Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Małe dziecko (467 Wątki)

Sposób zasypiania a sen nocny

Data utworzenia : 2017-03-22 18:07 | Ostatni komentarz 2017-03-29 11:40

JustaMama

1751 Odsłony
17 Komentarze

Wiem że są wątki o usypianiu itp ale nie o to mi chodzi. Chodzi mi o związek lub jego brak dotyczący sposobu usypiania dziecka (najbardziej interesują mnie te po roku) a budzenia się w nocy. Napiszcie mamy jak zasypiaja lub są usypiand wasze dzieci i czy przesypiaja noc a jeśli nie to ile razy się budzą i z jakiego powodu.

2017-03-22 19:41

Jeśli zależy Ci żeby dowiedzieć się o sposobach zasypiania rocznaków i starszych dzieci mogę powiedzieć parę słów na temat zasypiania mojego dwulatka. :) No więc tak ... od małego stawiałam na przewidywalność i rytuały. Praktycznie zawsze jemy kolacje około godziny 18:30. Bezpośrednio po niej już nie wariujemy, nie wyglupiamy się tylko raczej bawimy się w zabawy wyciszające takie jak układanie puzzli czy gra w lotto. Około godziny 19:30 idę go wykąpać - i juz wtedy zapalam mniejsze światło w łazience i puszczam wycuszajacą muzykę dla dzieci - zazwyczaj szukam czegoś na YouTube. Potem myjemy zęby i hop do łóżka :) Po kąpieli nie pozwalam juz na przechadzanie się po domu i zabawę - synek maszerują prosto do łóżka, a ja zaczynam czytać mu książki. Zazwyczaj zasypia po około 10-15 minutach właśnie przy bajkach - sprawdzone i niezawodne są wierszyki Brzechwy :) W nocy nie budzi się ani razu. Tak jak zasypia około 20:15 - 20:30 to śpi do rana - mniej więcej do 7:30-8:30 :) Przed snem jeszcze porządnie wietrze mu pokój i włączam nawilzacz powietrza (w okresie zimowym). To właśnie takie tam nasze zwyczaje :)