Poznaj korzyści dla Twojego dziecka i Ciebie płynące z karmienia piersią.
Dowiedz się jak karmić piersią i jak pokonać problemy związane z laktacją.
DIETA
Widok sekcji
Artykuły
Filmy
Narzędzia

Zupy dla ochłody dla dzieci

W upalne dni zwykle spada nam apetyt. Dotyczy to również dzieci. Ogromnie ważne jest jednak, by w ciepłe dni uzupełniać płyny i się nie przegrzewać. Mamy na to świetne rozwiązanie – zupy na zimno.
miska chłodniku pomidorowego z bazylią, gazpacho, Lovi.pl
Redakcja LOVI, konsultacja lek. med. Danuta Chrzanowska-Liszewska, specjalista pediatrii i neonatologii | 1 sierpnia 2017
0 komentarzy | Dodaj ocenę: (0)
KONSULTACJA MERYTORYCZNA
 
 

lek. med. Danuta Chrzanowska-Liszewska
 
specjalista pediatrii
i neonatolog

Zupy na zimno to idealna propozycja na letnie upały. Są orzeźwiające, pożywne, pomagają zaspokoić pragnienie, uzupełnić witaminy i są po prostu pyszne. Oto garść sprawdzonych przepisów:

Zwyczajowo zupę tę przygotowuje się na jogurcie, kefirze lub maślance. Jest to więc zupa, którą można zrobić maluchowi po 10 miesiącu życia, w zależności od dodanych warzyw. Jest sycąca, ma dużo wapnia i witamin bo dodaje się do niej świeże warzywa, które nie tracą swoich cennych właściwości w procesie gotowania. Do tradycyjnego chłodniku można dodać również pietruszkę i koperek, które są bardzo zdrowe a których dzieci zwykle unikają. Dzięki dodaniu ich do smacznej, kolorowej zupy jest szansa, że maluszek przyjmie dodatkową porcję zdrowia.

Składniki

  • jogurt naturalny, kefir bądź maślanka;

  • jajko;

  • botwinka;

  • świeże zioła – koperek, pietruszka, szczypiorek;

  • ogórek;

  • rzodkiewki;

  • szczypta soli do smaku.

W małej ilości wody (ok.300 ml) ugotuj pokrojoną botwinkę, wystarczy 10-15 minut. Poczekaj aż ostygnie. Dodaj startego ogórka i rzodkiewki (jeśli dziecko jest jeszcze małe, można zrezygnować z rzodkiewek, gdyż mogą być dla niego zbyt ostre w smaku) a także posiekane zioła. Botwinkę możesz zmiksować. Dodaj jogurt, według uznania, pamiętaj jednak, że to nie jest barszcz więc warto dodać go sporo (300-500 ml). Posól i odstaw do lodówki. Jeśli Twoje dziecko lubi bardziej wyraziste smaki możesz dodać do niego sok z cytryny. Ugotuj jajka na twardo. Podawaj na zimno z pokrojonymi w cząstki (wielkość w zależności od wieku dziecka) jajkami.

Ta hiszpańska zupa to świetna odpowiedź na upały. Pomidory mają dużo witaminy C oraz E a także witaminy z grupy B. Posiadają bogactwo minerałów, z czego szczególnie dużo potasu. Zupa jest orzeźwiająca, lekka, uzupełnia płyny i niedobory ważnych składników.

Do tradycyjnego gazpacho dodaje się sporo czosnku, jednak jeśli Twoje dziecko jest jeszcze małe lub nie lubi ostrych smaków – można z niego zrezygnować lub dać bardzo małą ilość.

Składniki:

  • pomidory;

  • ząbek czosnku;

  • oliwa z oliwek;

  • zioła – natka pietruszki, bazylia, tymianek;

  • do smaku sól, cukier.

Zblenduj obrane pomidory z czosnkiem, oliwą i przyprawami. Dla urozmaicenia pomidory możesz częściowo zastąpić innymi warzywami: ogórkami, papryką czy cebulką. Możesz dodać soku pomidorowego lub wody w zależności od tego, jaką chcesz uzyskać konsystencję. Dodaj drobno posiekane świeże zioła i kilka kropel cytryny (opcjonalnie). Możesz przed dodaniem ziół przetrzeć zupę przez sito. Podawaj z chlebem lub opieczonymi grzankami. Z uwagi na czosnek, który może być nieco drażniący dla młodego żołądka, tę zupę również polecamy po 10 miesiącu życia.

