Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

Próba glutenowa.

Data utworzenia : 2015-01-08 11:01 | Ostatni komentarz 2015-01-15 17:23

konto usunięte

4363 Odsłony
8 Komentarze

Witam Was dziewczyny! Wczoraj byłam z Judyśką na szczepieniu.. młoda skończyła 5 miesięcy.. Lekarka kazała zrobić próbę glutenową,jak młoda skończy 5 miesięcy i dwa tygodnie. Przez trzy dni pod rząd mam zagotować młodej kaszkę mannę na wodzie z dodatkiem małej ilości mleka i obserwować,co będzie sie działo.. chciałam zapytać,czy u Was lekarze kazali podobnie robić? Nie mogłam znaleźć takiego wątku.. jeśli go powieliłam,to przepraszam.. Jestem po prostu ciekawa,czy postępowałyście podobnie,czy to jakieś stare metody,czy są na to jakieś inne sposoby :)

2015-01-15 17:23

Tzw. ekspozycja na gluten. Mi nic pediatra na ten temat nie mówiła, ale wiedziałam, że muszę to zrobić. Zaczęłam dodawać do mleka kaszki glutenowe - zaczęłam od gotowych kaszek dla niemowlaków (na stronie bobovity jest dokładny przelicznik glutenu - zaznaczasz w którym miesiącu jest Twoje dziecko, czym karmisz mm/pierś, którą z ich kaszek wybierasz i Ci program wylicza ile masz jej podawać). Potem się zwiększa ilość kaszki. Ja gotowałam na wodzie odpowiednią ilość kaszy mannej, wlewałam do butelki i po przestygnięciu, dodawałam odpowiednią ilość mm. No i po 9 miesiącu (w przypadku karmienia mm) możesz już podawać gluten bez ograniczeń

2015-01-15 11:07

Kropka oczywiście wg zaleceń jest aby te pól lyzeczki kaszy manny podac w 100 ml zupy tylko ze nie kazde niemowlę w wieku 5 mcy zje cala porcje czyli te 100 ml. Sama miałam małego niejadka w domu i zjadal tylko ok 70 ml maksymalnie wiec całej zalecanej porcji kaszki by nie zjadło. Wydaje mi się ze lepiej ugotować ta kszke na odrobinie wody lub swojego mleka:)

2015-01-14 21:59

Oswajanie z glutenem W prowadzone zmiany mają na celu stopniowe, ostrożne przyzwyczajanie organizmu dziecka do glutenu. Specjaliści zalecają, by zaczynać od maleńkich porcji: 2-3 gramów (1/2 łyżeczki!) kaszy manny lub kleiku pszennego dodanego do 100 ml zupy. Taką mieszankę początkowo podajemy raz dziennie. Zaleca się u niemowląt karmionych wyłącznie piersią stopniowe wprowadzanie glutenu, w małych ilościach, w 5-6 miesiącu życia. U niemowląt karmionych sztucznie zaleca się wprowadzanie glutenu nie wcześniej niż w 5. m.ż., a nie później pod koniec 6. m.ż

2015-01-12 23:28

M. Napierala niegdy nie spotkałam się z nazwa ze jest to proba glutenowa jest to po prostu rozpoczęcie ekspozycji na gluten a pediatra może uprosil nazwe:) Ja osobiście na swoim oddziele spotkałam się z takim schematem wprowadzania glutenu tak jak to rozpisałam. Nie ma sensu wprowadzić glutenu przez trzy dni i robic przerwę skoro nic się nie dzieje idziemy o kroczek dalej i tak co kilka dni az dochodzimy do dużej porcji kaszki jako samodzielny posiłek. Jeśli widzimy ze dziecko boli brzuszek ma zaparcia lub biegunke wysypke lub jakiś inny niepokojący objaw to wówczas robimy ok dwotygodniowa przerwę az wysypka zniknie i próbujemy dalej.

2015-01-08 13:47

Pani Marto bardzo dziękuję za info :) no mi pediatra kazała na wodzie gotować i do smaku dodać mało mleka modyfikowanego..nie wiem dlaczego tak.. właśnie dlatego opisuję to tu na forum :) wiem,ze każdy pediatra ma swoje jakieś sposoby,każdy mówi też co innego i ciekawa byłam czy to jest ok,czy nie :) Widzicie dziewczyny,że każdy ma inaczej :) ja bardzo chętnie sie czegoś o tej ekspozycji na gluten dowiem :)

2015-01-08 12:43

Magda szczerze Ci powiem ze pierwszy raz słyszę o tej próbie glutenowej. Nigdy nie miałam czegoś takiego zaleconego, chociaż na każdym szczepieniu położna pytała co maly je i jak toleruje. A ze on wszystko dobrze przyswajał to moze dlatego...

2015-01-08 11:13

Madziu ja miałam robić ekspozycję na gluten. Czyli do mojego odciągniętego mleka, do innego posiłku lub na wodzie robić 2-3 gramy kaszki bezmlecznej glutenowej dziennie przez dwa miesiące. Ale oczywiście przez pierwsze kilka dni bacznie obserwować malucha. Właśnie kończymy ekspozycję na gluten (bo się zagapiłam i zaczęliśmy nieco później niż 5,5 miesiąca). Szczerze mówiąc nie spotkałam się z taką metodą jak podała Ci Twoja lekarka. Z tego co czytałam to do glutenu trzeba dziecko przyzwyczajać więc kilkudniowa próba nic nie da. Po prostu w schemacie też jest podane, że zaleca się dwa miesiące ekspozycji na gluten, czyli podawanie niewielkich ilości, a potem już można całą porcję (jeśli nic się nie działo podczas ekspozycji). Buziaki dla Juśki :***

2015-01-08 11:10

Pierwsza proba glutenowa czyli początek ekspozycji na gluten wygląda tak jak opisuje to pani pediatra. Jedynie bym się przyczepila żeby kaszke gotowac na mleku krowim chyba ze jest tu mowa o pani mleku. Ekspozycje na gluten rozpoczynamy od pół lyzeczki kaszy manny np. błyskawicznej i gotujemy ja w odrobinie wody i podajemy dziecku np. z jakims owocem jak już je lub po prostu sama. Jeśli smak zwyklej kaszy dziecku nie odpowiada to możemy dodac odrobine cukru. Można tez wykonać probe z kaszka manna mleczna taka specjalna dla niemowląt. wówczas ten kaszy musi być więcej ok 1 łyzki stołowej bo w niej jest więcej dodatkow. Po ok 3-4 dniach jeśli widzimy ze z dzieckiem nic się nie dzieje zwiększamy ilość kaszy o około pól lyzeczki. Postepujemy tak przez następne 4 dni i znow zwiększamy ilość kaszy. Pamietajmy tez ze ekspozycja na gluten trwa ok 3 miesięcy co oznacza ze kasze manne jako samodzielny posiłek dziecko będzie moglo zjeść wlasnie dopiero po okresie tych 2-3 miesięcy.