Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rozwój i wychowanie (747 Wątki)

opóźnienie

Data utworzenia : 2015-06-02 14:14 | Ostatni komentarz 2015-06-14 16:33

marta220889

31096 Odsłony
32 Komentarze

Hej dziewczyny chciałam się dowiedzieć syn ma skończone 9 miesięcy nie siada samodzielnie, nie raczkuje jak nic siedząc jeszcze się przewraca. Dzieci koleżanek już raczkóją, siadają a mój synuś nie... Czy mam się martwić? Lekarz twierdzi ze jest o 1.5 miesiąca opóźniony. :-(

2015-06-14 16:33

Niesamowite, że taka cena byłą w obiegu i to z dojazdem do domu :) Może 8 lat temu tak dużo dzieci nie wymagało rehabilitacji jak ma to miejsce teraz..w końcu nawet poród cc kwalifikuje dziecko do rehabilitacji, nie mówiąc o wcześniakach lub dzieciaczkach z WNM.

2015-06-14 12:37

Obyście tylko szybko dostali się na rehabilitacje na NFZ. Ja miałam fuksa 8 lat temu, i za godzinę rehabilitacji (w domu) płaciłam 10 zł! Zajęcia 3-4 razy w tyg... Fuks plus dobrzy ludzie dookoła

2015-06-14 07:13

Tak synek ma zwężoną lewą komorę mózgu od urodzenia.

2015-06-13 14:30

Prywatnie to jednak prywatnie.... przykre ale prawdziwe.

2015-06-13 13:15

Nie mial asymetri urodzeniowej? U znajomej podobna sytuacja. Plus zle rehabilitowanie dziecka. Zmiana cwiczen i korygowanie asymetrii (ktkra nie byla skorygowana do konca) i dziecko blyskawicznie zaczelo nadrabiac braki w poruszaniu sie

2015-06-12 21:08

Witam, Ciesze się marta220889, że już masz jasność co się dzieje i co masz robić :) A jeśli chodzi o twoje pytania annawianna - zapytałam o aktywność w ciąży ponieważ może mieć to wpływ (ale nie musi) na dziecko - chodzi o to, że kiedy mama aktywnie spędza czas, dużo się rusza to swoim ruchem stymuluje dziecko. Dziecko dostaje dużo bodźców do zmysłu równowagi, do czucia głębokiego, układu przedsionkowego a to wszystko jest ściśle związane z ruchem. Jeśli mama dużo leżała podczas ciąży to może to być jednym z czynników stwarzających pewne ryzyko, że mogą wystąpić jakieś zaburzenia czy nieprawidłowości w rozwoju motorycznym dziecka (mogą ale nie muszą). Co do tej leniwości dziecka to napisałam to w cudzysłowiu, bo też do końca w to nie wierze i napisałam, że zwykle wychodzi, że coś jest na rzeczy i z czegoś to wynika, ale tak jak pisałyście wielu specjalistów tak to nazywa i tak postrzega dziecko. Pozdrawiam, Marta Cholewińska-Dacka

2015-06-12 09:49

Dzięki dziewczyny byłam prywatnie u rehabilitanta okazało się że ma obniżone napięcie miesniowe i ma zalecane rehabilitację jutro idę po skierowanie bo niestety prywatnie kosztuje 100 złotych za godzinę więc dużo pozdrawiam.

2015-06-12 01:05

annawianna, chodziłam 2 miesiące z synkiem na rehabilitacje i nasza rehabilitantka dopiero mówiła mi o nieprawidłowościach synka, neonatolog i pediatra nie zwracali uwagi na wiele rzeczy. Rehabilitantka mówiła własnie, że wiele lekarzy bagatelizuje to. Uważają, że dziecko wyrośnie, że dziecko się jeszcze nauczy, że jest "leniwe". marta220889, poproś lekarza o skierowanie do poradni rehabilitacyjnej, niech oni popatrzą na dziecko, wg mnie widzą więcej :)