Poznaj korzyści dla Twojego dziecka i Ciebie płynące z karmienia piersią.
Dowiedz się jak karmić piersią i jak pokonać problemy związane z laktacją.
DIETA
Widok sekcji
Artykuły
Filmy
Narzędzia

Jak odróżnić prawdziwą ekożywność od podróbek

Ekologiczne jedzenie to powrót do natury. To prawda. Ale ten powrót jest dokładnie pilnowany przez naukowców i Unię Europejską. Niech nas nie zmylą bajania o „wsi spokojnej, wsi wesołej”. Żeby nie dać się oszukać trzeba wiedzieć, jak oznaczona jest żywność ekologiczna. Oto skrócony poradnik, jak bezbłędnie kupić ekosmakołyki.
Certyfikaty ekologiczne
Piotr Hykawy-Zabłocki | 4 stycznia 2013
26 komentarzy | Dodaj ocenę: (5)

Przeciętnemu mieszczuchowi ekologia kojarzy się ze wsią, biegającymi po zagrodzie kurami, krową pasącą się za płotem, no i złocistym łanem zboża. Słowem - z mityczną Arkadią. - To błąd - od razu sprowadza mieszczuchów na ziemię Cezary Lompart, właściciel białostockiej Restauracji Ekologicznej Dzień Dobry. - Zwykła wieś nie jest wcale ekologiczna - mówi i tłumaczy, że ekologia to skomplikowana sprawa.

Szukamy ekojedzenia

- Wielu konsumentów faktycznie ma słabe pojęcie o żywności ekologicznej - przyznaje dr hab. Ewa Rembiałkowska, profesor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, kierownik Zakładu Żywności Ekologicznej na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. - To jest żywność produkowana w systemie rolnictwa ekologicznego, które podlega regulacjom Unii Europejskiej. Przepisy określają zasady produkcji i certyfikacji. Tylko taka żywność jest ekologiczna - tłumaczy prof. Rembiałkowska.

Co to oznacza dla kupujących? Oznacza, że zabronione jest używanie pestycydów, nawozów mineralnych, faszerowanie zwierząt hormonami i antybiotykami - potocznie mówiąc ekorolnicy nie mogą używać „chemii”. Ideał to gospodarstwo, w którym rolnik ma i rośliny i zwierzęta. Zwierzęta jedzą ekologiczną paszę, a dają ekologiczny nawóz naturalny. Krąg się zamyka.

Nie ukrywajmy: dla kupujących oznacza to również wyższe ceny. - Rolnictwo ekologiczne jest droższe, bo wymaga więcej wiedzy, pracy i serca - wyjaśnia prof. Rembiałkowska. Wymaga na tyle dużo tego wszystkiego, że w Polsce tylko 2 procent gospodarstw ma status „eko”. - Ale naprawdę warto za tę jakość płacić. Unikamy pozostałości środków chemicznych, czyli kupujemy zdrowsze jedzenie - poleca ekspertka.

Pamiętajmy, że ekologiczny to nie to samo co „tradycyjny”. To drugie określenie odnosi się do sposobu produkcji i jakości - często bardzo wysokiej, ale niemającej nic wspólnego z ekologią.

Nie mylmy również określenia „fair trade”, które oznacza „sprawiedliwy handel”. Kupując takie produkty, mamy pewność, że producent m.in. nie wykorzystuje niewolniczej pracy dzieci i a swoim pracownikom zapewnia godziwą dniówkę. Ale znów - nie oznacza to, że kupujemy produkt ekologiczny.

Listek z białych gwiazdek

Wiemy, jak powstaje żywność ekologiczna, wiemy też, że jest zdrowsza, ale skąd wiemy, co kupujemy? - Do tego właśnie służy system certyfikacji - tłumaczy prof. Rembiałkowska. Każdy produkt ekologiczny musi mieć bowiem specjalne oznaczenie. Na etykiecie znajdziemy nazwę producenta (firmy lub imię i nazwisko rolnika), dane kontaktowe (może to być adres, telefon lub strona internetowa) nazwę jednostki certyfikującej. Te jednostki to firmy, które mają uprawnienia do sprawdzania, czy żywność spełnia wyśrubowane normy ekologiczne. W Polsce jest ich jedenaście - ich dane znajdziemy na stronie Ministerstwa Rolnictwa.

Jeśli kupujemy produkt zagraniczny, wtedy za wydanie certyfikatu odpowiadają instytucje z kraju producenta. Jeśli chcemy sprawdzić, czy to, co kupujemy, jest naprawdę ekologiczne, to listę takich europejskich jednostek certyfikujących także znajdziemy na stronie resortu. - Certyfikaty z krajów Unii Europejskiej są ważne również w Polsce - zaznacza specjalistka.