Popularne są u nas owocowe zupy klarowne, często podawane z makaronem. Owocowe zupy mogą jednak świetnie sprawdzić się jako krem.  Można je zrobić z różnego rodzaju owoców, warto wykorzystać te uprzednio zamrożone.

Składniki:

  • wiśnie (ok. kilograma);

  • 2-3 łyżeczki cukru;

  • jogurt naturalny.

Mrożone wiśnie rozmroź, sprawdź czy nie mają pestek, świeże - wydryluj. Włóż je do garnka, zalej wodą tak, by przykryła owoce. Gotuj kilkanaście minut, po odstawieniu dodaj cukier. Poczekaj aż wystygną. Zblenduj owoce na gładki krem. Możesz dodać wody jeśli wolisz rzadszą wersję. Dodaj jogurt. Jeśli chcesz by zupa była bardziej sycąca, możesz podać ją również makaronem lub ryżem. Zamiast wiśni możesz wykorzystać truskawki, jagody czy maliny.  Ta zupa nadaje się dla dzieci już po 9-10 miesiącu życia.

Zupy mleczne nie zawsze wywołują dobre skojarzenia. Zwykle są podawane na gorąco ale nie musi tak być. Zupa waniliowa świetnie sprawdzi się jako zupa na ciepło ale także w wersji na zimno.  Jest bardzo pożywna gdyż zrobiona z mleka i żółtek jajek. Ze względu na użycie mleka krowiego zalecamy ją po 12 miesiącu życia.

Składniki:

  • ok 750. ml mleka;

  • laska wanilii;

  • 3 żółtka jajek;

  • cukier (ok. pół szklanki);

  • owoce do przybrania (truskawki, jagody, maliny).

Gotuj mleko wraz z rozciętą laską wanilii. Żółtka połącz z cukrem i dobrze ukręć. Upewnij się co do świeżości jajek. Do żółtek z cukrem dodawaj po trochu gorące mleko, mieszaj, dodaj do reszty mleka i zagotuj. Wystudź lub podawaj na ciepło. Przybierz cząstkami owoców – truskawek, malin lub jagodami.

Smacznego!

 

Aktualności
19 CZERWCA 2017
Nasza nowość - elektroniczny laktator LOVI Expert - od teraz dostępny w Twoim sklepie.
© by Lovi . Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zadzwoń do nas:
tel. +48 46 858 00 00
(obsługa klienta czynna w godzinach od 8 do 15)
Newsletter
Zostaw nam swój adres e-mail, a co miesiąc
otrzymasz newsletter wypełniony nowościami.
W ramach naszej witryny wykorzystujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.
AKCEPTUJĘ
';
ZAMKNIJ

Karmienie piersią jest jedynym naturalnym sposobem żywienia niemowląt i żaden preparat zastępujący mleko kobiece nie posiada identycznych właściwości, co mleko kobiece.
Bardzo dziękujemy za zgłoszenie się do testów butelki LOVI Medical+.
Z góry bardzo dziękujemy za opinię.

ANKIETA DOTYCZĄCA UŻYTKOWANIA BUTELKI LOVI MEDICAL+

Uprzejmie prosimy o zaznaczenie właściwej odpowiedzi lub odpowiedź na poniższe pytania:

Cz. I - wypełnić przed przetestowaniem butelki LOVI Medical+:

  1. Czy używała Pani butelki LOVI Medical+?
    TAK NIE
  2. Czy słyszała Pani o butelce LOVI Medical+? Jeśli tak, to skąd?
    nie słyszałam
    tak, z Internetu
    tak, od koleżanki/znajomej
    usłyszałam o niej w innych okolicznościach (jakich?):

cz. II - wypełnić po użyciu butelki LOVI Medical+:

  1. Czy butelka LOVI Medical+ spełniła Pani oczekiwania? W jakim stopniu?
  2. Czy smoczek dobrze się odpowietrza?
  3. Czy przejrzystość butelki jest porównywalna do innych butelek do karmienia?
  4. Jakie zalety posiada według Pani butelka LOVI Medical+ z dynamicznym smoczkiem?
  5. Czy zauważyła Pani różnice między karmieniem butelką LOVI Medical+ z dynamicznym smoczkiem a innymi butelkami ze smoczkiem z jednorodnego silikonu? Jeśli tak to jakie?
  6. Czy miała Pani jakiekolwiek problemy z użytkowaniem butelki LOVI Medical+? Jeśli tak to jakie?
  7. Czy zauważyła Pani różnicę pomiędzy poprzednio używaną przez Panią butelką LOVI (pyt. do Mam używających wcześniej butelki LOVI)
WYŚLIJANULUJ