Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Pielęgnacja (278 Wątki)

Chusteczki nawilżane - tak czy nie?

Data utworzenia : 2018-04-17 14:24 | Ostatni komentarz 2018-11-13 17:12

Agnieszka -1989

3603 Odsłony
74 Komentarze

Znalazłam na forum, że głównie na wyjścia i spacery ale nie do codziennej pielęgnacji. Spotkałam się ze zdaniem położnych, żeby ich nie nadużywać, ale moje pytanie brzmi dlaczego? Co te chusteczki robią ze skórą maluszka? Skóra się przyzwyczaja, jest podrażniona, wysusza się, dostaje uczulenia czy jeszcze coś innego? Kojarzę mamy, co kupują nagminnie i w każdej ilości chusteczki, a ja mam jakiś słaby pogląd na ich temat i chętnie dowiem się więcej. Przekopałam wątki i jakoś nie mogłam znaleźć odpowiedzi na moje pytanie...

2018-11-13 17:12

No jest to naprawdę super opcja. A szare mydło można wykorzystac i to w kostce i to w płynie;)

2018-11-13 13:12

Eresz w sumie ciekawy pomysł z tym szarym mydłem. Ja do tej pory używałam tylko waciki nasączone wodą. Bez mydełka.

2018-11-12 11:57

Ja używam Pampers lub firmy Rossmann, ale te jasnozielone extra sensitive, ale tylko, jak gdzieś jadę i potrzebuję Małej zmienić pieluszkę w trasie, albo w gości. W domu myję pupę córeczki kwadratowymi płatkami kosmetycznymi zamoczonymi w wodzie z szarym mydełkiem. Początkowo używałam tylko chusteczek, ale mała przy kolkach dostała odparzeń, bo sobie delikatnie przy bączkach, popuszczała kupke, dosłownie tyci co chwilkę, a nie zauważyliśmy tego aż tak szybko, gdzie jest winowajca sytuacji - zajęło nam to tydzień. A zmienialiśmy pieluszkę około 25 do 30 razy dziennie:/bo nasza córeczka dużo jadła i miała delikatną pupcie i ledwie, co zrobiła siku, od razu płakała i wiedzieliśmy, że trzeba zmienić. I smarowaliśmy kremami różnymi - na zmiane Bepanthen, linomag i sudocrem. I wielkiej poprawy nie było. Zrezygnowaliśmy z chusteczek, zamieniając je na te wspomniane wyżej płatki kosmetyczne i szare mydełko - było znacznie lepiej, ale nie do końca. Dostaliśmy lek na kolki - ale dalej myliśmy pupe płatkami i stosowaliśmy już tylko Bepanthen i pupa piękna, zero zaczerwienień. Także chusteczki są spoko, ale ja wolę płatki kosmetyczne, nasączone w wodzie z szarym mydełkiem - pupa jest super domyta, szare mydełko jest hipoalergiczne i łagodzi rewelacyjnie wszystkie stany zapalne, małe i duże:) Polecam szczególnie delikatnym pupkom naszych pociech:)

2018-11-07 22:43

Ja od narodzin synka używam chusteczek pamersa, używa. Wszędzie i ciągle. Synek nie mial ani razu oparzenia, nie mial żadnych zaczeriwnien ani innych dolegliwości i nie uważam żebym go krzywdzila a jest to dla mnie meeega wygodnie

2018-11-07 22:27

Pampers mają dobre nawilżenie ogólnie np względem Kindii, które my mamy wyrazie wyjazdów, bo w domu to woda i bawełniane płatki. Wygodne rozwiązanie i mniej chemii napewno :)

2018-11-02 16:54

Agnieszka nie masz wrażenia, że te chusteczki waterwipes są bardzo mokre? Mnie zaczęły denerwować, bo wręcz ociekają wodą. Ponić babydream wypuściło chusteczki z bardzo podobnym składem. Nie używałam jednak jeszcze ich

Konto usunięte

2018-10-31 20:29

Ja narazie dla przetestowania daję pieluszki pampers. Zobaczymy czy nie uczulą synka.

2018-10-31 18:31

U mojej córki od urodzenia stosowaliśmy chusteczki nawilżanie firmy Pampers, gdy miała ponad rok przeszliśmy na Dade i kompletnie nic się nie działo. Natomiast mój synek ma o wiele bardziej wrażliwą skórę i chusteczki Pampers i Dada sprawiają, że ma cały czerwony tyłek, dlatego jego myję tylko w przegotowanej wodzie wacikami, przy większej kupie dodatkowo myje szarym mydłem, zawsze dokładnie osuszam skórę ręcznikiem papierowym lub pieluchą tetrową i po każdej zmianie pieluszki smaruję maścią, obecnie z Musteli.