Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

Gotowanie wg 5 przemian, smaków

Data utworzenia : 2014-09-16 17:13 | Ostatni komentarz 2014-10-08 18:15

Zofia-1985

3181 Odsłony
13 Komentarze

Witajcie ponieważ zaczął się temat na ogólnym to chciałam zapytać czy ktoś zna, gotuje albo jest zainteresowany gotowaniem według 5 przemian/ 5 smaków. Jest to kuchnia chińska, którą charakteryzują głębokie zasady filozoficzne i związane z kulturą i medycyną chińską przesłanki. Potrawy według takiej kuchni przygotowane są zbilansowane i energetyczne, zrównoważone i zdrowe. Pięciu przemianom odpowiada 5 smaków. Każdy składnik ma swój smak i dodaje się go w odpowiedniej przemianie, czyli w odpowiedniej kolejności. Moim ulubionym przepisem jest rosół - bardzo rozgrzewający, smaczny, pełen smaku i aromatów. Znacie, jesteście ciekawe? Jeśli któraś tak gotuje to jakie są Wasze ulubione przepisy? Ps. Jest mnóstwo przepisów dla dzieciaczków - zwłaszcza dla alergików :)

2014-10-08 18:15

mamuśka - jeszcze tak dodam, że to nie tylko zupy są wg 5. Można wszystko według takiej filozofii gotować. Bardzo wiele przepisów jest dla dzieci. I tu moje ogromne przeprosiny - Marto - miałam urwanie **** z małym, ale pamiętam o Tobie i w weekend podam kilka przepisów dla maluchów :)

2014-10-08 17:51

Może spróbuję bo uwielbiam eksperymentować w kuchni. Szybkowar polecam gorąco - oszczędność duża czasu, energii a i smak jest zupelnie inny, taki pełniejszy. Krótsze gotowanie oznacza też mniejszą utratę wartości. Przykładowo zupę warzywną masz gotową po 5 minutach, rosół po12.

2014-10-08 10:41

Mamuśka - jak gotujesz pod przykryciem to nie traci wartości odżywczych. Poza tym polecam choćby tylko raz skosztować... Ja z kolei do szybkowaru się przekonać nie mogę...

2014-10-07 22:27

Chętnie bym spróbowała ale ja już się tak przyzwyczaiłam do gotowania szczególnie zup w szybkowarze że szkoda mi trochę czasu i wartości odzywczych które przy normalnym gotowaniu się ulatniają.

2014-09-21 22:13

Samanta jak tam? Ugotowana?? :-)

2014-09-17 22:50

Mniam ^^ W piątek będę coś tworzyć; ) A ta pomyłka to nic; ) Jest duży i to najważniejsze ; D

2014-09-17 18:33

Podaję przepis na pomidorową, bo ten mogłam sprawdzić. Na inne musicie poczekać do niedzieli ;) Dla dzieciaczków podam kilka wtedy. Samantka - ale cyfra 3 jest ;) pomyliłam coś w wątku o kinie ;) Pomidorowa: - 2 -3 litry wrzątku, - szczypta tymianku (może być świeży) i kurkumy, - szczypta kminku, - kość wołowa (szponder może być abo wołowe rosołowe) gotujemy 1 godzinkę (można krócej ok. 30 min) a małym ogniu, dodajemy -2 średnie marchewki (w całości lub jeśli lubicie zupę z wszystkim to krojone), - 1 dużą pietruszkę korzeń, - Jeśli nie chcecie na kościach wołowych to teraz zamiast wołowych można dodać szyje indyczą, - 1 cebulę średnią, - 2 duże ząbki czosnku pokrojone (jak lubicie mocną to 3), - 1/3 łyżeczki imbiru, - odrobinę pieprzu cayenne (na ostrzu noża), - wegetę do smaku (ja pomijam), - sól do smaku, gotujemy do miękkości (jeśli nie będziecie przecedzać zupy to teraz wyjmujecie kości i dodajecie: - 1 puszka 400 g pomidorów (ja czasami daję 2 jak daję 3,5 litra wody, bo lubię mocną zupę), 2 duże łyżki przecieru pomidorowego, - 1/5 łyżeczki bazylii lub ok. 10 świeżych liści, - wrzątku dolewamy jeśli trzeba, - szczypta majeranku Teraz śmietanę z mąką rozrabiamy, dolewamy trochę zupy i zaprawiamy. Im więcej śmietany tym bardziej kremowa oraz im więcej maki tym bardziej gęsta. Smacznego

2014-09-17 12:23

A ja bym bardzo chętnie spróbowała coś dla siebie i dla młodego :) Czekam z niecierpliwością na jakiś przepis:):):)