Poznaj korzyści dla Twojego dziecka i Ciebie płynące z karmienia piersią.
Dowiedz się jak karmić piersią i jak pokonać problemy związane z laktacją.
DIETA
Widok sekcji
Artykuły
Filmy
Narzędzia

Święta alergika – przepisy dla dzieci z alergiami pokarmowymi

Święta to zwykle trudny czas dla małych alergików. Na stole znajdzie się wiele smakowitych rzeczy, których maluch z alergią musi unikać. Sprawdź, co możesz przyrządzić, jeśli Twoje dziecko ma jedną z częstych alergii pokarmowych.
Kolacja wigilijna, rodzina przy stole, dania wigilijne, alergia pokarmowa, lovi.pl
| 4 grudnia 2017
8 komentarzy | Dodaj ocenę: (2)
KONSULTACJA MERYTORYCZNA
 
 

lek. med. Danuta Chrzanowska-Liszewska
 
specjalista pediatrii
i neonatolog

Jedną z alergii pokarmowych jest alergia na gluten. W okresie Świąt może być szczególnie dotkliwa ze względu na panierkę używaną do smażenia (ryby), makarony (zupa grzybowa, kluski z makiem) czy ciasta i ciasteczka, których nie może zabraknąć na świątecznym stole.

Maluch nie powinien jeść smażonych, ciężkich potraw. Najlepiej ugotuj dziecku rybę na parze lub upiecz. Będzie lżejsza, mniej tłusta a także unikniesz obtaczania jej w mące, bułce i jajku.

Zupa grzybowa nie jest najlepszym wyborem dla małych dzieci. Nie zaleca się podawania grzybów dzieciom do 10.roku życia. Lepiej więc zrobić barszczyk. Jeśli tradycyjnie podajecie łazanki z makiem poszukaj makaronu bezglutenowego lub zastąp potrawę jakimś innym łakociem.

Tradycyjnie na stole zwykle pojawiają się różne ciasta, pierniczki i ciasteczka. Użyj do ich zrobienia mąki bezglutenowej, dzięki temu także mały alergik będzie mógł ich spróbować.

Jeśli dziecko jest uczulone na jajka to największym wyzwaniem może być przygotowanie wypieków, pasztetu czy pierogów. Nie jest to jednak niemożliwe.

W ciastach jajka można z powodzeniem zastąpić bananami lub papką zrobioną ze zmielonego siemienia z dodatkiem ciepłej wody. Powstałe w ten sposób spoiwo świetnie klei ciasto. W ten sam sposób siemienia można użyć do zrobienia pasztetu. Sprawdzą się też zmielone płatki owsiane.

Mleko krowie w wielu wypadkach można zastąpić mlekiem kozim czy roślinnym. Mamy, których dzieci są uczulone na białka mleka krowiego wiedzą, że da się zrobić pyszne naleśniki czy ciasto z użyciem napoju sojowego, owsianego albo migdałowego. W wielu potrawach czy deserach wykorzystuje się mleko kokosowe, które jest bardzo zdrowe i przyjemne w smaku.

W czasie świąt na stole mogą pojawić się potrawy, które zawierają składniki potencjalnie alergizujące. Jeśli do tej pory Twój maluszek nie próbował orzechów czy cytrusów – bądź ostrożna. Potrafią wywołać bardzo silną reakcję alergiczną a w święta zwykle dostęp do lekarzy jest utrudniony. Najlepiej pozostawić eksperymenty na inny czas.


Pamiętaj!
Nowe składniki zawsze podawaj pojedynczo i w odstępach kilkudniowych. Nie spiesz się z podawaniem dziecku miodu, orzechów, cytrusów, grzybów czy sezamu, gdyż mogą być niebezpieczne i silnie alergizujące. 

Pierniczki

Składniki:

  • 200 g mąki (na przykład połączenie migdałowej i kukurydzianej – są bezglutenowe a migdałowa zapewni korzenny smak)

  • 50 g zmielonego siemienia lnianego,

  • 50 g syropu z agawy, daktyla lub ewentualnie miodu, jeśli dziecko nie ma uczulenia na miód

  • 50 ml oleju

  • 80 – 90 ml mleka (może być roślinne)

  • 1-2 łyżeczki przyprawy korzennej, piernikowej (można zastąpić samodzielnie zrobioną mieszanką z cynamonu i zmielonych goździków, kardamonu)

  • Sól do smaku

Wykonanie:

Wymieszaj suche składniki w misce. Dodaj mleko, olej i syrop. Wyrób ciasto i rozwałkuj. Użyj foremek ze świątecznymi kształtami i wykrój pierniczki. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 5-10 minut w 180 stopniach.

