Poznaj korzyści dla Twojego dziecka i Ciebie płynące z karmienia piersią.
Dowiedz się jak karmić piersią i jak pokonać problemy związane z laktacją.
DIETA
Widok sekcji
Artykuły
Filmy
Narzędzia

Jesienne smaki w diecie dziecka

Jesień to piękna pora roku. Ale też często jest to czas pluchy i zmiennej pogody. Dzieci kaszlą, kichają, gorączkują. Za to stragany warzywniaków aż uginają się od naturalnych, dojrzewających w letnim słońcu witamin. Żal nie skorzystać. Poznajcie przepisy na jesiennie smaki.
Dieta wzmacniająca odporność dziecka
Paulina Heromińska, konsultacja lek. med. Danuta Chrzanowska-Liszewska, specjalista pediatrii i neonatologii | 4 listopada 2013
15 komentarzy | Dodaj ocenę: (7)
KONSULTACJA MERYTORYCZNA
 
 
lek. med. Danuta Chrzanowska-Liszewska
 
specjalista pediatrii
i neonatolog

Warzywa

Jesień to sezon na warzywa dyniowate – cukinie, patisony i oczywiście dynie same w sobie. Dynia od zawsze gości na naszych stołach, ale funkcjonowała raczej jako produkt zastępczy i była mocno niedoceniana. Pamiętacie dżem pomarańczowy robiony z dyni? W ostatnich latach wraca przebojem do naszej kuchni i słusznie. Jest ona bardzo bogata w witaminę A, inaczej betakaroten, stąd kolor miąższu. To ważny składnik dla zdrowych oczu a także, szczególnie ważnego w sezonie jesienno-zimowym, układu odpornościowego. Zawiera dużo witaminy C i E a także całą gamę witamin z grupy B. Z mikroelementów należy wymienić potas, żelazo, miedź. Jej pestki są pełne nienasyconych kwasów tłuszczowych, cynku i lecytyny, a także obfitują w witaminy. Warto ich sobie dosypać do sałatki czy musli. Dla dzieci nadają się od drugiego roku życia. A do tego dynia jest po prostu piękna, łatwa do wykorzystania w kuchni, lekkostrawna i nie uczula.

Dynię można wykorzystać w diecie dziecka już od 5. miesiąca życia w postaci ugotowanego przecieru.

DYNIOWE GNOCCHI  po 10. miesiącu

Składniki:

  • ok. 250 gramów ugotowanej dyni

  • dwa średniej wielkości ugotowane ziemniaki

  • ok. pół szklanki mąki pszennej

  • 2 łyżki kaszy manny

  • jajko

Przygotowanie:

Ugotowane warzywa rozcieramy na papkę, dodajemy jajko i kaszę mannę. Wyrabiamy ciasto i stopniowo dosypujemy mąki, w zależności od konsystencji. Formujemy podłużne wałki jak na kopytka i kroimy na kwadratowe kawałki. Następnie wrzucamy na lekko osolony wrzątek, gotujemy ok. 3 minut od wypłynięcia. Pomarańczowe kluski na pewno ucieszą oko malucha i chętnie ich spróbuje. W innej wersji dynię można zastąpić szpinakiem, wtedy gnocchi będą zielone, albo burakiem. Dla starszaków można posypać je startym serem np. parmezanem a także ziołami: miętą bądź bazylią.

Cukinia stanowi cenne źródło witamin z grupy B, witaminy C i PP a także karotenu.  Jest bogata w wapń oraz potas.
Przecieraną zupę jarzynową z dodatkiem cukinii możemy podawać dziecku już od 5. miesiąca życia.

