Poznaj korzyści dla Twojego dziecka i Ciebie płynące z karmienia piersią.
Dowiedz się jak karmić piersią i jak pokonać problemy związane z laktacją.
DIETA
Widok sekcji
Artykuły
Filmy
Narzędzia

Owoce w diecie dziecka

Dietetycy i pediatrzy biją na alarm - dzieci jedzą za mało owoców, mają za mało zróżnicowaną dietę, co wpływa na ryzyko wielu chorób, w tym nadmiernej otyłości. Dlatego, jeśli chcesz, by Twoje dziecko było zdrowe i szczupłe, podawaj mu owoce zamiast słodyczy. Od małego - wiadomo - czym skorupka za młodu nasiąknie… Jak to zrobić, od czego zacząć i dlaczego owoce w diecie dziecka są tak ważne, przeczytasz w naszym artykule.
Owoce w diecie dziecka
Redakcja LOVI | 5 lutego 2013
86 komentarzy | Dodaj ocenę: (4)

Czas wprowadzania owoców do diety dziecka różni się w zależności od sposobu karmienia. Dzieciom karmionym mlekiem modyfikowanym zaleca się wprowadzanie owoców w postaci soków już około 4. miesiąca życia, a w postaci musów po 4. miesiącu. Dzieci karmione piersią do 6. miesiąca życia nie potrzebują dopajania, w związku z tym soki i musy owocowe wchodzą do menu dziecka od około 7. miesiąca życia.

Jakie owoce na początek

Rozpoczynamy wprowadzanie owoców do diety dziecka od owoców rodzimych, w naszym klimacie będą to jabłka. Będzie to zarazem jeden z pierwszych posiłków stałych, podawanych łyżeczką. W tym celu jabłko można zetrzeć lub wykorzystać  mus jabłkowy ze słoiczka. Do pierwszego roku życia zaleca się podawanie niemowlętom jednej (góra dwóch) porcji owoców, po pierwszym roku życia ilość zalecanych porcji owoców wzrasta do 2-3.

Zaczynamy więc od jabłek, kolejne owoce wprowadzamy z przestrzeganiem reguł wprowadzania nowych pokarmów: niewielkie ilości co kilka dni, by móc dostrzec i zareagować na ewentualną reakcję uczuleniową.

  • Po 4. miesiącu (u dzieci karmionych piersią - po 6.) można wprowadzić następujące owoce: jabłka, porzeczki, jagody, maliny, jeżyny, winogrona, owoce dzikiej róży, brzoskwinie;
     

  • Po 5. miesiącu (u dzieci karmionych piersią - po 7.) możemy wprowadzić śliwki;
     

  • Po 6. miesiącu (u dzieci karmionych piersią - po 8.) do menu dokładamy gruszki, żurawinę, morele oraz banany;
     

  • Po 9. miesiącu (u dzieci karmionych piersią - po 10-11.) wprowadzamy owoce mające potencjalnie większą tendencję uczulającą, tj.: pomarańcze, mandarynki, cytryny, ananasy, truskawki.   

Dlaczego warto

Aby owoce były naprawdę zdrowe…

muszą być czyste. Myj dokładnie owoce przed obraniem czy podaniem dziecku. Owoce cytrusowe umyj przed zdjęciem skóry w delikatnym detergencie.

Owoce zawierają nie tylko dużo witamin i składników mineralnych, ale też unikatowe i niespotykane gdzie indziej fitoskładniki. Są to występujące naturalnie tylko w roślinach substancje, które chronią je przed działaniem bakterii, grzybów i wirusów. U człowieka wpływają na podniesienie odporności, pomagają zwalczać infekcje, oczyszczają organizm z toksyn, wzmacniają naczynia krwionośne i chronią przed promieniami UV.

Najbogatsze w fitoskładniki są warstwy powierzchniowe owocu, leżące tuż pod skórką. Dlatego warto podawać dzieciom owoce ze skórką - młodszym, jeśli tylko nasz sprzęt kuchenny na to pozwala, można robić mus czy sok z nieobranego owocu, a starszym dawać do zjedzenia cały lub pokrojony w cząstki.

Przyjrzyjmy się, jakie dobrodziejstwa niosą ze sobą wybrane owoce.

  • jabłka - znajdują się w nich: witamina C, która wzmacnia układ odpornościowy (kwaśne owoce mają jej więcej), zasadowe sole mineralne, które przyczyniają się do odkwaszania organizmu, wartościowe minerały, jak potas i żelazo, oraz błonnik, który reguluje perystaltykę jelit, działając przeciw zaparciom, oraz wchodzące w jego skład pektyny oczyszczające organizm z  toksyn oraz metali ciężkich, fitoskładniki - kwercetyna, która chroni przed zmianami rakowymi w komórkach oraz przed chorobami serca.

  • jagody - zawierają bardzo dużo antyoksydantów, czyli substancji neutralizujących wolne rodniki, na uwagę zasługują też zawarte w nich antocyjany wspomagające pracę mózgu, poza tym są bogate w wapno, żelazo i miedź a także w witaminę C, A oraz witaminy z grupy B. Warto wiedzieć, że surowe owoce mają dobroczynny wpływ na zaparcia, natomiast sok z jagód dobry jest na biegunkę.
     

  • winogrona - stanowią bogate źródło witamin C i A oraz witamin z grupy B, poza tym zawierają potas, fosfor, wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo i jod (pierwiastek ważny w profilaktyce chorób tarczycy i anemii). Dzięki zawartości błonnika mają dobroczynny wpływ na pracę przewodu pokarmowego. Podając winogrona młodszym dzieciom, należy wydłubać pestki i obrać grono ze skórki. Starszym dzieciom, ze względu na obecność stanowiących przeciwwirusową ochronę polifenoli, pozwalajmy jeść winogrona ze skórką.
     

