Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Pielęgnacja (278 Wątki)

Zadrapanie koło oka

Data utworzenia : 2016-03-22 20:53 | Ostatni komentarz 2021-04-09 09:42

annawianna

5089 Odsłony
32 Komentarze

Poradźcie mi proszę w jaki sposób dezynfekować krwawiące zadrapanie które znajduje się blisko oka. Mój synek nie wiedzieć dlaczego kolejny raz zadrapał się w tym samym miejscu i być może skóra jest tam już cieńsza ale nie chce się goić a kiedy rana przyschnie Wojtuś znów ją rozdrapuje. Boję się że może ją czymś zapaprać albo że w tym miejscu będzie mieć bliznę. Do tej pory przemywałam ją Octaniseptem ( gazik nasączyłam nim i przemywałam krwawiące miejsce) ale robiłam to kiedy synek spał ponieważ dotykanie go w tym miejscu powoduje że jeszcze bardziej się drapie. Kilka razy dziennie przemywam mu oko i miejsce zadrapania wodą przegotowaną ale nie wiem czy nie powinnam jeszcze dodatkowo smarować jakimś kremem. Co polecacie do dezynfekowania okolic oka i czym Waszym zdaniem może być spowodowane to ze już kolejny raz w tym samym miejscu ma zadrapanie.

2016-03-25 10:13

A może spróbuj ziele świetlika. Łagodzi stany zapalne i podrażnienia spojówek oraz brzegów powiek, Stosuje to u mojego starszego synka.

2016-03-25 09:57

Ja polecam tobie maść skalgel Kids. Stosowalam U mojej córki po ospie bo miała naprawdę okropne rany i blizny. Większość na szczęście pochodziła. To jest chyba najlepsza maść, jaką spotkałam.

2016-03-25 06:34

Skóra w okolicy oka jest bardziej cienka i delikatna, może stąd ta nawracająca rana. Starł się nabłonek i szybciej powstaje nowe otarcie, bo skóra nie zdążyła się zregenerować.

2016-03-24 20:26

Obawiam się właśnie tego że może pocierać oko i krem czy maść podrażni spojówki. Póki co przemywam Octaniseptem i smaruję kremem do twarzy. Nie wiem czy po Octanisepcie ale skóra w okolicach oczu jest bardzo sucha i napięta. Kiedy zagoi się rana będę musiała bardziej zwrócić na to uwagę ponieważ może właśnie ta przesuszona skóra jest powodem tego że się drapie - tylko dlaczego zawsze w tym samym miejscu powstaje rana? . Wczoraj w nocy posmarowałam mu to miejsce Purelanem ponieważ bardzo dobrze nawilża i pomyślałam że jeżeli podczas karmienia mama może go bez obaw używać nawet bez konieczności zmywania to może nic się nie stanie. Dziś skóra jest ładniejsza i tylko jeszcze maleńki fragment nie jest wygojony .

2016-03-24 18:27

Maść ichtiolowa koło oka to ryzyko, że mały potrze się po oku i do oka niechcący ta maść się dostanie. Octenisept to dobre rozwiązanie, odkazi to miejsce.

2016-03-24 16:49

Ten Octanisept to dobry sposób na odkażanie.Ja w nocy posmarowałabym maścią ichtiolową lub nawet maścią z antybiotykiem (tylko raz) Tribiotic na wygojenie.

2016-03-23 14:06

Ten roztwór może być naprawdę fajny jednak nie wiem czy może być stosowany u niemowlaka, zapytałaby okulisty na wszelki wypadek. Z domowych bezpiecznych preparatów to jest jeszcze sól fizjologiczna którą możesz przemywać tą rankę i oczko.

2016-03-22 22:09

Annawianna, polecam Ci Blephasol, roztwór do higieny powiek. Nie zawiera alkoholu, detergentów ani konserwantów. Doskonale sprawdza się przy nawracających dolegliwościach ocznych, tj. zaczerwienienie, obrzęk oraz swędzenie brzegów powiek. Moja mama go używa i przemywa również powieki babci. Polecił nam go kiedyś wujek, który miał problem z podrażnionymi powiekami. Roztwór jest bezwonny i nietłusty, nie trzeba go spłukiwać po użyciu :)