Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Pielęgnacja (278 Wątki)

Problem intymny u dziewczynek

Data utworzenia : 2013-12-01 10:18 | Ostatni komentarz 2018-02-06 13:27

Moniqell

6699 Odsłony
13 Komentarze

O problemach natury intymnej u chłopców większość z nas słyszała. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę że "podobny" problem może być u dziewczynek. Nazywane jest to sklejaniem bądź zrastaniem się warg sromowych mniejszych. Usłyszałam o tym pierwszy raz na wizycie z córeczką u pediatry. Zjawisko to może wystapić u dziewczynek w różnym wieku i ma charakter nawracający. Zaczynają się od spoidła tylnego i ciągną ku górze, w stronę łachteczki. Mogą być na tyle silne, że dziecku oddawanie moczu sprawia duży ból. Zdarza się, że tworzy się stan zapalny, który czasem jest bardzo ciężki w leczeniu. W naszym przypadku lekarz kazała na patyczek do uszu brać obrobinę Linomagu i codziennie po kąpieli rozchylać malutkiej wargi sromowe. Trzeba tego sumiennie pilnować i robić to systematycznie, by nie zaczęły się ponownie zrastać. U mojej małej była niewielka błonka, którą lekarz musiała przerwać. Sprawiło to córci okropny ból, ale wiedziałam, że jej to pomoże. Mała nawet nie będzie o tym pamiętała. Natomiast była przez kilka dni marudna. Są także przypadki, że dziewczynki są kierowane do ginekologa dziecięcego na zabieg. Cieszę się, że zostało to wykryte bardzo wcześnie. Póki co problem się nie pojawił ponownie. Przyczyną tego zjawiska może być niski poziom hormonu estrogenu, który wzrasta w okresie dojrzewania. Lekarze mogą przepisać maść hormonalną, jednakże są bardzo niechętni podawaniu ich małym dzieciom.

2018-02-06 13:27

U mnie w rodzinie byl taki problem. Dziewczynka muala wtedy jakies 2czy 3 latka, juz nie pamietam. Musiala miec ta zrosnieta skorke przerwana. Teraz ma 5 lat i wiem,ze wszystko jest ok :)

2014-12-09 19:15

Moja położna mnie oświeciła! i to dotyczy właśnie złej pielęgnacji,czy higieny warg.. W szpitalu często twierdzą,zeby tam za dużo nie grzebać,zeby nie ścierać tego "serka" który sie zbiera,ze to naturalne,itp.. jednak położna powiedziała mi,zę to nie prawda! Że moze nie codziennie,ale raz na jakiś czas warto te miejsca podobnie przetrzeć oczywiście w odpowiednim kierunku. Ale jak to powiedziała : "no..nie pozwalają wycierać,a potem dziewczynki cierpią bo wargi sromowe sie zrastają i pojawia sie problem". Dlatego ja moją córeczkę bardzo delikatnie,ale przy każdym ruchu świeżym wacikiem przecieram aż do czysta. Myślę,ze ten gromadzący sie śluz za dobrze nie działą.. rozumiem,zę flora bakteryjna itp,ale w końcu takie ilości sie tam gromadzą,zę bakterie mają raj.. tak przynajmniej zaobserwowałam w pierwszych dniach po porodzie,póki właśnie położna nie przyszła i nie spojrzała.

2014-03-13 13:28

Nam też pani doktor na jednej z pierwszych wizyt powiedziała aby tam nie zaglądać

2014-02-11 21:43

Ja też pierwsze słyszę ze może się coś zrosnąć . Pamiętam ze lekarka zawsze mówiła ze nie powinno się czyścić dziecku między wargami sromowymi tylko tak leciutko z góry .Dziecko ma tam naturalną ochronę której nie powinno się zmywać .

2014-01-20 22:44

Mojej kolezanki coreczka miala podobny problem dostala antybiotyk i nie trzrba bylo wykonac ciecia. Mala byla obrazona na mame przez miesiac chyba musialo ja to bardzo bolec. Lekarz co do przyczyny zrastania warg mial opinie ze byla zle przeprowadzana higiena warg.

2013-12-29 23:08

Rzeczywiście, mało się o tym słyszy, a i pediatrzy nie zawsze zaglądają do pieluchy. Naszą córę tak dokładnie obejrzała tylko jedna pediatra. Jednak o wiele łatwiej rodzicom zadbać o higienę tych miejsc, gdy dziewczynki są małe. Moja starsza córka nie pozwalała mi się podmywać, ani nawet watą przemyć warg sromowych mniejszych a nie mamy problemu zrastania się warg. Zawsze okupione to było płaczem i wyrywaniem się. Domyślam się, że przechodziła wtedy okres sporej wrażliwości miejsc intymnych. Teraz sama poinstruowana o tym, że taka higiena jest konieczna, podmywa się w wannie sama.

2013-12-25 13:17

Podczas wypisu pani doktor powiedziała by tego śluzu nie ścierać i nie ścierałam go,ale jak widzę,że różne są opinię na ten temat.Ja nie usuwałam tego i jakoś podczas kąpieli samoistnie się to wymywało i w ogóle po niedługim czasie od porodu śluz się nie wytwarzał.

2013-12-24 11:08

Położna na wizycie patronażowej powiedziała, by wycierać śluz z miejsc intymnych córczki, a nawet pokazała jak to delikatnie robić. Według mnie gromadzący się tam śluz raczej nie wpływa dobrze na zdrowie.