Poznaj korzyści dla Twojego dziecka i Ciebie płynące z karmienia piersią.
Dowiedz się jak karmić piersią i jak pokonać problemy związane z laktacją.
DIETA
Widok sekcji
Artykuły
Filmy
Narzędzia

Nabiał w diecie dziecka – jaki wybrać?

Mleko i przetwory mleczne są w diecie dziecka źródłem wapnia, białka i wielu cennych witamin. Jednak nie każdy produkt mleczny jest godny polecenia. Podpowiadamy, co warto wybierać.
nabiał, jogurt, mleko, przetwory mleczne, miska z jogurtem, jogurt naturalny z owocami,  lovi.pl
Redakcja LOVI, konsultacja lek. med. Danuta Chrzanowska-Liszewska, specjalista pediatrii i neonatologii | 28 marca 2018
11 komentarzy | Dodaj ocenę: (0)
KONSULTACJA MERYTORYCZNA
 
 

lek. med. Danuta Chrzanowska-Liszewska
 
specjalista pediatrii
i neonatolog

Mleko dostarcza wielu ważnych składników odżywczych i powinno gościć w diecie dziecka. Nie wszystkie jednak produkty mleczne nadają się dla małych dzieci. Niektórych wręcz lepiej unikać nawet na dalszych etapach rozwoju lub jeść je w umiarkowanych ilościach.

Dla najmłodszych – mleko mamy

Najbardziej wartościowym pokarmem dla noworodków i niemowląt jest mleko mamy i do 6.miesiąca dzieci powinny być karmione wyłącznie nim. Po tym czasie nadal mleko mamy powinno pozostać ważnym składnikiem diety. Z czasem można włączyć do diety produkty mleczne krowie.

Po 10. miesiącu można do diety włączyć niektóre przetwory mleczne, takie jak jogurt czy kefir. Pełne mleko krowie można podać dopiero po skończonym przez dziecko roku. Jednak do drugiego - trzeciego roku życia lepsze jest mleko mamy bądź mleko modyfikowane, specjalnie stworzone na potrzeby małych dzieci.

Dla starszych dzieci – przetwory mleczne

Po 10. miesiącu życia można zacząć wprowadzać do diety dziecka przetwory mleczne. Zawsze należy to robić bardzo ostrożnie, podając na początek niewielkie ilości. Białka mleka krowiego potrafią silnie uczulać, dlatego rozszerzanie diety o produkty mleczne należy robić z głową.


Pamiętaj
Nie zastępuj zbyt szybko mleka mamy lub mleka modyfikowanego mlekiem krowim.

Zawsze należy zaczynać od minimalnych dawek i po podaniu odczekać kilka dni, sprawdzając czy dziecko nie wykazuje żadnych reakcji alergicznych, nie ma wysypki, biegunki itp. Jogurt można podać sam, na łyżeczce albo na przykład jako dodatek do owoców.

Jaki nabiał warto podawać?

Najlepiej zacząć od jogurtu, kefiru, zsiadłego mleka. Produkty te, o ile dziecko  nie jest na nie uczulone, wspomagają pracę jelit, mają właściwości probiotyczne. Dzieci, które je jedzą rzadziej mają biegunki czy bóle brzucha. Przetwory mleczne mają też tę zaletę, że mają mniej laktozy i nawet osoby na nią uczulone mogą je zwykle spożywać, bo rzadziej wywołują reakcje alergiczne.

Jeśli podajesz dziecku mleko krowie wybieraj takie z oznaczeniem UHT. Mleko takie jest poddawane wysokiej temperaturze, dzięki czemu giną bakterie i mleko jest bezpieczne. Nie zaleca się podawania dziecku mleka bez tłuszczu.  Jeżeli w rodzinie nie występuje otyłość czy skłonność do podwyższonego poziomu cholesterolu, a dziecko nie ma nadwagi, podawać można mleko 3,2%. Jeśli problem otyłości występuje w rodzinie podajemy mleko o obniżonej zawartościi tłuszczu tj. 2 %.

Maluchom warto podawać też twarożek, najlepiej domowy. Na ser żółty przyjdzie czas po skończonym roku. Sery typu mozarella warto zacząć podawać dopiero w okolicach drugiego roku życia, a pleśniowe - jeszcze później, około trzeciego roku.

Czego unikać?

Nie każdy produkt, który kusi ze sklepowej półki nadaje się dla dziecka. Im mniej przetworzone produkty mleczne, tym wyższej są jakości i tym bardziej są odżywcze. Należy wystrzegać się kolorowych, sztucznych dodatków, konserwantów, cukru, słodzików.