PIECZONE PLACKI Z CUKINII po 10. miesiącu

Składniki:

  • 1 cukinia

  • 1 żółtko jajka

  • ok. 100 gramów mąki lub pół na pół z otrębami owsianymi

  • pół ząbka czosnku

  • pół marchewki

  • olej

  • szczypta soli

Przygotowanie:

Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Posypujemy lekko solą i czekamy aż puści sok, odciskamy. Ścieramy drobno marchew. Wyciskamy czosnek, roztrzepujemy żółtko. Łączymy cukinię, marchew, żółto, czosnek i dosypujemy mąki, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Następnie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni, lekko natłuszczamy folię aluminiową lub blachę i nakładamy placki. Pieczemy ok. 20 – 25 minut.

Bakłażan to również popularne jesienne warzywo. Niestety jest raczej ciężkostrawny i trzeba z jego podawaniem wstrzymać się co najmniej do ukończenia przez dziecko półtora roku. Nie jest też może jakoś wyjątkowo bogaty w witaminy ale ma ciekawe właściwości prozdrowotne. Zawiera antyoksydanty, które zapobiegają chorobom nowotworowym, a także wzmacniają odporność. Warzywo to również ma działanie odtruwające, co może być wskazane po kuracji antybiotykowej, dobrze działa też na układ krążenia.

DZIANY BAKŁAŻAN po 12. miesiącu

Składniki:

  • 1 bakłażan

  • 50 g brązowego ryżu

  • 100 g piersi z kurczaka

  •  natka pietruszki

  • sól i zioła do smaku

Przygotowanie:

Ryż gotujemy i odcedzamy. Mięso uprzednio pieczemy bądź gotujemy i kroimy na drobne kawałki, mieszamy z ryżem, można dodać odrobinę żółtego sera. Przyprawiamy, dodajemy natkę. Bakłażana myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Wyjmujemy miąższ, lekko solimy, po kilku minutach wycieramy sok, który puścił, gdyż nadaje on warzywu gorzki posmak. Następnie bakłażan napełniamy przygotowanym farszem. Zapiekamy w piekarniku, nagrzanym do temperatury 180 stopni  przez około 30 minut.

Owoce

Poza warzywami polska jesień to bogactwo owoców. To właśnie teraz jest najlepszy czas na jabłka, gruszki i śliwki. Jabłka można podawać dzieciom już w 5. miesiącu życia a gruszki w 7., śliwki od pierwszego roku. Na początku tarte, zmiksowane, bez skórki, jako przecier czy sok. Z czasem pod różnymi postaciami, wraz ze skórką bo pod nią znajdują się cenne substancje: polifenole i pektyny.

Jabłka nie bez kozery od zawsze miały „dobrą prasę”. Zawierają witaminy A i C, działają antybakteryjnie, przeciwnowotworowo, regulują procesy trawienne. Wzmacniają układ nerwowy, oczyszczają z toksyn, wspierają pracę wątroby. Są pełne cennych minerałów: magnezu, potasu, wapnia, krzemu, żelaza, cynku, miedzi.

PIECZONE JABŁKA Z NIESPODZIANKĄ po 8. miesiącu

Składniki:

  • kwaskowate jabłka – po jednym na osobę

  • dżem malinowy domowej roboty (wystarczy poddusić maliny z odrobiną cukru)

  • masło

Przygotowanie:

Jabłka myjemy, odcinamy wierzch, wydrążamy gniazda nasienne. W powstały otwór nakładamy dżem. Smarujemy naczynie masłem i układamy jabłka. Pieczemy w piekarniku o temperaturze 200 stopni, ok. 20 minut.

Gruszki mają niezbyt wiele witamin (po trochu C, B1, B2, PP), ale są bogate w składniki mineralne: potas, wapń, żelazo i magnez. Regulują pracę jelit, bo mają sporo błonnika.

ROLADKI DROBIOWE Z GRUSZKAMI po 1. roku

Składniki:

  • filet  z kurczaka

  • serek ricotta

  • gruszki

  • sól

  • olej

  • zioła np. tymianek

Przygotowanie:

Ricottę mieszamy z drobno pokrojonymi lub startymi, odciśniętymi z nadmiaru soku gruszkami. Filet rozbijamy na cienki płat, delikatnie solimy. Na mięso wykładamy ser z gruszkami, zostawiamy margines na brzegach, żeby nie wypływał. Zwijamy w roladki. Spinamy wykałaczkami, obsmażamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Obkładamy kawałkami gruszek i ziołami. Przykrywamy i pieczemy ok. 35-40 minut w 200 stopniach w piekarniku.

