Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Małe dziecko (467 Wątki)

Robienie kupki

Data utworzenia : 2016-09-13 16:06 | Ostatni komentarz 2016-09-14 14:32

DorFryt

1170 Odsłony
7 Komentarze

Kupiliśmy nowa szafę. Ledwo po złożeniu szafy przez męża synek wszedł do środka.. wyszedł po chwili z kupą w pampersów. I od pojawienia się szafy w sypialni syn robi tylko tam kupę (prawie tydzień) teściowa stwierdziła, że w taki sposób mogę go nauczyć nocnika. Ze niby włożę nocnik do szafy i dziecko będzie tam chodzić robić kupki. Wg mnie to beznadziejny pomysł... synek nie cierpi siadać na nocnik... bardziej jest możliwe posadzenie go na toalecie, ale od miesiąca i z tym ciężko. Wg mnie jakbym miała zastosować ie do rady teściowej to skończyłoby ie tym ze kupa zamiast w nocniku wylondowalaby na jakiś ubraniach i dzięki temu codziennie i szafa i ubrania trzeba by było czyścić, prac. Jak myślicie? Powinnam wykorzystać szafę czy dać jeszcze szansę synkowi. Ma 2lata... nie chce go na siłę zmuszać do nocnika. Tez teraz nie mam siły oduczac go pampersów. Myślałam że uda mi się przez wakacje ale jakiś czas temu juz odpuściłam bo wolal wszędzie tylko nie do nocnika... o kupie nie było mowy żeby zrobił gdzieś indziej niż do pampersa

2016-09-14 14:32

Rowniez uwazam ze nie powinnas sluchac tesciowej i wkladac tam nocnika... Maly upodobal sobie to miejsce bo jest sam w ciszy i nic go nie krepuje:) Mojej kolezanki synek mial miejsce za fotelem w pokoju potem jak juz go oduczala to postawila tam nocnik ale dla mnie to bylo troche nieestetyczne jak ktos byl w gosciach a maly sobie tam kupe robi... Musisz malego nauczyc ze miejscem od tego jest toaleta..;)

2016-09-14 12:49

Też uważam, że nie powinnaś wstawiać nocnika do szafy, dziecko nauczy się tam z niego korzystać i nie dosyć, że właśnie będziesz miała co chwilę ubrania do prania to jeszcze pewnie później będziesz musiała go oduczac z załatwiania swoich potrzeb w szafie. A jeszcze to nie daje gwarancji, że jeśli dziecko nauczyć się tam korzystać z nocnika, to jak postawisz go w łazience czy innym miejscu to również będzie chętnie korzystał. Ps. Teściowe zawsze mają dużo do powiedzenia. Szkoda tylko, że niewiele mądrego;)

2016-09-14 09:13

No dzięki mamy, na was mogę liczyć:-) juz zaczęłam wątpić w siebie. Dla mnie pomysł z szafą jest beznadziejny. Jestem ciekawa jak teściowa oduczala swoje dzieci pieluch. Bo mnie lubi pouczać. Różnych kwestiach, ale nie sądzę żeby ona stosowała ie do tego jak sama miała malutkie dzieci... Może synek już by ogarnął wołanie siku i kupy ale ja nie jestem konsekwentna, ale znowu nie będę go męczyć... każdy z nas wyrósł z pieluch to on też wyrośnie.. jeszcze jest mały i ma prawo!

2016-09-14 09:06

Też uważam, że wstawienie nocnika do szafy to takie małe oszukanie, które potem spowoduje, że trzeba będzie oduczać od załatwiania się w szafie. Jeśli synek upodobał sobie szafę, to wnioskuję, że ma tam ciszę, spokój, ciemność, ale zależy jaka szafa :) W każdym razie chodzi mi o to, że może synek potrzebuje więcej intymności? Może w łazience, przy mniejszym świetle? Na pewno nie robiłabym tego też na siłę, jedynie próbowała zachęcić. Uczenie na siłę nocnika spowoduje tylko skutek odwrotny.

2016-09-14 09:06

Ja również jestem za tym abyś nie wstawiała nocnika do szafy...dziecko powinno wiedzieć i zrozumieć w jakich warunkach robimy kupkę..skoro nie chce na razie robić do nocnika czy na sedes to znaczy, ze nie jest jeszcze na to gotowy.

2016-09-14 00:07

Ja również uważam, że na pewno nie powinnaś wstawiać nocnika do szafy. Uważam, że Synek nauczy się, że kupkę robi się w szafie i później będzie Ci ciężko zmienić ten stan rzeczy. Kupa będzie mu się kojarzyła z szafą ale niekoniecznie z nocnikiem. Myślę, że Twój synek nie jest gotowy na nocnik i daj mu troszeczkę więcej czasu ale co jakiś czas próbuj. Tylko ważne jest to, żebyś nie zmuszała dziecka do siadania na nocnik. Jeśli nie chce to nie. Jeśli będzie musiał usiąść na siłę, żeby nie okazało się, że skutecznie się zrazi do nocnika i nie będzie chciał już więcej na niego usiąść. A o oduczaniu pieluszek i nauczeniu robić kupkę do nocnika w tych wątkach. :) http://lovi.pl/pl/forum/7/856/1 http://lovi.pl/pl/forum/5/4673/1

2016-09-13 22:02

Myślę,że nie powinnaś wkładać nocnika do szafy.Nauczy się tylko tam i też będzie problem. Dziecko samo zdecyduję o tym,że będzie chciało robić do nocniczka a nie w pieluszkę.Sadzanie go na siłę często może przynieś odwrotny skutek.Potrzebuje jeszcze trochę więcej czasu ,aby zrozumieć,że nie ma robić w pieluszkę. Z moją córką było tak,że po prostu jej odpuściłam............Stwierdziłam,że sama musi zrozumieć,że lepiej jest robić "aa" do nocnika. W wieku 2,5 zaczęła sama siadać na nocnik.