Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rozwój i wychowanie (747 Wątki)

Czas na nocnik ;) - trzylatek i problem z kupą do nocnika

Data utworzenia : 2015-04-05 17:05 | Ostatni komentarz 2022-08-25 11:01

Paulina.Odojewska

5948 Odsłony
30 Komentarze

Witam Jestem mamą trzy letniego chłopca mamy w domu pewien problem związany oczywiście z nauką dziecka siadania na nocnik. A mianowicie nasz synek rozumie już potrzebę gdy mu się chce siusiu i oczywiście woła albo sam siada na nocnik. Problem mamy jednak z nauczeniem małego wypróżniania się na nocnik mój synuś jakoś się blokuje i nie chce zrobić chociaż by siedział cały dzień na nim, jednak gdy założę mu pampersa problem się rozwiązuje. Nic na niego nie pomaga a trzy latek powinien już skończyć przygodę z pampersami tak mi się wydaje.Czy ktoś miał może ten problem ?

2015-04-09 21:25

Dzięki dziewczyny za słowa otuchy mam nadzieję że niedługo się nauczy bo szczerze mam dość. Ale takie uroki macierzyństwa ;)

2015-04-07 08:06

Miałam podobną sytuację z pierwszym dzieckiem. Tyle, że u nas trwało to do 4 roku życia. Nie nosił już pieluch a kupkę robił do majtek. Uciekał, krył się, siadał na podłodze i wciskał a kiedy już nie dało rady tego utrzymać, robił do majtek. Próbowaliśmy wszystkiego- nowa deska, nocnik grający, opowiadanie, byliśmy bardzo cierpliwi, bo to, co on wyprawiał dawało znak, że się po prostu się boi robić tej kupki. Czasem dochodziło do tego, że przetrzymał i zrobiło się zatwardzenie więc dostawał czopek glicerynowy. Zdarzało się, że zrobił to na spacerze albo w gościach. Myśleliśmy, że spalimy się ze wstydu. Nie było rady na to wszystko. Aż w końcu pewnego dnia sam zaskoczył, sam poszedł do ubikacji i zawołał - mamo zrobiłem kupkę do kibelka! Boże, ile czasu to trwało żeby dziecko się przekonało. Widzisz, czasem upartość i bojaźń dziecka trzeba przeczekać aż samo zrozumie...

2015-04-07 08:00

To u nas było tak, zaczęłam Bartka sadzać na nocnik jak tylko zaczął sam stabilnie siedzieć. No i zdarzyło mu się zrobić coś do nocnika. Gdy zaczął sam chodzić, nocnik przestał być w użyciu bo wiadomo, po co siadać żeby się załatwić skoro można to zrobić w trakcie zabawy. Po jakimś czasie sam zaczął wołać "siiii" i "beee" gdy chciał na nocnik. Natomiast od jakiegoś miesiąca ucieka z nocnika. Nie woła już. Gdy go sadzam na nocnik krzyczy "nie" i ucieka.. czekam, az będzie cieplej i będzie gonił bez pampersa :) liczę się z tym, że będzie trzeba duuuużo sprzątać, ale chyba innego sposobu nie ma ;) a i jeszcze przymierzam się do kupienia nakładki na sedes.. co o tym myślicie?macie? lepsza niż nocnik?

2015-04-06 21:01

Moja siostra uczyła córeczkę robienia kupy na nocnik sadzając ją w pieluszce na nocnik i wtedy robiła. U niej problemem było to że kupkę robiła zawsze do pieluszki i w pozycji stojącej lub kiedy kucała i posadzona na nocnik blokowała się. Po kilku razach posadziła ją bez pieluchy i kiedy mała zrobiła kupkę pochwaliła ją i od tej pory nie było już problemów.

2015-04-06 15:02

Moja ciocia puszczała wodę w kranie żeby dziecko patrzyło. A znajoma kupiła książkę o kupach!!! bo lekarz jej powiedział, że kupa widoczna to trauma dla dzieci, nie mogą pojąć, że coś takiego z nich wychodzi. A mnie mama przekonała pytając o to jaką literke zrobiłam :-D i zawsze czekałam z przejęciem :-P

2015-04-06 14:56

Wiesz co mój pierwszy syn miał podobnie w końcu znudziło mnie przesiadywanie godzinami w łazience i zdecydowałam się wziąć nocnik do pokoju gdzie był telewizor wiem że to mało edukacyjne ale nam pomogło mały skupił się na bajce i samo poszło za każdym razem było już łatwiej i szybciej a jak zauważył że to nic złego i ze nic mu się nie dzieje jak zrobi kupę na nocnik to już mu nie przeszkadzało gdzie był. Możesz spróbować tego.