Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Pielęgnacja (278 Wątki)

Poporodowe pasy

Data utworzenia : 2014-05-26 14:50 | Ostatni komentarz 2018-11-30 14:08

natalia.klakla

6041 Odsłony
57 Komentarze

Witajcie. Przeglądam teraz różne stronki i prezentują pasy poporodowe. obawiam się jak to będzie po porodzie? Czy któras z Was korzystała? Czy to zwykłe naciąganie? Pozdrawiam

2018-11-30 14:08

To temat ciekawy, zatem postanowiłam go zgłębić z lekarzem oraz moim trenerem personalnym z siłowni. I sprawa ma się następująco. Chciałam sobie taki pas zakupić, bo mam rozejście się mięśnia prostego i zarówno lekarz, jak i trener stanowczo mi to odradzili. Pas uciska, przez co krążenie jest niezbyt dobre i mogą popękać naczynka jak ktoś ma tendencję. Skóra jest uciskana bardzo i niektóre osoby to po prostu boli i czują dyskomfort chodząc w tym. Co więcej mięśnie w tym czasie są na urlopie i wbrew pozorom, wolniej dochodzi się do siebie, bo jak mięśnie nie pracują podczas wykonywania normalnych czynności - skłony czy obroty, podnoszenie, itd. to wtedy zostanie oponka z brzuszka, bo mięśnie nie mają jak ćwiczyć .zatem lepiej ćwiczyć wciąganie brzucha, niż nosić ten pas. Polecam ćwiczenia na aerobiku czy siłowni,ale oczywiście pamiętać należy, że trzeba odczekać po porodzie - w zależności od rodzaju porodu nawet kilka miesięcy - po cesarce najkorzystniej to tak z pół roku.

2018-06-09 10:06

Miałam kupiony pas, założyłam go parę razy. było mi niewygodnie i mnie tylko drażnił. Potem poczytałam jeszcze więcej i za drugim razem w ogóle nawet nie będę robiła do niego kolejnych podejść.

2018-06-06 22:15

Ale pasa poporodowego nie nosi się cały dzień tylko kilka godzin.

2018-06-06 12:01

Nie powinno używać się pasów porodowych. Macica sama powinna w swoim tempie obkurczać się, w niestety w przypadku pasa jest to niemożliwe, bo macica jest tak jakby rolowana i ściskana mechanicznie przez pas. Jeśli chodzi o brzuch to przede wszystkim ćwiczenia, najlepiej pod okiem fizjoterapeuty zajmującego się terapią kobiet w okresie połogu, który przy okazji zbada ew. rozejście mięśnia prostego brzucha.

2018-06-06 11:42

U mnie poród zakończył sie cc. Pielęgniarka kazała kupić taki pas bo lepiej będzie mi się funkcjonować. Niby coś tam mi pomógł przy wstawaniu czy chodzeniu, ale po powrocie do domu zrezygnowałam bo pojawiło się kilka rozstępów po nim. A całą ciążę nie miałam żadnych.

Konto usunięte

2018-06-06 10:18

Ja nie używałam, ale moja znajoma używała pasa - nic jej nie dał. Prawda jest taka, że jedyne co może pomóc na brzuszek to dieta i ćwiczenia. Czyli Nasza własna praca. Pas poporodowy podobno może zrobić więcej szkód niż pożytku.

2018-06-04 22:25

Ja uważam, że po majtkach nie ma efektu. Nawet podczas ich noszenia. One tylko wygladza skórę ale ten cały fald skóry nadal widać po mimo noszenia majtek wyszczuplających.

2018-06-04 20:58

Pas się nie sprawdził ale za to używałam majtek wyszczuplajacych. Super sprawa