Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Małe dziecko (467 Wątki)

Sale zabaw i kącik dla dzieci w restauracjach

Data utworzenia : 2016-01-11 12:02 | Ostatni komentarz 2022-09-28 16:29

Basia1984

3194 Odsłony
26 Komentarze

Czy zauważyłyście drogie mamy, jak traktowane są tego typu miejsca? Mój syn bardzo często stoi zdezorientowany bo w takich kącikach zabawki są poniszczone, niekompletne, a na salach zabaw obsługa nie usuwa uszkodzonych sprzętów... Dziecko bardzo było zdziwione gdy chciało pojeździć autkiem a to nie miało kierownicy, drugie miało urwane koło a trzecie drzwiczki... Natomiast w restauracjach zabawki lepią się od brudu, kredki są połamane a książeczki potargane,,, Wczoraj syn przyniósł mi kilka samochodzików i pokazywał pourywane koła,nie miał się czym bawić bo niby góra zabawek a wszystkie popsute... Rozumiem, że wiele zależy od dzieci które te miejsca odwiedzają-bo jedne będą się grzecznie bawić a inne niszczyć, może to też rodzice nie zwracają uwagi , ale wydaje mi się że do kompetencji obsługi należy sprawdzanie w jakim stanie są zabawki, mycie ich i dbanie o to żeby było czysto i bezpiecznie . Jakie są Wasze obserwacje? Czy w restauracjach w których bywacie kąciki dla dzieci są zadbane czy traktowane "po macoszemu" z popsutymi i brudnymi zabawkami? A jak sale zabaw? U nas niestety wszystkie trzy które ostatnio odwiedziliśmy zakurzone, z poniszczonymi zabawkami i resztkami jedzenia w kulkach :O

2016-01-11 17:49

Racja!! W górskim hotelu w którym byliśmy rok temu zobaczyłam mamę z talerzem frytek i jej pociechę ze szklanką soku, pomimo że jest wyraźny zakaz wnoszenia jedzenia do pokoju zabaw. Pamiętam też mamy które namiętnie wbiegały w butach na dywan na sali zabaw mimo że jest nakaz higienicznych ochraniaczy bo przecież maluchy tam raczkują...

2016-01-11 13:01

I tu się zgadzam z Tobą, wielokrotnie zdarzyło mi się być w kawiarni czy restauracji gdzie zabawki dla dziecka były brudne lub niekompletne i zastanawiałam się dlaczego nikt o to nie dba, Z jednej strony jest kącik dla maluchów a z drugiej strony strach pozwolić dziecku na zabawę takimi zabawkami. Natomiast ja staram się zawsze grzecznie zwrócić uwagę właścicielowi lub personelowi że zauważyłam że zabawki wymagają odświeżenia. Kiedyś dość długo czekałam na wizytę z synkiem w przychodni i kiedy widziałam że jest zdenerwowany czekaniem zaczęłam z nim chodzić po korytarzu a kiedy zobaczyłam stolik i pudła z klockami ucieszyłam się że na chwilę zajmę go czymś ale moja radość trwała do momentu kiedy posadziłam na krzesełku i zobaczyłam jak brudne są klocki i stolik. Ponieważ kilka pań w rejestracji siedziało bezczynnie i rozmawiały o niczym podeszłam i poprosiłam aby któraś z nich wymyła ten stolik ponieważ przychodnia jest takim miejscem gdzie powinien panować porządek a te zabawki aż się lepią. Panie nabrały rumieńców ale powiedziały że One się tym nie zajmują ale przekażą tą prośbę pani sprzątającej. Myślę że gdyby każdy rodzic zwracał uwagę na stan i czystość zabawek to sytuacja zmieniłaby się. Natomiast muszę tu napisać o restauracji- kawiarni do której zabrałam kiedyś swojego synka. Jest to lokal przeznaczony dla mam i dzieci które mogą się pobawić w kąciku dla maluchów a rodzice wypić kawę czy porozmawiać. O ile jestem w stanie przymknąć oko w innych restauracjach na jakość zabawek to w tej nie byłam w stanie ukryć niezadowolenia i rozczarowania. Zabawki nie tylko brudne ale popsute i było ich tak mało że mój synek po 5 minutach skierował się do wyjścia ponieważ niczym nie mogłam go zainteresować. Nie dość że zwróciłam uwagę obsłudze to jeszcze napisałam opinię na stronie ponieważ uważam że jako rodzic mam prawo zwrócić uwagę na higienę w takim miejscu. Ja natomiast już nigdy tam nie pojadę i nie polecę tego miejsca innym mamom. Ale mam też jeszcze inne spostrzeżenie a mianowicie że rodzice niejednokrotnie nie sprzątają po swoich dzieciach uważając że jest to obowiązek innych a uważam że jeżeli moje dziecko nabrudziło, naśmieciło, coś rozlało itd to w miarę możliwości należy to posprzątać, Myślę że trzeba zwracać uwagę na czystość miejsc w których bawią się nasze dzieci a jednocześnie samemu dawać dobry przykład :)