Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

rozszerzenie diety dla wcześniaka

Data utworzenia : 2013-06-13 21:41 | Ostatni komentarz 2014-09-24 21:20

anka85

3890 Odsłony
14 Komentarze

witam ! moj syn urodzil sie w 29 tc przez 2 miesiace lezal w szpitalu i byl karmiony mlekiem modyfikowanym i moim ale w mniejszym stopniu. po wyjsciu ze szpitala (minelo juz 3 miesiace ) maluch jest tylko na piersi koncem czerwca skonczy pol roku i moje pytanie dotyczy tego kiedy moge rozszerzyc mu jadlospis i od czego zaczac i w jakiej ilosci ?

2013-06-19 19:20

życzę powodzenia. Proszę dać znać jak Wam idzie. W wieku 6 miesięcy należy wprowadzać gluten. Jednak myślę, że w przypadku Pani synka warto poczekać do 9 miesiąca (takie są standardy- jeżeli nie podamy w 6 miesiącu musimy poczekać do 9), kiedy pozna smaki stałych pokarmów i będzie je tolerował. Pozdrawiam

2013-06-18 21:54

super :) to bedziemy probowac wprowadzac powolutku jedzonko .dziekujemy

2013-06-18 19:14

Zapomniałam dodać, że posiłki wprowadzamy pojedynczo, stopniowo. Jeżeli dziecko je toleruje to można łączyć np. jabłko z bananem, czy marchewką.

2013-06-18 19:11

Dietę już teraz może Pani spróbować rozszerzać. To na początku proszę spróbować dać synkowi marchewkę (kilka łyżek), po 3-4 dniach starte jabłko, potem ziemniaka. Jak będzie tolerował te produkty i z łatwością będzie jadł można ugotować zupkę jarzynową i z miksować. Jeśli synek będzie ładnie jadł to można stopniowo wprowadzać na śniadanie kaszkę ryżową lub mleczno-ryżową, na obiadek zupkę i na podwieczorek owoce (jabłko, banan, gruszka, morelka). Ważne, by po stałych posiłkach podawać płyny (wodę, herbatkę). Oczywiście oprócz stałych posiłków nadal proszę podawać mleko.

2013-06-17 22:07

nie nie mial zadnych problemow z brzuszkiem i teraz tez nie ma . stan malego jest dobry nie ma wiekszych problemow ze zdrowiem . jest na piersi i je ją od wyjscia ze szpitala czyli ponad 3 miesiace ,w szpitalu dostawal takze moje mleko i Pre Nan Nestle . czy jest zainteresowany jedzeniem ??? jak jemy jakis posilek to sie przyglada ,ale nic szczegolnego nie zauwazylam .

2013-06-17 11:47

Witam. Jeśli chodzi o karmienie wcześniaka wszystko zależy jaki jest stan dziecka, Czy będąc w szpitalu miał jakieś problemy brzuszne? Jakie mleko otrzymywał i jakie teraz dostaje? I jak do tej pory toleruje mleko, które otrzymuje? Czy dziecko jest zainteresowane jedzeniem, które Pani je? Proszę o odpowiedź na te pytania, ponieważ teraz mam za mało informacji. Pozdrawiam