Na koniec bardzo ważna rzecz. Produkty ekologiczne muszą mieć na etykiecie charakterystyczne logo: listek ułożony z białych gwiazdek na zielonym tle. To oficjalny znak używany przez producentów żywności ekologicznej w Unii Europejskiej!

Pomieszanie z poplątaniem

Trudniej sprawdzić pochodzenie tych produktów, które są sprzedawane luzem. Owoce i warzywa są oczywiście często paczkowane - wtedy na siatce będzie metka i informacje o producencie i certyfikacie. W małych sklepach można jednak kupić też owoce i warzywa luzem. Wtedy pozostaje nam zaufanie do sprzedawcy, że nie pomieszał produktów ekologicznych ze zwykłymi, które próbuje wcisnąć nam po wyższej cenie.

Dla pewności najlepiej spytać sprzedawcę o certyfikat ekologiczny na towary sprzedawane luzem. Sprzedawca powinien udzielić chętnie odpowiedzi, jeśli jej unika - powstaje podejrzenie, że towar nie jest certyfikowany.

Nie wszystkie produkty ekologiczne jesteśmy w stanie kupić. W dużych sieciach handlowych raczej bez problemu kupimy ekologiczne mąki, kasze, dżemy, kawy i podobne produkty. Warzyw trzeba poszukać w specjalistycznych sklepach. Tutaj ważna uwaga. Nawet w takich miejscach nie wszystkie produkty są ekologiczne. Jeśli sprzedawca uczciwie to zaznacza, to dobrze świadczy o sklepie. Jeśli takich informacji musimy sami poszukiwać na etykietach, wtedy musimy się mieć na baczności.

- Poza Warszawą bardzo trudno jest kupić na przykład ekologiczne mięso. Nie sprowadzimy go też przez Internet - dodaje Lompart. - Ale odradzam poszukiwania na własną rękę na wsi. Każdy rolnik mówi, że jego jest zdrowe i ekologiczne, a to nie jest niestety prawda - tłumaczy. - Lepiej zrezygnować z ryzykownych poszukiwań i kupować taką ekologiczną żywność, która jest dostępna - przekonuje. Oczywiście inaczej wygląda sytuacja z ekologicznymi środkami czystości. Tu Internet nas nie zawiedzie.

Aktualności
19 CZERWCA 2017
Nasza nowość - elektroniczny laktator LOVI Expert - od teraz dostępny w Twoim sklepie.
© by Lovi . Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zadzwoń do nas:
tel. +48 46 858 00 00
(obsługa klienta czynna w godzinach od 8 do 15)
Newsletter
Zostaw nam swój adres e-mail, a co miesiąc
otrzymasz newsletter wypełniony nowościami.
W ramach naszej witryny wykorzystujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.
AKCEPTUJĘ
';
ZAMKNIJ

Karmienie piersią jest jedynym naturalnym sposobem żywienia niemowląt i żaden preparat zastępujący mleko kobiece nie posiada identycznych właściwości, co mleko kobiece.
Bardzo dziękujemy za zgłoszenie się do testów butelki LOVI Medical+.
Z góry bardzo dziękujemy za opinię.

ANKIETA DOTYCZĄCA UŻYTKOWANIA BUTELKI LOVI MEDICAL+

Uprzejmie prosimy o zaznaczenie właściwej odpowiedzi lub odpowiedź na poniższe pytania:

Cz. I - wypełnić przed przetestowaniem butelki LOVI Medical+:

  1. Czy używała Pani butelki LOVI Medical+?
    TAK NIE
  2. Czy słyszała Pani o butelce LOVI Medical+? Jeśli tak, to skąd?
    nie słyszałam
    tak, z Internetu
    tak, od koleżanki/znajomej
    usłyszałam o niej w innych okolicznościach (jakich?):

cz. II - wypełnić po użyciu butelki LOVI Medical+:

  1. Czy butelka LOVI Medical+ spełniła Pani oczekiwania? W jakim stopniu?
  2. Czy smoczek dobrze się odpowietrza?
  3. Czy przejrzystość butelki jest porównywalna do innych butelek do karmienia?
  4. Jakie zalety posiada według Pani butelka LOVI Medical+ z dynamicznym smoczkiem?
  5. Czy zauważyła Pani różnice między karmieniem butelką LOVI Medical+ z dynamicznym smoczkiem a innymi butelkami ze smoczkiem z jednorodnego silikonu? Jeśli tak to jakie?
  6. Czy miała Pani jakiekolwiek problemy z użytkowaniem butelki LOVI Medical+? Jeśli tak to jakie?
  7. Czy zauważyła Pani różnicę pomiędzy poprzednio używaną przez Panią butelką LOVI (pyt. do Mam używających wcześniej butelki LOVI)
WYŚLIJANULUJ