Śliwki są bogate w witaminy A, C, E, B1, PP, a także magnez, żelazo, wapń i potas oraz błonnik i pektyny. Świetnie sprawdzają się przy zaparciach, stosowane przy anemii.

ŚLIWKI POD PIERZYNKĄ po 1. roku

Składniki:

  • śliwki (mogą być inne kwaskowate owoce np. jabłka)

  • pół szklanki cukru

  • pół szklanki mąki

  • 5 dkg masła

Przygotowanie:

Śliwki myjemy, przecinamy, wyjmujemy pestki. Delikatnie oprószamy cukrem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Mąkę mieszamy z resztą cukru i masłem, wyrabiamy palcami na grudki. Posypujemy tym śliwki. Pieczemy w 200 stopniach ok. pół godziny.

Mamy, a Wy jak korzystacie z warzywnych i owocowych dobrodziejstw jesieni? Podzielcie się na forum swoimi przepisami!

Aktualności
21 SIERPNIA 2017
Lubicie podróżować, a w trakcie podróży towarzyszy Wam kubeczek LOVI 360°? Weźcie udział w naszym konkursie. Atrakcyjne nagrody czekają!
© by Lovi . Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zadzwoń do nas:
tel. +48 46 858 00 00
(obsługa klienta czynna w godzinach od 8 do 15)
Newsletter
Zostaw nam swój adres e-mail, a co miesiąc
otrzymasz newsletter wypełniony nowościami.
W ramach naszej witryny wykorzystujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.
AKCEPTUJĘ
';
ZAMKNIJ

Karmienie piersią jest jedynym naturalnym sposobem żywienia niemowląt i żaden preparat zastępujący mleko kobiece nie posiada identycznych właściwości, co mleko kobiece.
Bardzo dziękujemy za zgłoszenie się do testów butelki LOVI Medical+.
Z góry bardzo dziękujemy za opinię.

ANKIETA DOTYCZĄCA UŻYTKOWANIA BUTELKI LOVI MEDICAL+

Uprzejmie prosimy o zaznaczenie właściwej odpowiedzi lub odpowiedź na poniższe pytania:

Cz. I - wypełnić przed przetestowaniem butelki LOVI Medical+:

  1. Czy używała Pani butelki LOVI Medical+?
    TAK NIE
  2. Czy słyszała Pani o butelce LOVI Medical+? Jeśli tak, to skąd?
    nie słyszałam
    tak, z Internetu
    tak, od koleżanki/znajomej
    usłyszałam o niej w innych okolicznościach (jakich?):

cz. II - wypełnić po użyciu butelki LOVI Medical+:

  1. Czy butelka LOVI Medical+ spełniła Pani oczekiwania? W jakim stopniu?
  2. Czy smoczek dobrze się odpowietrza?
  3. Czy przejrzystość butelki jest porównywalna do innych butelek do karmienia?
  4. Jakie zalety posiada według Pani butelka LOVI Medical+ z dynamicznym smoczkiem?
  5. Czy zauważyła Pani różnice między karmieniem butelką LOVI Medical+ z dynamicznym smoczkiem a innymi butelkami ze smoczkiem z jednorodnego silikonu? Jeśli tak to jakie?
  6. Czy miała Pani jakiekolwiek problemy z użytkowaniem butelki LOVI Medical+? Jeśli tak to jakie?
  7. Czy zauważyła Pani różnicę pomiędzy poprzednio używaną przez Panią butelką LOVI (pyt. do Mam używających wcześniej butelki LOVI)
WYŚLIJANULUJ