Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Pielęgnacja (278 Wątki)

Pielęgnacja brodawek w 7 mc

Data utworzenia : 2017-12-03 19:40 | Ostatni komentarz 2018-11-21 16:09

Wioletta.Kucharska

3216 Odsłony
41 Komentarze

Czytałam ostatnio artykuł, że dobrze jest 2mc przed porodem smarować brodawki odpowiednim kremem. Ma to pomóc w późniejszym czasie laktacji i pielęgnacji. Obecne mamy, stosowałyście się do tych zaleceń?

2018-11-21 16:09

ja po porodzie też tylko i wyłącznie własnym mlekiem choć miałam mały zapas próbek lanoliny wszystkie zużył mąż :P

2018-11-13 17:17

Nie sprawdzałam tego rozwiązania. Sprawdze przy drugiej dzidzi za rok albo dwa;)

2018-11-13 15:34

Najlepsze jest wlasne mleko. To mlekiem najbardziej należy smarować narturalny produkt i sprawdzony.

2018-11-13 10:46

Brodawki powinno się smarować maścią z lanoliną, aby nie pękały brodawki i nie szczypały. Piersi, a szczególnie brodawki na początku laktacji są narażone na ciągły kontakt ze śliną dziecka i oczywiście na naciąganie i otarcia wywołane ssaniem dziecka, co powoduje ich pieczenie, szczypanie i pękanie (szczególnie jeśli dziecko ssie długo i zasypia z brodawką w buzi, wtedy nawet piersi mogą krwawić - moja znajoma w szpitalu krwawiła już w 3 dobie karmienia). Później brodawki się przyzwyczajają do takiego traktowania i już skóra robi się inna i objawy ustępują z czasem. Ja stosowałam tą z ziaji, bo ma 100% lanoliny i nic więcej w składzie i do tego jest naprawdę cenowo super. Lanolina nie jest szkodliwa dla dziecka z tego co mówiła położna, więc można spokojnie smarować. Ja smarowałam przez pierwszy miesiąc i później już było ok. Ale to każda pierś jest inna i trzeba sugerować się tym, jak reaguje nasze ciało. Brodawki można sobie uszkodzić też podczas nawału pokarmu albo hiperlaktacji, bo wtedy mleko wycieka i brodawka przykleja się do biustonosza, ubrania lub wkładki laktacyjnej i mechanicznie uszkadzamy brodawkę, próbując ją odkleić. Także wtedy przydałoby się smarować, żeby brodawka była nawilżona i nie przyklejała się, bo tłusta konsystencja maści z lanoliną zapobiega przyklejaniu. A co do czasu kiedy zacząć stosować. No można przed porodem, żeby brodawki nawilżyć i uelastycznić skórę. Ale jak ktoś sobie zapomni, to niech chociaż na początku karmienia stosuje, aż do ustąpienia objawów. Pamiętajmy, że nie wskazane jest, aby dziecko piło mleko z domieszką krwi z pękniętej piersi, także lepiej czasem dmuchać na zimne.

2018-07-17 20:15

Nie smarowałam i później żałowałam że tego nie robiłam. Bo sutki były jedna wielką rana ,całe w strupkach i popękane karmienie było straszne . Ale kupiłam maść Ziaja na popekane brodawki i zaczeły się ładnie wygajać , można było normalnie po niej karmić nie trzeba było zmywać do karmienia , znajoma mi polecila smarowanie własnym mlekiem i dużo wierzyć piersi (chodzić bez stanika) .

2018-07-15 14:19

Ja uważam, że "niech się wstydzi ten, co widzi" i jak miałam taką potrzebę, to w szpitalu karmiłam publicznie :) Nie używałam żadnych smarowideł, ale jeśli już trzeba, to tylko czysta lanolina.

2018-07-15 12:38

Aneta u mnie właśnie kilka osób na obchodzie ale jakoś nie przejmowalam się tym

2018-07-10 23:46

Może i faktycznie po porodzie taką rzecz poszła w niepamięć skoro i tak trzeba lekarzowi ranę pokazywać. Na obchodzie jest kilka osób przeważnie. Ale u mnie lekarze na obchodzie ran nie sprawdzali tylko po obchodzie przychodzili sami i wtedy oglądali by każda pacjentka czuła się komfortowo. Też nie kazdy chcę by pięć osób patrzylo się w krocze.