Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Pielęgnacja (278 Wątki)

szorstka buzia

Data utworzenia : 2015-09-10 18:31 | Ostatni komentarz 2018-03-02 17:16

p.czerbniak

3638 Odsłony
21 Komentarze

Moje dziecko ma szorstka buzie na policzkach. Niby wyglada jak wysypka ale jest jakby w kolorze skory. Polozna mowila ze moze od mleka ale nie jestem pewna. Jej to nie przeszkadza ale ja czuje jak dotykam jej policzki .

2018-03-02 17:16

Moja córka też niedawno tak miała. Przemywałam czystą wodą i smarowałam oliwką. Pomogło.

2016-09-14 08:38

Był moment, że córcia miała bardzo brzydki podbródek. Co prawda wynikało to z alergii, ale w pewnym momencie bardziej przypominało to łojotokowe zapalenie skóry. Pediatra poleciła nam tanno hermal, ale nie lotion tylko krem i faktycznie pomógł. Do dnia dzisiejszego nie mamy problemu. Jeśli u Ciebie problem występuje tylko latem, a nie jest to po prostu zbieżność pór roku, bo czasami choroba się rozwija i mylnie łączymy to z czymś innym. To może faktycznie przyczyny należy upatrywać w nadmiernej potliwości. Czasami i tak było u mnie, potliwość jest dziedziczona, ale na pewno warto zbadać tarczycę, poziom witaminy D, czy nie ma niedoborów, poziom wapnia i fosforu.

2016-09-12 10:31

wspomnę jeszcze że syn bardzo się poci, w upalne dni jest bardzo lekko ubierany same bodki bez skarpet a jak się go na ręce weżmie to mokry jak by z pod prysznica wyszedł moje podejrzenia również padają na pot stąd te wysypki? pozdr

2016-09-12 10:27

my również borykamy się z wysypkami skórnymi u dziecka, wykonaliśmy testy z krwi jak syn miał 9 miesięcy wyszły alergię na białko ryby itd lecz w malutkim stopniu po czym dr stwierdził iż takie wyniki nie powinna wywołać reakcji skórnej, smarowaliśmy emolientami, probiotyk do mleka latopik i pielęgnacja ciałka, w upalne dni w zgięciach łokci kolan pod brodą pojawiły się zaczerwienienia zaobserwowałam iż może to od słońca?, niby smaruję ziają 50 filtrem dla dzieci lecz poprawy brak p. aptekarka poleciła alantan plus krem po zastosowaniu skórka w zgięciach łokci zaczęła się łuszczyć zaognione rany zbladły i znikły po 2 dniach stosowania lecz po odstawieniu kremu ponownie wracają zaczerwienienia nie wiem skąd to bo okresem zimowym kiedy się urodził skórka była piękna na ciele proszę o rady

2015-12-15 23:22

nie słyszałam o tym że mozna używac olejku z słodkich migdałów, musze to przetestować :) gdzie mozna dostać?

2015-12-15 10:37

Moze w okresie zimowym brakuje nawilżenie sprawdź posmakuje jakimś enolientem albo wykap dziecko z dodatkiem olejku ze słodkich migdałów bo to dobrze natłuszcza

2015-12-09 11:11

Moja też takie miała i okazało się że to skaza białkowa :) http://krainaalicji.blog.pl/2015/12/08/nutramigen-1-lgg-czyli-jak-wazne-jest-by-mleko-bylo-indywidualnie-dobrane-do-twojego-bobaska/

2015-10-29 09:09

Mi krostki pediatra kazała posmarować sudocremem, ale nie smaruje bo samo schodzi :)