Kolorowy jogurt też oczywiście dostarczy dziecku odpowiedniej ilości wapnia, ale przy okazji dziecko zje zbędną, szkodliwą ilość cukru. Jogurty owocowe zwykle są dosładzane a także sztucznie barwione i aromatyzowane. Jeśli chcesz dać dziecku jogurt, wybierz naturalny, bez żadnych dodatków. Możesz połączyć go ze świeżymi owocami i uniknąć w ten sposób dosładzania.


Pamiętaj
Nie dosładzaj jogurtów czy twarożków, które podajesz dziecku.

Owocowe jogurty zwykle nie mają w składzie prawdziwych owoców a jedynie pulpę owocową, której skład nie jest zwykle znany. Co ciekawe czasem rodzice sądzą po podaniu owocowego jogurtu ze sklepu, że ich dziecko ma uczulenie na mleko. Czasem jednak okazuje się, że problemem są dodatki użyte w procesie tworzenia produktu a nie sam jogurt.

Najbardziej przetworzone produkty mleczne to smakowe jogurty, smakowe kefiry i serki homogenizowane. Lepiej unikać serków homogenizowanych, topionych i wszelkich deserów mlecznych z dodatkami.  Nie daj się nabrać na kolorowe opakowania i reklamy z dziećmi. Sama najlepiej ocenisz, czy dany produkt nadaje się dla Twojego dziecka czytając dokładnie skład. Ważną wskazówką może być też termin przydatności do spożycia. Produkty, które nie są przetworzone, nie zawierają sztucznych konserwantów, zwykle mają krótkie termin przydatności.

Należy też z dużą ostrożnością podchodzić do sera żółtego. Z jednej strony jest on bogaty w wapń, jednak zwykle jest też bardzo słony, co może zbędnie obciążać nerki dziecka. Poza tym ser żółty jest tłusty i ciężkostrawny. Jeśli kupujesz ser dla dziecka kupuj ser dobrej jakości i nie podawaj mu go zbyt często. 

Wapń – ile i gdzie?

W szklance mleka znajduje się ok. 240 mg wapnia. Jeśli jednak Twoje dziecko nie pije mleka możesz swobodnie je zastąpić. Tyle samo wapnia znajdziesz w:

  • kubeczku jogurtu naturalnego, maślanki czy kefiru

  • 25 dag twarożku (możesz podać go np. jako nadzienie do naleśników)

  • miseczce budyniu

  • 2 plasterkach sera żółtego

  • porcji leniwych pierogów

 

Aktualności
17 MAJA 2018
Przedstawiamy Wam Misia - nowego przyjaciela Waszego dziecka!
© by Lovi . Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zadzwoń do nas:
tel. +48 46 858 00 00
(obsługa klienta czynna w godzinach od 8 do 15)
Newsletter
Zostaw nam swój adres e-mail, a co miesiąc
otrzymasz newsletter wypełniony nowościami.
W ramach naszej witryny wykorzystujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.
AKCEPTUJĘ
';
ZAMKNIJ

Karmienie piersią jest jedynym naturalnym sposobem żywienia niemowląt i żaden preparat zastępujący mleko kobiece nie posiada identycznych właściwości, co mleko kobiece.
Bardzo dziękujemy za zgłoszenie się do testów butelki LOVI Medical+.
Z góry bardzo dziękujemy za opinię.

ANKIETA DOTYCZĄCA UŻYTKOWANIA BUTELKI LOVI MEDICAL+

Uprzejmie prosimy o zaznaczenie właściwej odpowiedzi lub odpowiedź na poniższe pytania:

Cz. I - wypełnić przed przetestowaniem butelki LOVI Medical+:

  1. Czy używała Pani butelki LOVI Medical+?
    TAK NIE
  2. Czy słyszała Pani o butelce LOVI Medical+? Jeśli tak, to skąd?
    nie słyszałam
    tak, z Internetu
    tak, od koleżanki/znajomej
    usłyszałam o niej w innych okolicznościach (jakich?):

cz. II - wypełnić po użyciu butelki LOVI Medical+:

  1. Czy butelka LOVI Medical+ spełniła Pani oczekiwania? W jakim stopniu?
  2. Czy smoczek dobrze się odpowietrza?
  3. Czy przejrzystość butelki jest porównywalna do innych butelek do karmienia?
  4. Jakie zalety posiada według Pani butelka LOVI Medical+ z dynamicznym smoczkiem?
  5. Czy zauważyła Pani różnice między karmieniem butelką LOVI Medical+ z dynamicznym smoczkiem a innymi butelkami ze smoczkiem z jednorodnego silikonu? Jeśli tak to jakie?
  6. Czy miała Pani jakiekolwiek problemy z użytkowaniem butelki LOVI Medical+? Jeśli tak to jakie?
  7. Czy zauważyła Pani różnicę pomiędzy poprzednio używaną przez Panią butelką LOVI (pyt. do Mam używających wcześniej butelki LOVI)
WYŚLIJANULUJ