zgłoszenie się do testów butelki LOVI Medical+.
Z góry bardzo dziękujemy za opinię.

ANKIETA DOTYCZĄCA UŻYTKOWANIA BUTELKI LOVI MEDICAL+

Uprzejmie prosimy o zaznaczenie właściwej odpowiedzi lub odpowiedź na poniższe pytania:

Cz. I - wypełnić przed przetestowaniem butelki LOVI Medical+:

  1. Czy używała Pani butelki LOVI Medical+?
    TAK NIE
  2. Czy słyszała Pani o butelce LOVI Medical+? Jeśli tak, to skąd?
    nie słyszałam
    tak, z Internetu
    tak, od koleżanki/znajomej
    usłyszałam o niej w innych okolicznościach (jakich?):

cz. II - wypełnić po użyciu butelki LOVI Medical+:

  1. Czy butelka LOVI Medical+ spełniła Pani oczekiwania? W jakim stopniu?
  2. Czy smoczek dobrze się odpowietrza?
  3. Czy przejrzystość butelki jest porównywalna do innych butelek do karmienia?
  4. Jakie zalety posiada według Pani butelka LOVI Medical+ z dynamicznym smoczkiem?
  5. Czy zauważyła Pani różnice między karmieniem butelką LOVI Medical+ z dynamicznym smoczkiem a innymi butelkami ze smoczkiem z jednorodnego silikonu? Jeśli tak to jakie?
  6. Czy miała Pani jakiekolwiek problemy z użytkowaniem butelki LOVI Medical+? Jeśli tak to jakie?
  7. Czy zauważyła Pani różnicę pomiędzy poprzednio używaną przez Panią butelką LOVI (pyt. do Mam używających wcześniej butelki LOVI)
WYŚLIJANULUJ