Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Pielęgnacja (278 Wątki)

Higiena narządów płciowych u chłopców.

Data utworzenia : 2013-02-02 18:25 | Ostatni komentarz 2019-07-18 22:13

mamuśka

26023 Odsłony
183 Komentarze

Wiem, że istnieje już podobnie brzmiący tytuł wątku, ja jednak myślę o konkretnych zaleceniach jakie otrzymałyście jeśli chodzi o higienę siusiaków waszych maluchów. Czy zalecono wam odciąganie napletka, czy wręcz zabroniono?

2013-02-23 17:29

To prawda ze wielu chłopców ma problem ze sklejkami. Pediatrzy karzą często czekać... Ale jak się pojdzie z takim kilku letnim dzieckiem do lekarza (chirurga dziecięcego ) w tej sprawie i ma wykonywany zabieg ściagniecia napletka to nic fajnego, taki pol roczny czy roczny maluch mysle ze lepiej to zniesie i im szybciej sie zacznie tym lepiej. Jest to juz pozniej zabieg higieny osobistej. Najlepiej zainteresowac sie ta sprawa jak dziecko ma te 3 - 6 miesiecy. Wczesniej delikatnie odsuwa się napletek, tak by odsłonić ujście cewki moczowej i przemywa się. I zawsze należy ściągnąć napletek.

2013-02-21 16:34

Bardzo się cieszę, że jest taki temat ponieważ słyszałam różne opinie dotyczące higieny, a niestety wiele chłopców ma problemy później z siuraczkami.

2013-02-20 11:58

zdejmuje się brudną pieluszkę, okolice intymne należy przemyć zwracając uwagę na części ciała wokół worka mosznowego i pod prąciem, delikatnie odsuwa się napletek, tak by odsłonić ujście cewki moczowej, następnie wacikiem nasączonym wcześniej w naparze rumianku oczyszcza się te okolice. To bardzo ważne bowiem jeśli dostanie się w to miejsce kał, lub zostaną tu wytrącające się kryształki kwasu moczowego, mogą spowodować bolesną infekcję; dokładnie ogląda się potem okolice pupy i skóry małego dziecka, by skontrolować ewentualne zmiany; także u chłopców zauważa się objawy działania matczynych hormonów – jądra mogą być obrzmiałe i przekrwione, wówczas pieluszka powinna być zapięta luźno; przed założeniem pieluchy można posmarować pupę i okolice worka mosznowego małą ilością kremu

2013-02-19 21:52

Mi zalecano delikatnie odciągać przy każdej kąpieli i niby coś tam trochę ustępuje, jeszcze miesiąc temu lekarka w szpitalu gdzie chodzimy na kontrolę mówiła, że ma sporą stulejkę i odciągnęła mu tak mocno, że potem musiałam Neomycyną smarować :/ bo miał całe czerwone, a dzisiaj nie wiem, czy mu się już ta skórka nie zsunęła, bo jakoś tak się fajnie odciągnęła i inaczej wygląda. Muszę się do lekarza wybrać z tym - mały ma 5 i pół miesiąca nie jest to za wcześnie? Myślę, że jeśli da się delikatnie zsunąć, to można,ale nic na siłę - już lepiej ten zabieg, chociaż teraz się go ponoć w ostateczności tylko wykonuje, niż żeby np. miał mieć synek jakieś blizny czy coś. Ale tak w sumie to niektórzy zalecają odciąganie dopiero po roku, niektórzy w ogóle, raz czytałam nawet wywiad z urologiem, który twierdził, że do 5 roku życia nawet stulejka może być fizjologiczna i dziecko samo sobie z nią poradzi, jak zacznie się interesować własnym ciałem.

2013-02-12 12:56

Zapraszam na linka : http://lovi.pl/pl/forum/9/160

2013-02-11 21:50

Mi na samym poczatku dziecku tez zabroniono go ruszać i nic z tym nie robiłam natomiast gdy syn skończył pół roku , był mały problem z napletkiem i mama poradzila mi żebym go naciagała małemu bo bedzie miał problemy i przy kazdej kąpieli zaczelam go naciągać po jakimś czasie problem minął i wszytsko jest w porzadku Dokładnie mamuśka coraz wiecej chlopców ma probelmy i wymaga interwencji medycznych.... wiec chyba warto po kazdej kapieli poswiecic doslownie minute czy dwie ponaciagąc dziecku napletek i pozbawić go przyszłościowych problemów.... takich jak częste zakażenia i interwencje chirurgiczne

2013-02-02 18:30

Mi położna przy pierwszej wizycie patronażowej powiedziała, że mam nic nie ruszać, wiedząc, że koleżanki starszych chłopców miały inne zalecenia, zapytałam dlaczego obecnie są inne. Pani odpowiedziała mi że w zasadzie nie wie ale oni mają takie wytyczne i tak muszą instruować mamy, a w sumie ma wrażenie, że obecnie więcej chłopców wymaga ingerencji chirurga w późniejszym czasie.