Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Noworodek i niemowlę (1138 Wątki)

Pozycja do spania dla maluszka

Data utworzenia : 2019-01-08 22:26 | Ostatni komentarz 2023-04-20 12:52

Samanta-1999

2537 Odsłony
64 Komentarze

Kochane mamusie jak układacie maluszka do snu ? Chodzi o pozycje Ja moją córcię kładę na boczek zmieniam jej co jakiś czas tylko stronę , moja przyjaciółka mówi ze najlepiej aby maluszek spał na pleckach ale miał wyżej główkę :/czy według was powinno sie tak robic ? Ja już naprawde Nie wiem :(

2019-01-09 16:15

Już w szpitalu maluszki przeważnie leżą raz na jednym, raz na drugim boku. W domu robię tak samo. Plecami do szczebelków łóżeczka tak, że nie ma szans na zmianę pozycji :) Te szpitalne łóżeczka jeżdżące (?) są wyprofilowane tak, że dziecko rzeczywiście od strony główki jest podniesione trochę, ale w domu tego nie stosuje. Maluch śpi zupełnie na płasko (w razie ulewania itp. lepiej podłożyć książki pod nóżki łóżeczka niż używać klinów/poduszek)

2019-01-09 13:35

Ja tylko i wyłącznie na boczku , ponieważ synek dużo ulewa :)

2019-01-09 13:34

Moja córka (4m) nie chce spać w żadnej innej pozycji jak tylko na plecach. Niestety od tego jej się spłaszczyła głowa, ale teraz śpi na tej poduszce ortopedycznej i głowa wraca do normy.

2019-01-09 13:10

Nam w szpitalu za każdym razem pokazywali żeby kłaść dziecko na boku. Jeżeli dziecko ulewa to owszem można włożyć klina albo ułożyć książki pod nogi łóżeczka, żeby był lekki spadek, ale jak nic się nie dzieje to nie ma takiej potrzeby. Układanie dziecka na poduszkach, szczególnie jakichś puchowyych też nie jest potrzebne... dziecko może się udusić jak się przekręci, albo nabawic jakiejś wady kręgosłupa. Jeżeli nic się nie dzieje, najbardziej wskazane jest kłaść dziecko całkiem na płaskim...

2019-01-09 12:28

Ja kładę na plecach do spania i pod główką ma specjalną poduszkę korygującą z racji tego że mała nie lubi inaczej spać. W dzień staramy się kłaść ją na brzuszku i na boku do drzemki tylko.

Konto usunięte

2019-01-09 03:38

szkole rodzenia doradzono nam układanie dziecka na plecach z główką raz w jedną, raz w drugą stronę. Łóżeczko powinno być podniesione z jednej strony 2-3 cm, możesz kupić klin lub podłożyć np drewnianą deseczkę pod nogi łóżeczka. Jednak w szpitalu doradzano nam układanie malucha (najlepiej w rożku) na boczku i zmianę pozycji co pewien czas. Można podkładać dziecku coś pod plecki aby uniknąć odwrócenia malucha, ale można go też ułożyć bliżej łóżeczka, wtedy będzie miało stabilne oparcie dla całego ciałka. Przez kilka tygodni układaliśmy córkę na boczku (moje koleżanki rodziły w różnych szpitalach i każda miała takie zalecenia), a później zdecydowaliśmy się na pozycję na pleckach - dbaj o naprzemienne układanie główki żeby się nie spłaszczyła z jednej strony prowadząc tym samym do utrwalenia asymetrii ułożeniowej.

2019-01-08 23:50

Mój syn ma obecnie ponad 6 mc ale od ur kładliśmy go na klinie w razie gdyby mu się udało( a ulewał dużo po jedzeniu).Na początku układaliśmy go na zmianę boki ale dość szybko zaczął się kręcić i zmieniał pozycję.Później zw na problem ze skośnym spłaszczeniem główki kładliśmy go na specjalnej poduszce head care już na plecakach bo raczej inaczej się na niej nie da.Teraz układamy syna na plecach ale pośpi chwilę i sam szuka sobie wygodnej pozycji przeważnie obraca się na brzuszek i główkę ma na bok lub ręce pod czołem a później jak już się kręci pomagam mu i obracam na plecy.Jak na początku przychodziła do mnie położna to mówiła że teraz już układa się dziecko na plecach, tylko zastanawiam się czy to tez z czasem może doprowadzić do spłaszczenia glówki u dziecka.

2019-01-08 23:47

Też kiedyś czytałam właśnie ze najbezpieczniej ba plecach ja się jednak obawiałem t a k kłaść dzieci. Zawsze kladlam na boczek i jeszcze za plecami kladlam kocyk żeby się nie przekrecily.