  • śliwki - zawierają wiele potrzebnych organizmowi składników, takich jak potas, wapń, żelazo, magnez i błonnik. Są świetne w przeciwdziałaniu zaparciom, także w postaci suszonej. Mają dużo witamin: A, C, E, B6, oraz K, która zapewnia odpowiednią krzepliwość krwi, zawierają też polifenole.
     

  • gruszki - mają dużo błonnika a przy tym są lekkostrawne, więc doskonałe dla dzieci w codziennej diecie z naciskiem na właściwą pracę jelit. Mają w sobie cenne pierwiastki, jak jod oraz bor i potas (wspomagają pracę mózgu), żelazo, wapń, fosfor. Są cennym źródłem witamin C, A, PP, z grupy B oraz soli mineralnych.
     

  • banany - są bogatym źródłem węglowodanów, które dostarczają organizmowi potrzebnej energii,  stąd warto je uwzględnić w menu i podać dziecku na drugie śniadanie, szczególnie gdy szaleje na placu zabaw. Mają też dużą zawartość potasu, który korzystnie wpływa na pracę mózgu i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Poza tym w bananie znajdują się konieczne dla dobrego wzrostu organizmu człowieka żelazo, cynk, selen, fluor, fosfor, mangan i jod oraz witaminy, szczególnie witamina C i B6.
     

  • pomarańcze - bogate źródło fitoskładników: beta-karotenu czy terpenów (zapobiegających m.in. próchnicy zębów). Poza tym zawierają dużo błonnika, witaminy C i potasu oraz - uwaga - wapnia, więc warto uwzględnić je w diecie nie tylko dziecka, ale też całej rodziny.

Jak podawać, by dziecko chciało jeść

Najmłodszym dzieciom podajemy owoce w postaci musu i/lub soku. Bądźmy cierpliwi, jeśli coś dziecku nie posmakuje, wróćmy do tego za jakiś czas. Nie wmuszajmy w dziecko na siłę, przecież zależy nam, by zaszczepić w nim przyjemność z jedzenia owoców.

Warto zainwestować w kupno sokowirówki czy wyciskarki do cytrusów. Wyciskając soki mamy pewność, że sok ma w składzie 100% owoców.

Trochę starszym dzieciom warto pokroić owoce, by mogło samo brać do rączki ich cząstki i gryźć - będzie to dla dziecka dużo atrakcyjniejsze. Jest to także moment na kształtowanie dobrych nawyków - owoce jako przekąska zamiast cukierków czy chipsów.

Warto wkomponowywać owoce w codzienne menu. Witamina C zawarta w owocach pomaga przyswoić żelazo zawarte w mięsie. Już najmłodszym dzieciom można podawać kurczaka z jabłkowym puree. Na podwieczorek zaserwuj rodzinie sałatkę owocową - nie ma jak nauka jedzenia owoców przez obserwację i naśladowanie.
Zapytaj babcię o przepis na zupę owocową z lanymi kluseczkami lub poszperaj w Internecie. Są tam ciekawe i smaczne przepisy na owocowe dania, jak zupa krem z awokado (po 12. miesiącu życia) czy - dla łasuchów - tarta z owocami i owocowe sorbety.

Aktualności
19 CZERWCA 2017
Nasza nowość - elektroniczny laktator LOVI Expert - od teraz dostępny w Twoim sklepie.
© by Lovi . Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zadzwoń do nas:
tel. +48 46 858 00 00
(obsługa klienta czynna w godzinach od 8 do 15)
Newsletter
Zostaw nam swój adres e-mail, a co miesiąc
otrzymasz newsletter wypełniony nowościami.
W ramach naszej witryny wykorzystujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.
AKCEPTUJĘ
';
ZAMKNIJ

Karmienie piersią jest jedynym naturalnym sposobem żywienia niemowląt i żaden preparat zastępujący mleko kobiece nie posiada identycznych właściwości, co mleko kobiece.
Bardzo dziękujemy za zgłoszenie się do testów butelki LOVI Medical+.
Z góry bardzo dziękujemy za opinię.

ANKIETA DOTYCZĄCA UŻYTKOWANIA BUTELKI LOVI MEDICAL+

Uprzejmie prosimy o zaznaczenie właściwej odpowiedzi lub odpowiedź na poniższe pytania:

Cz. I - wypełnić przed przetestowaniem butelki LOVI Medical+:

  1. Czy używała Pani butelki LOVI Medical+?
    TAK NIE
  2. Czy słyszała Pani o butelce LOVI Medical+? Jeśli tak, to skąd?
    nie słyszałam
    tak, z Internetu
    tak, od koleżanki/znajomej
    usłyszałam o niej w innych okolicznościach (jakich?):

cz. II - wypełnić po użyciu butelki LOVI Medical+:

  1. Czy butelka LOVI Medical+ spełniła Pani oczekiwania? W jakim stopniu?
  2. Czy smoczek dobrze się odpowietrza?
  3. Czy przejrzystość butelki jest porównywalna do innych butelek do karmienia?
  4. Jakie zalety posiada według Pani butelka LOVI Medical+ z dynamicznym smoczkiem?
  5. Czy zauważyła Pani różnice między karmieniem butelką LOVI Medical+ z dynamicznym smoczkiem a innymi butelkami ze smoczkiem z jednorodnego silikonu? Jeśli tak to jakie?
  6. Czy miała Pani jakiekolwiek problemy z użytkowaniem butelki LOVI Medical+? Jeśli tak to jakie?
  7. Czy zauważyła Pani różnicę pomiędzy poprzednio używaną przez Panią butelką LOVI (pyt. do Mam używających wcześniej butelki LOVI)
WYŚLIJANULUJ