Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Pielęgnacja (278 Wątki)

Pielęgnacja miejsc intymnych noworodka

Data utworzenia : 2018-06-11 16:55 | Ostatni komentarz 2019-01-18 01:33

Konto usunięte

5221 Odsłony
63 Komentarze

Hej Dziewczyny. Pomyślalam, ze warto stworzyc taki własnie wątek. Jak pielegnowac/przemywac miejsca intymne dziewczynek i chlopcow? U mnie pojawil sie problem, a miankwivie u coreczki miedzy wargami sromowymi nachodzi bialy nalot. Za pierwszym razem usunelam go patyczkami zamoczonymi w wodzie, pozniej uzywalam wacikoe i wody. Od wczoraj zauwazylam, ze Corka bardzo placze kiedy probuje umyc jej okolice pochwy. Dzis widzialam, że miedzy wargami znow nagromadzilo sie duzo bialej wydzieliny, ale Corka nie pozwoliła mi jej usunac, bo tak mocno zaciskała nogi... Czy to moze powodowac bol? Czy moglodojsc do jakiegos zapalenia? Do okolic pieluszkowych używam kremu Bepanthen Maść Ochronna.

2018-06-12 21:27

Zmywać zmywać. Nie czaić się nawet. ;) Nie jest to żadna warstwa ochronna, jakoś nie mam do tego w ogóle wiary... Idąc tym tropem my też nie powinnyśmy się tam myć żeby mieć ochronę... Także jak dla mnie myć. ;P My myjemy wacikami nasączonymi woda. Córka chętnie daje myć swoje miejsca intymne więc problemu nie ma. No ale zawsze jest opcja pójścia do lekarza i zapytania. ;D w końcu to najłatwiejszy sposób by dowiedzieć się co i jak. Szczerze ja o to nie pytałam tylko instynktownie przemywam. Możliwe ze to nadmiar hormonów się wydziela. Dużo jest tych niewiadomych i "może", w tym temacie ;p.

2018-06-11 21:25

Ja pamietam jak sie przestraszylam jak u corci zaczela byc widoczna krew a jak sie okazalo to na poczatku to moze wystepowac przez moje hormony ktore mala odmenie dostala. Mysle ze ta bialawa wydzielina to jwst to samo. Ja przemywalam okolice intymne woda i wacikami. Ale nie tre mocno. Agniesyka skoro mala nie chce zebys jej przemywala moze rzeczywiscie ja boli. Chociaz sama tak nie mialam.

2018-06-11 21:05

Ja pytałam o to Panią neonatolog w szpitalu i też dostałam zalecenie, żeby przemywac. Do dziisaj używamy tylko przegotowanej wody i wacikow - chusteczki nawilżane to opcja dobra w podróży albo ewentualnie do pupy przy grubszej sprawie ;) A najlepsze dla mnie maści to bepathen i alantan, ale używam ich tylko zapobiegawczo raz dziennie.

Konto usunięte

2018-06-11 18:23

Corcia ma miesiac. No wlasnie. Mozna spotkac sie z roznymi szkołami. Jedne kazą zmywac wydzieline, inne zostawiac ją, jakoby miała ona funkcje ochronną.

2018-06-11 17:58

Byłam w zeszłym tygodniu na szkole rodzenia i mieliśmy lekcje o higienie intymnej chłopców i dziewczynek. Położna mówiła, że maź, która jest między większymi wargami sromowymi należy przemywać. Woda i płatki higieniczne wystarczą. Jeśli masz wątpliwości wybierz się z małą do lekarza wszystkiego się dowiesz :)

2018-06-11 17:35

Agnieszka przypomnij ile ma Twoja mała? U dziewczynek wydzielina z pochwy jest fizjologicznym zjawiskiem, ponieważ wydzielają one nadmiar hormonow, które otrzymały podczas ciąży od nas. Myślę, że jeśli wydzielina jest normalnego wyglądu nie ma co jej przemywac, ponieważ ma ona tez działanie ochronne. Jedynie zewnętrznie okolice warto przemywać