Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

Jak zwiększyć kaloryczność posiłków u małych niejadków ?

Data utworzenia : 2021-05-04 14:50 | Ostatni komentarz 2021-06-30 10:41

mazia1

3534 Odsłony
117 Komentarze

Każda mama by dała wszystko by jej dziecko wszystko zjadało z talerza, by nic nie lądowało na ziemi, a jej dziecko z uśmiechem na twarzy spożywało posiłki, ale niestety nie zawsze jest tak pięknie i kolorowo. Należy zaznaczyć, że każde dziecko jest inne jedno na widok jedzenia rwie się jak oszalałe i zjadłoby wszystko w zasięgu ręki ,a inne z niechęcią spoglądają na jedzenie. Posiłki lądują na ziemi, ścianach i malec ani myśli by zjadać wszystko co mama podała. Niestety jest grono dzieci należącej do tej drugiej grupy. Z pewnością większość mam się martwi taką sytuacja, przeżywa to na swój sposób. 

Warto pamiętać, że maluchy jedzą mało dlatego należy „przemycić” jak najwięcej wartości odżywczych, kalorii w małej porcji produktu. Warto dodawać do potraw produkty, które zwiększą kaloryczność posiłku. Najlepiej się tu sprawdzą produkty, które w małej porcji dostarczają dużo kalorii.

Awokado- to owoc bardzo tłusty, ale zdrowy. Ma neutralny smak dzięki czemu można go przemycić do wielu potraw min. do kaszek , budyni, deserów koktajli. Można go również podać w kawałku czy w postaci papki.

Orzechy- oczywiście tu należy zaznaczyć, że u małych dzieci podajemy je w formie zmielonej. To kolejny produkt, który w małej porcji dostarcza dużo kalorii i zdrowych tłuszczy. Jak awokado można go dodać również do kaszek, budyni, koktajli , deserów .

Oleje roślinne – jako dodatek do dań.

Suszone owoce- to bardzo kaloryczne produkty w 100g prawie 200 kcal. Można dodać do deserów pamiętając by nie odbywało się to zbyt często gdyż w swoim składzie posiadają dożo cukru. 

Pasty orzechowe, sezamowe (tahini)- jako dodatek do deserów 

Żółtko jaj – które można dodać np. do zup

Kakao- jako dodatek do deserów

To tylko niektóre z możliwości zwiększania kaloryczności spożywanych posiłków. Należy pamiętać przy komponowaniu diety maluszka by wybierać produkty różnorodne dzięki czemu dostarczamy dziecku wszystko czego potrzebuje. 

Pamiętajmy, że dziecko ma prawo nie zjeść, nie mieć apetytu i odmówić jedzenia. Naszym obowiązkiem jest podawać dziecku posiłki, ale to dziecko decyduje czy je zje i ile zje, a my dbamy by było zdrowo. Dlatego często warto spokojnie przeczekać czas „buntu” na jedzenie, a z czasem ten okres pewnie zniknie.

A jak to wygląda u Was czy zwracacie uwagę na to co podajecie maluszkowi by był to pełnowartościowy posiłek, który dostarcza odpowiedniej kaloryczności w małej porcji produktu ?

Co innego dodajecie by zwiększyć kaloryczność potraw ?

2021-06-30 10:41

Starszy zje, młodszemu tez zawsze wkładam ale zawsze zostawi na boku i nie zje. Może kiedyś zacznie wcinać 

2021-06-30 08:26

U mnie rosół syn zje i z marchewką i z pietruszką, zawsze mu kroję warzywa z gotowania a potem posypuję zieloną pietruszką i na szczęście ładnie zjada. Pytanie jak długo  :D

2021-06-29 17:01

Mazią u nas nie ma różnicy 

2021-06-29 09:22

No tak te zielone dodatki często przeszkadzają dzieciom w zupie niestety

2021-06-28 17:02

U mnie najstarszy zje pietruszkę, młodszy nie za bardzo. Odłoży po prostu 

2021-06-27 22:11

Aneczka to u nas to samo,sle nie może być pietruszki bo już nie ruszy 

2021-06-26 16:57

Moja z rosołu to najbardziej marchew i makaron hehe

2021-06-26 12:29

Rosół to chyba wszystkie bynajmniej większość dzieci lubi ☺