Uszka z pieczarkami

Małym dzieciom lepiej nie podawać grzybów. Jednak od 2. roku można zrobić uszka z pieczarkami.

Składniki

Ciasto:

  • 300 g mąki bezglutenowej

  • olej

  • bardzo ciepła woda

Farsz:

  • 300 g pieczarek

  • Cebula

  • Sól

  • Pieprz

  • Olej

Wykonanie:

Do mąki dodaj łyżkę oleju, trochę soli i około szklanki bardzo ciepłej wody. Rozcieraj aż powstanie ciasto. W razie potrzeby dodaj wody. Pieczarki z cebulką drobno pokrój i podsmaż na oleju. Dopraw delikatnie farsz. Rozwałkuj ciasto i potnij na kwadraty. Nakładaj farsz i zlepiaj a potem gotuj w osolonej wodzie.

Ryba pieczona

Składniki:

  • 1 kg filetów z ryby (na początek bezpieczniej jest podać dziecku rybę słodkowodną np. sandacza albo pstrąga)

  • warzywa: marchewka, pietruszka, por, kawałek selera, cebula

  • olej

  • sól

  • pieprz

Wykonanie:

Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę drobno pokrój. Rybę podziel na porcje. Natłuść naczynie do zapiekania (jeśli dziecko nie jest uczulone może być masłem).  Układaj warstwami rybę i warzywa. Delikatnie przypraw. Na wierzchu skrop oliwą, olejem albo oprósz wiórkami masła. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, zapiekaj 30 min aż ryba i warzywa będą miękkie.

Aktualności
17 MAJA 2018
Twój maluszek ma ulubioną przytulankę, z którą nigdy się nie rozstaje? Zrób mu z nią zdjęcie i wygraj jeden z 30 zestawów nagród z nowej kolekcji Buddy Bear!
© by Lovi . Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zadzwoń do nas:
tel. +48 46 858 00 00
(obsługa klienta czynna w godzinach od 8 do 15)
Newsletter
Zostaw nam swój adres e-mail, a co miesiąc
otrzymasz newsletter wypełniony nowościami.
W ramach naszej witryny wykorzystujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.
AKCEPTUJĘ
';
ZAMKNIJ

Karmienie piersią jest jedynym naturalnym sposobem żywienia niemowląt i żaden preparat zastępujący mleko kobiece nie posiada identycznych właściwości, co mleko kobiece.
Bardzo dziękujemy za zgłoszenie się do testów butelki LOVI Medical+.
Z góry bardzo dziękujemy za opinię.

ANKIETA DOTYCZĄCA UŻYTKOWANIA BUTELKI LOVI MEDICAL+

Uprzejmie prosimy o zaznaczenie właściwej odpowiedzi lub odpowiedź na poniższe pytania:

Cz. I - wypełnić przed przetestowaniem butelki LOVI Medical+:

  1. Czy używała Pani butelki LOVI Medical+?
    TAK NIE
  2. Czy słyszała Pani o butelce LOVI Medical+? Jeśli tak, to skąd?
    nie słyszałam
    tak, z Internetu
    tak, od koleżanki/znajomej
    usłyszałam o niej w innych okolicznościach (jakich?):

cz. II - wypełnić po użyciu butelki LOVI Medical+:

  1. Czy butelka LOVI Medical+ spełniła Pani oczekiwania? W jakim stopniu?
  2. Czy smoczek dobrze się odpowietrza?
  3. Czy przejrzystość butelki jest porównywalna do innych butelek do karmienia?
  4. Jakie zalety posiada według Pani butelka LOVI Medical+ z dynamicznym smoczkiem?
  5. Czy zauważyła Pani różnice między karmieniem butelką LOVI Medical+ z dynamicznym smoczkiem a innymi butelkami ze smoczkiem z jednorodnego silikonu? Jeśli tak to jakie?
  6. Czy miała Pani jakiekolwiek problemy z użytkowaniem butelki LOVI Medical+? Jeśli tak to jakie?
  7. Czy zauważyła Pani różnicę pomiędzy poprzednio używaną przez Panią butelką LOVI (pyt. do Mam używających wcześniej butelki LOVI)
WYŚLIJANULUJ